Не се хващайте на лъжата за лененото семе

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

flax-seed-1

Още съмнителни храни – не се хващайте на лъжата за лененото семе

Сигурно сте чували за лененото семе като за ‘суперхрана’… която лекува всичко от рака до повишения холестерол. Днес лененото семе се слага във всичко от зърнените закуски и маргарина до продуктите, заместващи яйцата. Но лененото семе не е изследван във времето продукт. То не е нещо, с което ние сме еволюирали, така че няма начин да кажем как яденето му ще повлияе на хората в дългосрочен план. Лененото семе е просто необичайно за начина ни на хранене. Аз мисля, че то е доста подобно на соята, това е ‘нов’ продукт, измислен от агро-бизнеса. То е по-евтино от повечето естествени храни, и производителите свършиха майсторска работа да убедят всички, че то е полезно. Разбира се, като казвам естествени храни, нямам предвид, че то не идва от природата… да, лененото семе е природен продукт. Картонената кутия също е направена от естествен материал. Но не се яде. Онова което имам предвид е, че лененото семе не преминава основния ми тест за нещо, което трябва да слагате в устата си, защото то трябва да бъде преработвано.

А щом е преработено, то не е естествен продукт Първоначално нашите местни предци не са считали ленът за храна. Те превръщали ленените влакна  в тъкани и въжета и ако трябвло да използват лененото семе, то това било, за да хранят животните. Когато селското стопанство заело мястото на  ловът  и на събирането на плодове, ядки и зеленчуци за прехрана, хората започнали да правят олио от семената – по-известно като ленено масло – за бои, лакове за дърво и мазила за кожата. Но в естествената си форма  семената на растението лен не правят нищо за вас. Тялото ви не е изградено така, че да ги усвоява. Например, знаете ли какво е илеус? Това е когато червата ви са запушени и не можете да се изходите нормално. Това се случва и когато ядете обработено ленено семе. Изследвания с животни показват, че прекаляването с ленено семе може да причини недостиг на въздух, учестено дишане, слабост или трудности при вървенето, а може да причини и припадъци и парализа. Трябва да смилате лененото семе или то е безполезно от хранителна гледна точка. И дори и смляно то все пак може да е опасно, защото то преминава през нещо, наречено екстракция с разтворител. Това означава, че разтворител се смесва с лененото масло, за да се свърже с токсините и да ги извлече от маслото. Това се прави, защото лененото семе съдържа малки количества цианид. А когато лененото семе се обработва, съществува възможността цианидът да се освободи в маслото, да го замърси и да го направи токсично за тялото. Освен това лененото масло не е наситено, което означава, че то може лесно да граняса, особено когато бъде нагрято за детоксикираща обработка. То може да граняса дори и преди да достигне рафтовете в магазина за здравословни продукти. А вие не искате в тялото си гранясало олио, което може да е силно токсично. Дори в едно изследване, плъховете на които давали загрято олио развили увреждания на черния дроб, независимо от химическите качества на маслото.

Пазете се от подражатели на естрогена

Тази нова добавка към храната на хората съдържа омега-3 мастни киселини, но също така и фитоестрогени, които са химикалите, които имат естрогено-подобни действия в тялото ви. И макар че може да е добре жените, които преминават през менупауза да имат излишък от фитоестрогени, за другите хора това може да означава катастрофа. Тези растителни съединения принадлежат към клас естрогеноподбни вещества, които могат да причинят на мъжете да им пораснат гърди, могат да убият желанието за секс и да увеличат броя  на заболелите от рак на простатата. То също така допринася за хормоналния дисбаланс в по-голямата част от населението днес. Изследванията показват, че свръхдоза фитоестрогени може да причини ранен пубертет при момичетата и безплодие при жените в детеродна възраст.

Неправилните омега-3  мастни киселини 

Лененото семе бързо заменя рибеното масло, защото съдържа омега-3 мастни киселини. Но лененото семе не съдържа омега-3 мастните киселини, от които се нуждае тялото ви. Вие се нуждаете от следните форми на омега-3 мастни киселини – еикозапентаеновата киселина – EPA и докозахексаеновата киселина – DHA, които поддържат доброто функциониране на тялото. Какво количество EPA и DHA има в лененото семе? Никакво. Онова, което лененото семе съдържа е алфа-линоленова киселина, която трябва да бъде преработена в EPA и DHA, за да е полезна за тялото. Тялото преобразува много малко количество алфа-линоленова киселина във видовете омега-3 мастни киселини, които са ви необходими, ако въобще успее да я преработи. За жалост, стандартната американска храна затруднява даже още повече тялото в преобразуването на алфа-линоленовата киселина в лененото масло в  EPA/DHA. Според  доста изследвания, тялото ще преобразува само много малко количество от киселината в лененото масло в DHA и EPA, като някои хора изобщо не могат да я преобразуват в DHA. Има, обаче, някои много добри естествени източици на алфа-линоленова киселина и на полезните омега-3 мазнини. Ето няколко много прости стъпки, които можете да предприемете, за да си осигурите полезните омега-3 мазнини от храната.

Стъпка 1 – Най-добрите храни за набавяне на АЛА

  • Невероятен източник на естествена АЛА е маслото от саша инки. То съдържа повече от 48 процента от тази омега-3 мастна киселина.
  • Има три конкретни вида ядки, които можете да ядете. Бразилският орех съдържа 46.6 процента, американският орех съдържа 16 процента, а английските орехи съдържат 13.1 процента алфа-линоленова киселина. Тези ядки са силен източник на омега-3 мастни киселини. В другите ядки, като кашуто и лешниците има много малко омега-3 мастни киселини.
  • Някои семена са силно заредени с алфа-линоленова киселина. Това са Перила, чия, червена боровинка и семена от морски зърнастец. Един почти забравен източник на АЛА са семената на плода киви. Те съдържат удивителните 62 процента алфа-линоленова киселина.

Стъпка 2 – Яжте доста риба Когато стане дума за омега-3 мазнини, повечето хора мислят за ядене на риба. Но нещата не са толкова прости. Повечето риба днес, освен ако не ви е известно нещо друго, вече се отглежда в развъдници. Знаете ли, че отгледаната в развъдник сьомга съдържа по-малко омега-3 мазнини от говеждото? А също така бе открито, че отглежданата в развъдник тилапия съдържа повече омега-6 мазнини от обикновената поничка! Фермерите хранят рибата с царевица и соя, защото те са евтини, но тези храни не са естествени за рибата и причинява възпаление, така че рибата произвежда омега-6 мастни киселини. Препоръчвам ви да ядете по-дребна студеноводна тлъста риба, като  сардина  и херинга. Можете да ядете и хваната в морето сьомга.

Стъпка 3 – Авокадо и яйца

  • Също като доматът, и авокадото е плод. Забележителен плод, всъщност. Всяка чаша авокадо съдържа 2.89 грама протеин, 10.79 грама въглехидрати и 7.3 grams грама хранителни фибри. То съдържа аминокиселини, линоленова киселина и 12 разлинчни минерала.

Авокадото съдържа 13 различни витамини, една ч.ч. ви доставя 20% от необходимите ви всеки ден витамини А, С, B6 и фолиева киселина. Една ч.ч. авокадо ви дава също така 160 мг омега-3 мастни киселини.

  • Яйцата не са плодове, но са супер храна. Едно яйце ви дава идеалния баланс от омега-3 мастни киселини. Всяко яйце съдържа около 40 мг омега-3. Можете да купувате обогатени с омега-3 яйца. Те са от кокошки, хранени с обогатена с омега-3 мастни киселини храна, и всяко такова яйце обикновено съдържа около 100 мг  от тях.

Стъпка 4 – Протеинови правила Животните, хранени със зърнени храни, имат същия проблем като рибата, хранена със зърнени храни. Това не е тяхната обичайна храна и тя причинява възпаление у животните. (Затова им дават антибиотици.) Техните тлъстини, където се намират хранителните вещества, от които се нуждаете, съдържа по-малко CoQ10 и омега-3 и повече от замърсяващите околната среда вещества (токсини). Говеждото от хранените с трева животни, от друга страна е по-добро за вас що се отнася до омега-3 мастните киселини. Това е така, защото:

  • Стандартна порция говеждо от хранени с трева животни съдържа 88.5 мг омега-3. Говеждото от хранени със зърнени храни животни съдържа едва 20 мг на порция.
  • Съотношението на омега-6 към омега-3 мастни киселини в говеждото от хранени със зърнени храни животни може да е 6:1. При говеждо от хранени с трева животни то е по-близо до идеалното, 1:1.

Стъпка 5 – Моят любим източник Моят любим животински източник на омега-3 е маслото от черен дроб на треска. В него има цялото количество EPA и DHA, от което се нуждаете. За  да се заредите с омега-3 мастни киселини, вие можете също така да пиете рибено масло, извлечено от скелетната мускулатура на рибата. Но тогава няма да получавате същото количество CoQ10 и витамин D както от маслото от черен дроб на треска.

Бъдете здрави,

Ал Сиърс

Прочетете още:

Факт или мит: Растителните и животинските омега-3 мазнини са еднакво ефикасни

Дали не поглъщаме твърде много естроген

 

Източник: Al Sears, More Fake Food – Don’t Fall for the Flaxseed Lie, November 2010

Снимка: health.howstuffworks.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *