Опитайте тези 7 чая за възстановяване на увредени кости

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Tea_and_Health_2

Днес ви представям 7 прекрасни чая, които имат превъзходен вкус и в същото време са полезни за костите. Те носят в себе си много ползи за здравето като цяло – някои са отлични за сърдечносъдовото здраве, например.

И понеже можете да ги пиете и студени, те са идеални за разхлаждане през наближаващото лято.

Не-билкови чайове: Опасност от флуорид

Терминът „чай” може да се отнася за всякакъв вид растителна материя, запарена във вода, макар че за билковите чайове често се наричат „настойка”, така че да не ги бъркаме с напитките, направени от растението чай, Camellia sinensis.

Добре известните зелен, оолонг и черен чай се правят от листата на растението camellia sinensis. Това храстоподобно растение усвоява флуорид от почвата, който след това се наслагва в листата им. При запарването на чаените листа, флуоридът се освобождава в горещата вода. Колкото по-ситни са листенцата, толкова повече флуорид ще има в чая.

Чаят на листа съдържа малко по-малко флуорид от пакетчетата чай. Безкофеиновите зелен и черен чай всъщност имат по-високо съдържание на флуорид като цяло от обикновените, съдържащи кофеин чайове. Разтворимите ледени чаени смеси също съдържат флуорид, вероятно поради ниското качество на чая, използван в такива смеси (с колкото по-ниско качество е чая, толкова повече флуорид съдържа той).

Флуоридът е вреден за костите. А високите нива на флуорид могат да доведат до скелетна флуороза, болезнено състояние, което кара костите да се втвърдяват и уплътняват, но чупливи и по-предразположени към фрактури. Ставите, хрущялите и сухожилията също могат да бъдат увредени от поглъщането на флуорид.

Прочетете още за флуорида: Флуоридът: далеч по-опасен, отколкото мислите

Това означава ли че никога не трябва да пиете тези чайове? Разбира се, че не. Зеленият чай, например, е един от най-богатите източници на изграждащите костите полифеноли. Само се уверете, че го пиете умерено и за предпочитане органичен.

Изграждащи костите, подобряващи здравето чайове

Сега да разгледаме по-отблизо тези чайове.

Бял чай

Направен от младите пъпки на растението camellia senensis, белият чай има най-малко флуорид от всички видове чай от това растение. Това е така, защото пъпките са много млади и флуоридът все още не е имал време да се отложи в листата.

Белият чай съдържа значителни нива на антиоксиданти, които са мощно оръжие в битката срещу остеопорозата. Антиоксидантите предпазват костите от оксидативен стрес и по този начин отблъскват ефектите на стареенето и помагат за подмладяването на костите.

Белият чай също се свързва с по-ниско кръвно налягане и с превенция на рака. Неговите борещи се с рака свойства са свързани с антиоксидантите – белият чай съдържа флавоноиди, наречени катехини – клас антиоксиданти, които спират растежа и развитието на ракови клетки.

Освен това, белият чай има антибактериални и противовирусни действия отново поради високите си нива на антиоксиданти.

Чай от хибискус

Рубинено червеният хибискус е един от любимите ми билкови чайове. Всички части от растението могат да се използват за направата на чай, но повечето от нас познаваме най-добре настойката от червените му цветове.

Цветовете съдържат полезните за костите свойства на тази билка – антиоксидантите, наречени флaвоноиди и антоцианини, са в изобилие във венчелистчетата на това цвете, а те са особено важни елементи за изграждането на млади кости. Флавоноидите са много противовъзпалителни, а антоцианините доказано улесняват комуникацията между клетките. Междуклетъчната комуникация е жизнено важна за добрата подмяна на костите.

Изследванията показват мощните, свалящи кръвното ефекти на хибискуса. В изследване, публикувано в списанието Journal of Human Hypertension, изследователите правят заключението, че консумирането на две чаши чай от хибискус на ден

„… има положителен ефект върху кръвното при пациенти с диабет тип 2 с лека хипертония”

Поради способността си да отпуска гладките мускулни тъкани, хибискусът има също репутация на храносмилателен лек.

Ройбос

Този „червен чай” от Южна Африка е богат на антиоксиданти, но онова, което го прави особено здравословен за костите са минералите, които той съдържа. Всъщност, чаят от ройбос съдържа:

Магнезий

Калций

Манган

Цинк

Той също така съдържа желязо и заради ниското си съдържание на танини, ройбосът не спира усвояването на желязото. Ройбосът съдържа също така особено мощен антиоксидант, наречен хизоериол (Chysoeriol). Този антиоксидант действа срещу ензим, причиняващ сърдечносъдови заболявания и продобрява кръвообръщението.

Ройбос също така помага на кожата да изглежда млада и чиста благодарение на съдържащата се в него фенил пиретична киселина.

Ройбос съдържа и флавоноида кверцетин. Този антиоксидант снижава нивата на кортизол в тялото, като по този начин предпазва костите от увреждащите ефекти на хроничния стрес. Кверцетинът също така балансира кръвното налягане и подобрява сърдечносъдовото здраве, а антихистаминните му свойства подобряват дихателното здраве.

Лайка

Беличките цветове на лайката са добре известно сънотворно и успокояващо средство. Има причина, поради която лайката да си е извоювала тази репутация и тя е свързана с причината поради която тя е полезна за костите.

Лайката съдържа апигенин, флавоноид, който ефикасно облекчава стреса и има седативно действие. Същият този флавоноид поддържа нивата на кортизола под контрол, като по този начин защитава костите и от увреждащото влияние на този хормон на стреса.

Лайката също така стимулира друг антиоксидантен флавоноид, наречен лутеолин, който има множество здравословни ефекти. Лутеолинът сваля високата температура и успокоява мускулните спазми и дори сваля кръвното налягане.

Друга полза от лайката са нейните стимулиращи имунитета свойства, които я правят особено подходяща в студено и грипозно време.

Моля забележете, че ако сте алергични към амброзия и маргаритки или пиете каквито и да било лекарства за разреждане на кръвта (включително аспирин), трябва да се посъветвате с лекаря си преди да пиете чай от лайка.

Зелен чай

В умерени дози, зеленият чай може да се включи в полезен за костите хранителен режим. Ако искате да избегнете флуорида напълно и да извличате само ползите, можете да си набавяте екстракт от зелен чай, който не съдържа флуорид.

Със сигурност си струва да добавите зеления чай или негов екстракт, ако спазвате хранителен режим, насочен към изграждане на костите. Изследване от 2009 година откри, че 3 компонента в зеления чай – епигалокатехин (EGC), галокатехин (GC) и галокатехин галат (GCG) – въздействат върху остеобластите. EGC най-вече насърчава растежа на костите като подсилва основните ензими и като спира остеобластите (клетките, които разрушават костите).

Зеленият чай също така стимулира сърдечносъдовото здраве, отблъсква деменцията и снижава болката и възпалението при ревматоиден артрит.

Глухарче

Често съм изразявала съжалението си, че глухарчетата имат репутацията на досаден бурен. Те са не само ароматни и красиви цветя; те имат много да предложат по отношение на здравето на костите.

Билкарите предписват глухарче за пречистване на черния дроб, което е важен аспект от подмладяването и поддържането на костите. Чаят от глухарче от корените и листата на растението съдържа витамин С и витамин D, магнезий и цинк. Калият е още един важен алкализиращ минерал в чая от глухарче.

Чаят от глухарче намалява възпалението и предлага възстановяващи костите антиоксиданти.

Предупреждение: както при лайката, глухарчето съдържа съединения, разреждащи кръвта, наречени кумарини. Ако пиете Warfarin или каквото и да било анти-коагулантно лекарство или сте алергични към амброзия, първо се консултирайте с лекаря си преди да пиете чай от глухарче.

Бял трън

Белият трън има дълга история в използването си като тоник за черния дроб. Мощните, прочистващи черния дроб ефекти на белия трън се дължат вероятно на присъствието на 3 флавоноида: силибинин, силидианин и силикристин. Заедно те се наричат силмарин, който предпазва и възстановява чернодробните клетки, както и снижава чернодробното възпаление.

Силмаринът също така поддържа високи нива на глутатион (глутатионът е основния антиоксидант в човешкото тяло). Това е чудесна новина за костите, които разчитат върху правилно функциониране на черния дроб за изхвърлянето на увреждащите костите токсини.

Възвърнете оптималната функция на черния си дроб

Независимо колко много се опитваме да избягваме токсините, излагането на вкиселяващи субстанции е неизбежно в съвременния свят. Най-добрият начин да осигурявате на костите си алкалната и балансирана среда, от която те се нуждаят е като правите периодични прочиствания на тялото (с множество хранителни вещества), които са особено лечебни за черния дроб (както и за бъбреците), които да създадат алкална и „чиста” среда в тялото и да спомогнат за по-бързото изграждане на костите.

Дадените по-горе чайове също спомагат за прочистването на тялото и за правилното изграждане на костите, така че наслаждавайте им се!

До следващия път,

Вивиан Голдсмит

Източник:

http://saveourbones.com/try-these-7-teas-that-help-repair-damaged-bones/?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=Anchor%20Link

Снимка: www.yourcupoftea.com

Прочетете още по темата:

Затъпяващото въздействие на флуорида върху децата

Необикновени ползи от обикновена билка

Дали този популярен чай не крие смъртоносна тайна?

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *