Прясното мляко наистина ли е полезно?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cow-grazing-10

Изпий си млякото! Чували сме тази заповед много пъти в детството си и повечето от нас никога не сме я оспорвали. В даден момент сме научили – дали от родителите си, от учителите или от рекламите по телевизията и в списанията – че кравето мляко ни осигурява не само калций, но и витамин D и много други хранителни вещества с редица ползи за здравето. Прясното мляко е полезно за тялото, нали?

Растящ брой защитници на потребителите и учени не са убедени, че това наистина е вярно. Те възразяват срещу дълго поддържаното правило за редовна консумация на прясно мляко, а някои от тези хора дори мислят, че прясното мляко носи значителни рискове за хората.

Какво се таи в дъното на тази неочаквано бурна враждебна реакция? Има ли нещо вярно в онова, което казват критиците, или всичко е буря в купичка зърнена закуска с мляко?

Променящото се лице на прясното мляко

Част от полемиката около прясното мляко се основава на начина, по който продаваното в търговската мрежа краве мляко се променя през годините. Общо казано, млякото съдържа вода, мазнини, протиени, лактоза, минерали, витамини и ензими. Но точният състав на млякото зависи от онова, което ядат кравите, цикълът им на лактация (кърмене), броят кърмения и как се обработва млякото. Днешните индустриални техники за производство на мляко могат в значителна степен да изменят крайния продукт, като го превръщат от естествената му форма в нещо съвсем различно.

Например, повечето произведено за търговски цели прясно мляко е подложено на пастьоризация, за да бъдат унищожени бактериите и патогените, които биха могли да увредят здравето ни. Обаче, някои хора твърдят, че суровото непастьоризирано мляко е по-вкусно и по-хранително от пастьоризираното.

Добийте по-ясна представа за спора от следните въпроси и отговори.

Пастьоризацията отразява ли се на хранителната стойност на млякото?

Да. Макар че пастьоризацията убива потенциално опасните бактерии, като листерии, Е.коли и салмонела, тя също така убива и безвредните и полезни бактерии като lactobacillus acidophilus, както и активните ензими, които помагат на храносмилането и на усвояването на хранителните вещества. Някои изследвания също така показват, че пастьоризацията намалява количеството на витамините B1, B6, B12, и C в прясното мляко.

Обаче, това намаляване на хранителните вещества не е значително, а рисковете, свързвани с консумацията на суровото прясно мляко са повече от ползите.

Млякото от хранените със зърнени фуражи крави по-малко здравословно ли е от млякото на кравите, хранени на пасищата?

Да. Почти всички полиненаситени мастни киселини в млякото се формират в резултат на онова, което кравите ядат; когато кравите пасат трева и различни зелени растения, това подобрява съдържанието на мазнините в млякото им, изравнявайки съотношението на омега-6 и омега-3 мастните киселини в него. Това съотношение се счита, че е идеално за човешкото здраве, защото помага за повишаването на добрия холестерол, снижава триглицеридите и намалява възпалението. Изследванията показват, че млякото на крава, отгледана като пасе естествената си храна също така съдържа пет пъти повече конюгирана линолова киселина, мазнина, противодействаща на рака.

Заменянето на пашата със зърнени фуражи значително променя съотношението на основните мастни киселини в прясното мляко. Съдържанието на мастни киселини в млякото на индустриално отглежданите крави, чиято храна съдържа кръвно или костно брашно е  по-вредно и съдържа малко или изобщо не съдържа конюгирана линолова киселина.

Не е лесно да се намират млечни продукти от мандри, които отглеждат крави на открити пасища. Някои естествено отглеждани крави излизат на паша, но не всички. Въпреки това потреблението на биологично мляко и млечни продукти е рекордно високо.

Източник: RealAge, Does Milk Really Do a Body Good? 12 January 2013

Снимка: www.grit.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *