Направете оцета на мечтите си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Infused Oils and Vinegars

Сега е сезонът на ябълките, но всъщност човек вече целогодишно може да си прави ябълков оцет! Необходими за само ябълки, захар, вода… и малко търпение?

Използвайте ябълков оцет у дома и във фермата си, за да извличате всевъзможни здравословни ползи за себе си и за живтоните, които отглежате – примерно, за кокошките. Ябълковият оцет е ‘светата троица’ – полезен е за отглеждането на кокошки, за жизнеността и здравето на всички у дома, както и като ключова съставка в тестото за сладкишите! И това е нищожна част от полезните му приложения.

Добавянето на ябълков оцет във водата на кокошките по няколко пъти на седмица не само прави водата по-вкусна за тях, тази практика подържа и поилките по-чисти и държи под контрол бактериите, както във водата, така и в храносмилателната система на кокошките. Оцетът стимулира полезните бактерии и се счита, че дори се бори с кокцидията, която се среща в повечето кокошарници, без значение колко чисти се поддъжат те.

Ябълковият оцет с ‘маята’ в него е суров и непастьоризиран и е най-полезен. Маята в основни линии представлява естествена смес от живи бактерии, която помага за балансирането на бактериите в червата на хората И на кокошките.

Има безброй постинги в блогове и статии за това как да си направим сами ябълков оцет. Потърсихме за вас лесен вариант, който да дава добър резултат трайно. Необходими са само ябълки, захар, вода… буркани и тензух. Никакви специални джаджи и съставки.

Ето как постоянно да имаме ябълков оцет у дома:

Хубавото е че няма определени количества, можете да направите колкото искате – много или малко, от вас зависи. Просто трябва да проявите творчество – изберете ябълките – може да са от един сорт или от различни сортове, измийте ги и отстранете наранените или загнили части по тях, нарежете ги (добре е да ги нарежете на тънки филийки) като не хвърляте нищо повече. Сложете ги в голям стъклен или каменинов съд и налейте вода да ги облее и да е около три сантиметра над плода. Добавете по четвърт чаша захар на всеки 1.14 л вода, която сте наляли и разбъркайте добре.

Сложете тежка чиния върху ябълките – те трябва да са изцяло потопени във водата. Покрийте съда с чиста кухненска кърпа и оставете да преседи една седмица на хладно и тъмно място. Градусите, които стимулират добрата ферментация са между 18 и 30 по Целзий (65-85 F) и както вече казахме, ябълковият оцет трябва непременно да е на тъмно място, защото UV светлината разстройва процеса на ферментацията.

С формирането на маята, сместа ще започне да образува мехурчета и пяна. Това е нормално и всъщност към третия ден ябълковата смес ще закипи!

Когато изтече седмицата, ако отгоре се е формиралата черна плесен, махнете я с лъжица. Няма страшно, такава ще се формира, ако сместа не е била на достатъчно хладно място, но ако я държите на хладно, не би следвало да се появи никаква плесен.

Прецедете течността и я налейте в стерилизирани буркани като ги пълните, оставяйки около три сантиметра до ръбовете на бурканите. Ябълките изхвърлете. Покрийте всеки буркан с тензух и го захванете с кръга на буркана или с конец. Това позволява на маята да ‘диша’. Не слагайте метални капачки, защото оцетът ще ги разяде.

Наредете бурканите на полица в килера и изчакайте около шест седмици. На повърхността ще започне да се образува тънък слой – това е ‘маята’. Можете да махате тензуха и да разбърквате оцета или да разтърсвате бурканите, така че маята да се утаява на дъното, и още мая да се формира на повърхността.

След шест седмици махнете тензуха и сложете стъклените капаци на бурканите и ги затегнете с пръстените. Ако го държите на хладно и тъмно място, ябълковият оцет ще трае вечно. Към този момент маята ще е погълнала всичките захари и вие ще имате оцет с дълга трайност. Вкусът ще се развива и подобрява с времето и зависи от сортовете ябълки, които сте използвали.

Забележка: Ако си заделяте по малко мая от всяка партида и я добавяте във следващата, (или си набавите от приятел), оцетът ще ферментира по-бързо. Първият път ще е най-трудно да чакате шест седмици, докато първата партида е готова, но след това или още докато една партида кипи, вие можете да слагате друга и така непрекъснато да имате ябълков оцет в дома си, особено ако го използвате за водата на животните, които отглеждате, почистването на дома или собственото си здраве.

Ябълковият оцет ще ви послужи за суровина за билкови оцети, например с глогинки или семе от див копър (фенел)  – освен че имат приятн вкус, те са полезни за сърцето и стомаха и овкусяват ястията по невероятен начин. Можете да пиете от тях по една супена съжица в чаша вода според оплакванията си. И можете да надграждате дадената по-долу рецепта като правите комбинации с различни билки според собствения си вкус.

fennel vinegar

Оцет от семена на див копър

Сега е момента да си направите удоволствието да откриете на пазара или в градината на приятели, ако разбира се вие лично не го отглеждате, див копър (фенел) с добре узрели семена. Оцетът от копърово семе е истински деликатес и понеже се използва пестеливо, дадената тук доза ще ви стигне за цяла година, че и за раздаване.

Ето какво трябва да направите:

1. Семената трябва да са добре узрели. Това означава, че трябва да ги приемете като плод, а не като семена, които да използвате за посев. Те не трябва да са изсъхнали, покафенели или повехнали. Семената от див копър са сочни когато са зрели и все още зелени.

2. Нарежете съцветията семена в мерителна купа. Така ще прецените колко голям буркан ще ви е нужен. При 2 л семена, можете да ги сложите в буркан от 1.5 л като малко ги попритиснете.

3. След като напълните буркана със семена, налейте ябълков оцет докато се напълни. Сложете капачката (пластмасова,  защото оцетът ще разяде метална капачка) и леко разтръскайте, за да излезе въздуха. Правете това всеки ден през първата седмица, за да може всичкият въздух, останал между семената да излезе и след това по веднъж на седмица и ако се наложи доливайте ябълков оцет, така че семената винаги да са изцяло покрити. Важно е семената да са покрити, особено ако използвате непастьоризиран оцет.

4. Залепете етикети на буркана със вида семена, ябълков оцет, дата… каквото ви се струва важно да отбележите.

5. Оставете го да преседи 6 седмици и след това го прецедете и налейте в бутилка от тъмно стъкло.

6. Пийте по 1 супена лъжица в чаша вода или слагайте в салатите, върху зърнени ястия и т.н. Оцетът от копърово семе има божествен вкус (ако обичате див копър), така че го слагайте в ястия, в които вкусът му изпъква.

Копъровото семе е прекрасен ароматичен лек за храносмилането. В него има летливи масла на които се дължи загряващото му и стимулиращо действие в хранопровода. Ако диджестивите ви се струват твърде силни, ароматичните билки могат да се окажат добър избор за проблемите с храносмилането. Копъровото семе е меко, хранително и лесно за редовна употреба.

Както вече споменахме, копъровото семе в тази рецепта можете да замените с глогинки, за да направите още по-оригинален, но също толкова полезен оцет. А можете да му придадете още по-уникален вкус като добавите по малко от една или няколко други билки (мащерка, риган и т.н. според собственото си виждане по въпроса), да го ‘подлютите’ с люта чушка или кайен… Каквото и да сътворите, вместо да купувате изкуствените оцети от магазините, вие ще можете да се наслаждавате дълго на полезен, вкусен и направен от вас самите оцет!

Успех

Здрави всеки ден

Снимки:  www.mydreadlocks.com ; wildcrafty.wordpress.com

Още по темата: Ябълковия оцет, възможни ползи и вреди

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Направете оцета на мечтите си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *