За остър ум, добро настроение и младост в живот без рак и високо кръвно можете да разчитате на омега-3 мазнините

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

omegas

Общ преглед

Омега-3 мастните киселини смекчават възпалението, подобряват здравето на мозъка, поддържат очите здрави, поддържат фигурата ви елегантна и дори ви помагат да живеете по-дълго. Уви, днес хората не си набавят достатъчно полезни мастни киселини с храната (експертите посочват, че повечето от хората в САЩ консумират едва една четвърт от препоръчителния дневен прием). Трите основни вида омега-3 мастни киселини са алфа-линоленовата киселина (ALA), ейкозапантаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Мазните риби са най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, което прави набавянето на достатъчни количества от тези есенциални мастни киселини по-трудно за хората, които не ядат риба. За вегетарианците лененото семе, конопеното семе, водораслите и семената от чиа са някои от най-добрите алтернативни източници на омега-3 мастни киселини, но като вземем предвид факта, че тялото не може да усвоява или по-точно преобразува омега-3 мастните киселини от растителен произход (Факт или мит: Растителните и животинските омега-3 мазнини са еднакво ефикасни), то тази група хора са в риск от хроничен недостиг на тези киселини.

Още по темата: Не се хващайте на лъжата за лененото семе

Вижте 17 ползи, предоставяни от омега-3 мастните киселини:

1. Омега-3 мастните киселини поддържат ума ви във форма

Има причина рибата да се нарича „храна за мозъка”. Около 60% от сивото вещество се състои от мазнини, а повишеният прием на омега-3 мастни киселини доказано подобрява здравето на мозъка от бебешка възраст до дълбока старост. Според изследване, публикувано в списанието Cerebral Cortex през юни 2013 година, възрастните хора подобряват познавателните си способности и показателите на комлесното си мислене като ежедневно приемат по 2.2 грама от омега-3 мастните киселини EPA и/или DHA. Омега-3 мастните киселини подобряват здравето на мозъка като помагат за поддържането на здравословно кръвообръщение (приток на кръв в мозъка) и като осигуряват структурата и цялостта на мембраните на клетките в мозъка.

Тези киселини за безценни за мозъка: Омега-3 мастна киселина спира деменцията дори при алкохолиците

2. Омега-3 мастните киселини поддържат фигурата ви по-елегантна

Изследвания на населението показват връзка между затлъстяването и ниските нива на омега-3 мастните киселини. В изследване с участието на 124 възрастни, участниците с по-ниски нива на омега-3 мастни киселини имали по-висок индекс на телесната маса и по-големи обиколки на талията и ханша в сравнение с възрастните с по-високи нива на омега-3 мастните киселини. Тези мазнини също така предоставят метаболитни преимущества и стимулират хормоните, които ви помагат да контролирате колко ядете и улесняват тялото да гори мазнините като гориво за енергия. Омега-3 мастните киселини също така снижават хормоните на глада и спомагат повишаването на хормоните, свързани с усещането за ситост.

Да, мазнини срещу затлъстяване и за стройно тяло: 7 стъпки побеждават затлъстяването и диабета

3. Омега-3 мастните киселини снижават риска от някои видове рак

Макар че изследванията са още на ранен етап и че резултатите са противоречиви, няколко изследвания показват, че омега-3 мастните киселини предпазват от определени видове рак — включително от рак на гърдата и на дебелото черво. В няколко изследвания, омега-3 мастните киселини потискат растежа на линиите туморни клетки. Нов анализ на изследвания, проведен с използването на омега-3 мастни киселини при рак на гърдата показа, че жените с най-висок дневен прием на омега-3 мастни киселини имат 14% по-нисък риск от развиване на рак на гърдата.

Темата е просто безкрайна: Сигурно искате да знаете тези крити от вас девет лека за рака!

4. Омега-3 мастните киселини ви помагат да живеете по-дълго

Инсултът е четвъртата водеща причина за смърт в САЩ, а 80% от инсултите са предотвратими. В допълнение към стотиците изследвания, показващи, че омега-3 мастните киселини са полезни за сърцето, няколко изследвания показват, че те могат да играят роля в предпазването от инсулт. Инсултът се счита за „мозъчен удар”, което означава, че кръвоносен съд към мозъка е запушен или се спуква, като и в двата случая има увреждане на мозъка. Омега-3 мастните киселини помагат за снижаването на няколко от контролируемите рискови фактори за инсулт, които включват холестерол, високо кръвно налягане, диабет и атеросклероза. Според изследване на Harvard Public Health, по-възрастните хора с най-високите нива на омега-3 мастни киселини в кръвта са в по-нисък риск да умрат от коронарно събитие като инфаркт или инсулт.

Още важна информация по темата: Стареене на клетките, дехидратация, омега-3 мастни киселини

5. Омега-3 мастните киселини подобряват здравето на кожата

Изследванията показват, че богатият на плодове и зеленчуци хранителен режим може да спомогне за предпазването на кожата от вредните слънчеви лъчи и от признаците на фото-стареене и увреждане, като омега-3 мастните киселини също предоставят някои от тези ползи. Увреждането на кожата най-често е в резултат от излагане на слънчева светлина и от реакцията, предизвикана на клетъчно ниво. Скорошно изследване откри, че омега-3 мастните киселини помагат за предпазването на кожните клетки от UV увреждане при излагане на слънце. Изследване, публикувано в списанието Experimental Dermatology през 2011 година посочва, че омега-3 мастните киселини помагат за снижаването на фоточувствителността, в снижаването на имунната реакция след излагане на слънце, както и за снижаването на фотостареенето и на причинения от излагането на слънце оксидативен стрес. Омега-3 мастните киселини играят роля и в това, че спомагат предпазването от рак на кожата.

За акне, красива кожа, коса и още: 10 направи-си-сам домашни лека за псориазис

6. Омега-3 мастните киселини повишават полезния и снижават вредния холестерол!

Хранителните режими, включващи повече омега-3 мастни киселини и по-малко транс-мазнини помагат за поддържането на високи нива на полезния (HDL) холестерол, като в същото време подържат нивата на вредния (LDL) холестерол ниски. Ето защо Американската сърдечна асоциация препоръчва на здравите хора да ядат по поне 2 порции риба (за предпочитане мазна студеноводна и свободно живееща риба) всяка седмица, за да си набавят около 500 мг до 1 г омега-3 мастни киселини на ден. Чудесен начин за спазване на тази препоръка е яденето на сьомга или треска. Например, порция от 100 г (3.5 унции) сьомга от Аляска ви осигурява около 1.5-1.7 грама EPA/DHA. EPA и DHA от рибата са по-усвоими, отколкото омега-3 мастните киселини от хранителни добавки. Изследване откри, че омега-3 мастните киселини от сьомгата повишават нивата на DHA/EPA в кръвта по-ефикасно от рибеното масло в хранителните добавки.

Добре е да знаем: Пазете артериите си чисти с тези 10 храни

7. Омега-3 мастните киселини подобряват настроението

Фактите показват, че омега-3 мастните киселини спомагат също така облекчаването на депресията и на другите психични заболявания. Изследвания на населението показват, че хората, които ядат повече риба и морски храни и спазват хранителен режим с по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини са със снижен риск от депресия и следродова депресия. Клинични изпитания с хора откриха, че добавянето към храната на омега-3 мастни киселини спомага за снижаването на риска от някои психотични епизоди при хората с шизофрения. Изследване от 2013 година, публикувано в списанието Human Pharmacology също показа, че DHA има положително въздействие върху агресивното поведение и действа в посока на подобряване и стабилизиране на настроението когато човек е под натиск.

Още по темата: Противовъзпалителни лекарства за депресия?

8. Омега-3 мастните киселини снижават кръвното налягане

Има значителен научен консенсус, че омега-3 мастните киселини спомагат за свалянето на кръвното налягане. Изследвания показват, че хората, които ядат повече риба имат по-ниско кръвно налягане, в сравнение с хората, които не ядат риба. Омега-3 мастните киселини правят кръвоносните съдове по-здрави и по-гъвкави и така спомагат за контролирането на кръвното налягане. Рандомизирани контролирани изпитания показват неоспорими доказателства за снижаващото кръвното налягане действие на омега-3 мастните киселини. Тази промяна е най-ефикасна и очевидна при хората, които вече страдат от хипертония, макар че хората без повишено кръвно налягане също ще извлекат полза от консумацията на омега-3 мастни киселини. Скоршно изследване също така откри, че участниците, пиещи по-високи дози хранителни добавки с рибено масло предпазват сърцето си от свързания с работата стрес по-успешно.

Още една много полезна омега мастна киселина : Омега-7 – поредната перла сред омега киселините – ви пази от метаболитен синдром

Още полезни за здравето свойства на омега-3 мастните киселини ще откриете в статията:
Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…, както и в още множество статии в сайта Здрави всеки ден 

Източник:

http://www.livestrong.com/slideshow/1006954-17-reasons-probably-need-omega3s-diet/#slide=1
Снимка: www.livestrong.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *