Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

chamimile2Преди няколко години екип в Нюйорксия медицински колеж изучаваше въздействието на една билка върху човешкото сърце. Те дадоха на дванайсет доброволци чай, направен от тази билка и се заеха да правят измервания.

Не след дълго учените забелязаха нещо неочаквано. Десет от дванайсетте доброволци заспаха дълбоко.

Сигурен съм, че няма да се изненадате да чуете, че билката беше лайка.

Чаша чай от лайка е изпитано и наистина ефикасно лекарство при безсъние. И вероятно едно от най-известните домашни лекарства на всички времена.

Но изследванията показват, че лайката може да се използва и по много друго начини.

Например, лайката е богата на силния антиоксидант кверцетин. А кверцетинът има необичайно свойство. Той поддържа по-ниски нива на оксидирания LDL холестерол.

LDL холестеролът често е наричан ‘лош’ холестерол. Но когато е оксидиран – променен от свободните радикали – той става наистина опасен. Именно оксидираната разновидност на холестерола има склонността да се натрупва и да запушва артериите.

Така че кверцетина в лайката може да се окаже много полезен за здравето на сърцето.

Но това не е всичко. Ако чувствате безспокойство или сте напрегнати, лайката може да е именно нещото, което търсите.

През 2009 година изследователи във Филаделфия дават екстракт от лайка на група доброволци с чести пристъпи на безспокойство. Втора група пиела плацебо. След 8 седмици участниците пиещи лайка били много по-спокойни. Във втората група нямало подобрение.

Лайката има и външни приложения също. Използва се в козметиката от години, макар че има малко изследвания, които доказват някакви ползи.

До неотдавна.

През 2011 година университетски изследователи тестват мехлем от лайка върху хирургически рани. Когато нанасяли мехлема, кожата на пациентите зараствала много по-бързо. Сърбенето и болката на пациентите също преминавали по-бързо.

Има и признаци дори за още полезни свойства. В изследвания с животни, японски лекари изпитват въздействието на лайката върху кръвната захар. Те откриват, че лайката поддържа здравословни нива на кръвната захар.

Всъщност резултатите са толкова обещаващи, че авторите на изследването предполагат, че научавайки за тях хората могат като нищо да решат да започнат да пият чай от лайка редовно.

Чай от лайка се продава в повечето магазини за билки, а удоволствието сами да си наберете от полезната билка когато сте сред природата е несравнимо.

Само едно предупреждение. Ако сте алергични към растения от семейство слънчогледови – включително към амброзията – най-добре е да избягвате лайка.

д-р Кенет Уолинър

Източник: Best Life Herbals, Uncommon Benefits from a Common Herb, 5 July 2012

Снимка: de.desktopvenue.com

Прочетете още: Ракът намери своя криптонит в… лайката

Сега е момента да си наберете сами от тази безценна билка, да я изсушите на сухо и проветриво място, разстлана върху хартия, и да я приберете в хартиени пликове за идващата зима.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *