Не се хващайте на лъжата за лененото семе

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

flax-seed-1

Още съмнителни храни – не се хващайте на лъжата за лененото семе

Сигурно сте чували за лененото семе като за ‘суперхрана’… която лекува всичко от рака до повишения холестерол. Днес лененото семе се слага във всичко от зърнените закуски и маргарина до продуктите, заместващи яйцата. Но лененото семе не е изследван във времето продукт. То не е нещо, с което ние сме еволюирали, така че няма начин да кажем как яденето му ще повлияе на хората в дългосрочен план. Лененото семе е просто необичайно за начина ни на хранене. Аз мисля, че то е доста подобно на соята, това е ‘нов’ продукт, измислен от агро-бизнеса. То е по-евтино от повечето естествени храни, и производителите свършиха майсторска работа да убедят всички, че то е полезно. Разбира се, като казвам естествени храни, нямам предвид, че то не идва от природата… да, лененото семе е природен продукт. Картонената кутия също е направена от естествен материал. Но не се яде. Онова което имам предвид е, че лененото семе не преминава основния ми тест за нещо, което трябва да слагате в устата си, защото то трябва да бъде преработвано.

А щом е преработено, то не е естествен продукт Първоначално нашите местни предци не са считали ленът за храна. Те превръщали ленените влакна  в тъкани и въжета и ако трябвло да използват лененото семе, то това било, за да хранят животните. Когато селското стопанство заело мястото на  ловът  и на събирането на плодове, ядки и зеленчуци за прехрана, хората започнали да правят олио от семената – по-известно като ленено масло – за бои, лакове за дърво и мазила за кожата. Но в естествената си форма  семената на растението лен не правят нищо за вас. Тялото ви не е изградено така, че да ги усвоява. Например, знаете ли какво е илеус? Това е когато червата ви са запушени и не можете да се изходите нормално. Това се случва и когато ядете обработено ленено семе. Изследвания с животни показват, че прекаляването с ленено семе може да причини недостиг на въздух, учестено дишане, слабост или трудности при вървенето, а може да причини и припадъци и парализа. Трябва да смилате лененото семе или то е безполезно от хранителна гледна точка. И дори и смляно то все пак може да е опасно, защото то преминава през нещо, наречено екстракция с разтворител. Това означава, че разтворител се смесва с лененото масло, за да се свърже с токсините и да ги извлече от маслото. Това се прави, защото лененото семе съдържа малки количества цианид. А когато лененото семе се обработва, съществува възможността цианидът да се освободи в маслото, да го замърси и да го направи токсично за тялото. Освен това лененото масло не е наситено, което означава, че то може лесно да граняса, особено когато бъде нагрято за детоксикираща обработка. То може да граняса дори и преди да достигне рафтовете в магазина за здравословни продукти. А вие не искате в тялото си гранясало олио, което може да е силно токсично. Дори в едно изследване, плъховете на които давали загрято олио развили увреждания на черния дроб, независимо от химическите качества на маслото.

Пазете се от подражатели на естрогена

Тази нова добавка към храната на хората съдържа омега-3 мастни киселини, но също така и фитоестрогени, които са химикалите, които имат естрогено-подобни действия в тялото ви. И макар че може да е добре жените, които преминават през менупауза да имат излишък от фитоестрогени, за другите хора това може да означава катастрофа. Тези растителни съединения принадлежат към клас естрогеноподбни вещества, които могат да причинят на мъжете да им пораснат гърди, могат да убият желанието за секс и да увеличат броя  на заболелите от рак на простатата. То също така допринася за хормоналния дисбаланс в по-голямата част от населението днес. Изследванията показват, че свръхдоза фитоестрогени може да причини ранен пубертет при момичетата и безплодие при жените в детеродна възраст.

Неправилните омега-3  мастни киселини 

Лененото семе бързо заменя рибеното масло, защото съдържа омега-3 мастни киселини. Но лененото семе не съдържа омега-3 мастните киселини, от които се нуждае тялото ви. Вие се нуждаете от следните форми на омега-3 мастни киселини – еикозапентаеновата киселина – EPA и докозахексаеновата киселина – DHA, които поддържат доброто функциониране на тялото. Какво количество EPA и DHA има в лененото семе? Никакво. Онова, което лененото семе съдържа е алфа-линоленова киселина, която трябва да бъде преработена в EPA и DHA, за да е полезна за тялото. Тялото преобразува много малко количество алфа-линоленова киселина във видовете омега-3 мастни киселини, които са ви необходими, ако въобще успее да я преработи. За жалост, стандартната американска храна затруднява даже още повече тялото в преобразуването на алфа-линоленовата киселина в лененото масло в  EPA/DHA. Според  доста изследвания, тялото ще преобразува само много малко количество от киселината в лененото масло в DHA и EPA, като някои хора изобщо не могат да я преобразуват в DHA. Има, обаче, някои много добри естествени източици на алфа-линоленова киселина и на полезните омега-3 мазнини. Ето няколко много прости стъпки, които можете да предприемете, за да си осигурите полезните омега-3 мазнини от храната.

Стъпка 1 – Най-добрите храни за набавяне на АЛА

  • Невероятен източник на естествена АЛА е маслото от саша инки. То съдържа повече от 48 процента от тази омега-3 мастна киселина.
  • Има три конкретни вида ядки, които можете да ядете. Бразилският орех съдържа 46.6 процента, американският орех съдържа 16 процента, а английските орехи съдържат 13.1 процента алфа-линоленова киселина. Тези ядки са силен източник на омега-3 мастни киселини. В другите ядки, като кашуто и лешниците има много малко омега-3 мастни киселини.
  • Някои семена са силно заредени с алфа-линоленова киселина. Това са Перила, чия, червена боровинка и семена от морски зърнастец. Един почти забравен източник на АЛА са семената на плода киви. Те съдържат удивителните 62 процента алфа-линоленова киселина.

Стъпка 2 – Яжте доста риба Когато стане дума за омега-3 мазнини, повечето хора мислят за ядене на риба. Но нещата не са толкова прости. Повечето риба днес, освен ако не ви е известно нещо друго, вече се отглежда в развъдници. Знаете ли, че отгледаната в развъдник сьомга съдържа по-малко омега-3 мазнини от говеждото? А също така бе открито, че отглежданата в развъдник тилапия съдържа повече омега-6 мазнини от обикновената поничка! Фермерите хранят рибата с царевица и соя, защото те са евтини, но тези храни не са естествени за рибата и причинява възпаление, така че рибата произвежда омега-6 мастни киселини. Препоръчвам ви да ядете по-дребна студеноводна тлъста риба, като  сардина  и херинга. Можете да ядете и хваната в морето сьомга.

Стъпка 3 – Авокадо и яйца

  • Също като доматът, и авокадото е плод. Забележителен плод, всъщност. Всяка чаша авокадо съдържа 2.89 грама протеин, 10.79 грама въглехидрати и 7.3 grams грама хранителни фибри. То съдържа аминокиселини, линоленова киселина и 12 разлинчни минерала.

Авокадото съдържа 13 различни витамини, една ч.ч. ви доставя 20% от необходимите ви всеки ден витамини А, С, B6 и фолиева киселина. Една ч.ч. авокадо ви дава също така 160 мг омега-3 мастни киселини.

  • Яйцата не са плодове, но са супер храна. Едно яйце ви дава идеалния баланс от омега-3 мастни киселини. Всяко яйце съдържа около 40 мг омега-3. Можете да купувате обогатени с омега-3 яйца. Те са от кокошки, хранени с обогатена с омега-3 мастни киселини храна, и всяко такова яйце обикновено съдържа около 100 мг  от тях.

Стъпка 4 – Протеинови правила Животните, хранени със зърнени храни, имат същия проблем като рибата, хранена със зърнени храни. Това не е тяхната обичайна храна и тя причинява възпаление у животните. (Затова им дават антибиотици.) Техните тлъстини, където се намират хранителните вещества, от които се нуждаете, съдържа по-малко CoQ10 и омега-3 и повече от замърсяващите околната среда вещества (токсини). Говеждото от хранените с трева животни, от друга страна е по-добро за вас що се отнася до омега-3 мастните киселини. Това е така, защото:

  • Стандартна порция говеждо от хранени с трева животни съдържа 88.5 мг омега-3. Говеждото от хранени със зърнени храни животни съдържа едва 20 мг на порция.
  • Съотношението на омега-6 към омега-3 мастни киселини в говеждото от хранени със зърнени храни животни може да е 6:1. При говеждо от хранени с трева животни то е по-близо до идеалното, 1:1.

Стъпка 5 – Моят любим източник Моят любим животински източник на омега-3 е маслото от черен дроб на треска. В него има цялото количество EPA и DHA, от което се нуждаете. За  да се заредите с омега-3 мастни киселини, вие можете също така да пиете рибено масло, извлечено от скелетната мускулатура на рибата. Но тогава няма да получавате същото количество CoQ10 и витамин D както от маслото от черен дроб на треска.

Бъдете здрави,

Ал Сиърс

Прочетете още:

Факт или мит: Растителните и животинските омега-3 мазнини са еднакво ефикасни

Дали не поглъщаме твърде много естроген

 

Източник: Al Sears, More Fake Food – Don’t Fall for the Flaxseed Lie, November 2010

Снимка: health.howstuffworks.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

59 thoughts on “Не се хващайте на лъжата за лененото семе

 1. Личи си ,че този , който е писал статията не е много в час , но всеки има право да изразява личното си мнение. Има поне 10 пробойни в теорията си.

 2. ЗАЩО ПЪК, ВСЯКА ИНФОРМАЦИЯ ИМА И СВОЯТА ДОЗА ИСТИНА, ПОЛЕЗНОТО ЗА ЕДНИ ВРЕДИ НА ДРУГИ И ОБРАТНОТО, ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СА САМО И ЕДИНСТВЕНО АКО НИЕ САМИ ОПИТАМЕ ЕФЕКТА НА ТОВА, КОЕТО СЕ ДАВА КАТО СРЕДСТВО! НЯМА КАК ДА ЗНАЕШ, ЧЕ ТОРТАТА Е ВКУСНА БЕЗ ДА СИ Я ОПИТАЛ!

 3. Лененото семе не било обичайна храна за нас /разбирам българите/. Баба ми едно време сигурно е ядяла киви, авокадо и други подобни изброени в статията. На, прескачала през сайванта до градината да напълни една кошница с бразилски орехи например.

 4. Със същата увереност във САЩ върви дезинформораща кампания твърдяща че естествените витамини и в частност витамин D са вредни за здравето и са причина за повечето болести. По добри били синтетичните фарма продукти. После доказаха че тези твърдения били резултат от картелно споразумение между фарма корпорации……. Разбира се никой няма интерес хората да приемат Витамин Д и други полезни витамини и да не заболяват от Рак и други болести.

 5. Големи глупости. Както например тукашните лекари съветват да се яде маргарин, а не масло, защото не съдържал холестерол. Да се пие обезмаслено мляко и други подобни.

  1. Холестеролът е полезен! Така се казва и статията в категория ‘Новини’; а маргаринът е евтин и носи печалби, затова го рекламират, статията е ‘Отървете се от умопомрачението, наречено маргарин’ в сайта. Надявам се вече да сте ги прочели. Но и без да сте, сте доста добре информирана. :)) Иска ми се всички хора да са информирани, за да могат сами да решават за себе си.

 6. Статията е страхотна! Плат, напоен с ленено масло в съприкосновение с въздуха се самозапалва! Факт, подробно обяснен по канал "Дискавъри".

 7. Не нас, българите, а хората изобщо – авторът е американец, все пак. И неговата баба сигурно не е яла такива плодове, но защо ние да не се възползваме?! Колкото до американските орехи, с тях трябва да се внимава – по един на ден максимум. :))

 8. Аз имам статии само за това колко вредни са синтетичните витамини – за витамин Е вече е публикувана, другите предстои да излязат. Картелите са силни и си правят каквото поискат, наша е задачата да не се хващаме на глупостите им. Именно затова информацията и здравия разум са толкова важни! :))

 9. За рибата Треска съм съгласна, но не съм сигурна, когато си я купя дали няма живак и петрол в нея. За ежедневното набавяне на омега 3 и омега 9 по-евтино ми излиза да си взема готов качествен продукт с гарантиран сертификат.

 10. Глей само израз: "… стандартната американска храна затруднява даже още повече тялото в преобразуването на …", че то вашето храна ли е ве малоумници !!! Хотдога е един вид специфично за щатите растение. Имам спомени от баба ми, че се ползваше много ленено масло.

 11. Изумена съм от тази статия, интересно до сега как така не са установили това твърдение ,аз имам 38 год, стаж и сега съм пенсионерка,фармацевт съм започнах стажа си с лененото масло и….сега го пия '''

 12. Svetla Georgieva; Ne vqrvam baba ti da e dojivqla sto godini i otgore?
  Kogato choveka e sazdaden e nqmalo sas kakvo da se smeli nqkoe seme ili da se svari neshto drugo! Vsichko koeto trqbva da pretarpi obrabotka bilo to da se smeli ili da se svari edva li e polezno za choveka tai kato choveka e sazdaden sas ideqta da qde surova hrana a ne svarena ili pechena t.e. plodove i zelenchuci makar che za zelenchucite i te sa v posldstvie proizvedeni.S drugi dumi kazano polezno e tova koeto raste po-hrasti i darveta,tova koeto se razmnojava ot samosebesi ot tezi plodovetqloto si nabavq neobhodimite hranitelni veshestva za pravilnoto funkcionirane na organizma sega shte kajete kak shte jiveesh samo na plodove ami mnogo prosto ima i slancheva svetlina tq poddyrja jivota na zemqta i choveka se zarejda ot neq do 1 chas sled izgrev i 1 chas predi zalez( napishi v Google Hira Ratan Manek choveka slanchoqd ima i mnogo drugi toi veche 17 godini mislq vodi tozi nachin na jivot ) za po-sigurno polovin chas sled izgrev i predi zalez gledash slanceto ne sluchaino prirodata taka e sazdadena da ima izgrev i zalez !!!!!! Za dalag jivot kakav e izvoda : PLodove ,voda i gledane na slanceto tova e estestveniq nachin na zarejdane tqloto s energiq i hranitelni veshtestva!!! Ot men vi pojelavam dalag i shtastliv jivot :))

 13. Svetla Georgieva; Ne vqrvam baba ti da e dojivqla sto godini i otgore?
  Kogato choveka e sazdaden e nqmalo sas kakvo da se smeli nqkoe seme ili da se svari neshto drugo! Vsichko koeto trqbva da pretarpi obrabotka bilo to da se smeli ili da se svari edva li e polezno za choveka tai kato choveka e sazdaden sas ideqta da qde surova hrana a ne svarena ili pechena t.e. plodove i zelenchuci makar che za zelenchucite i te sa v posldstvie proizvedeni.S drugi dumi kazano polezno e tova koeto raste po-hrasti i darveta,tova koeto se razmnojava ot samosebesi ot tezi plodovetqloto si nabavq neobhodimite hranitelni veshestva za pravilnoto funkcionirane na organizma sega shte kajete kak shte jiveesh samo na plodove ami mnogo prosto ima i slancheva svetlina tq poddyrja jivota na zemqta i choveka se zarejda ot neq do 1 chas sled izgrev i 1 chas predi zalez( napishi v Google Hira Ratan Manek choveka slanchoqd ima i mnogo drugi toi veche 17 godini mislq vodi tozi nachin na jivot ) za po-sigurno polovin chas sled izgrev i predi zalez gledash slanceto ne sluchaino prirodata taka e sazdadena da ima izgrev i zalez !!!!!! Za dalag jivot kakav e izvoda : PLodove ,voda i gledane na slanceto tova e estestveniq nachin na zarejdane tqloto s energiq i hranitelni veshtestva!!! Ot men vi pojelavam dalag i shtastliv jivot :))

 14. Lyubo Yordanov, доста трудно Ви разчетох коментара. По вашата логика лимеца, пшеницата, просото и ред други зърнени култури също не са полезни за човека. Доколкото знам, науката казва друго.
  Като идея посрещането и изпращането на Слънцето е добре както за физическото, така и за психическото здраве. Проблемът е, че не всеки може да си го позволи. Това не е много подходящо например ако човек се е прибрал от работа и е легнал да спи в 05.00. Ако трябва да стане в 06.00 за изгрева – това е стрес за организма. Така че, за да изпълнява тези ритуали, човек трябва да е безработен, пенсионер или с идеално работно време.

 15. Абсолютни глупости .Аз съм веган . Като станеш по-здрав от мене на моите години, ела ми се обади с твоята риба.

 16. Да, и бразилски орех много е яла баба… И маслото от саша инки също, дядо без него не е сядал на масата…

 17. Масло от ЧЕРЕН дроб от треска????
  Някой да ме подсети за риби с бял дроб, че явно нещо съм пропуснала в училище.
  ФитУестрогени? Всичко, идващо от растенията, се нарича фитО- еди-какво си.
  Не само преводът и правописът не са й наред в тази статия, както впрочем и на други. Моля Ви, бъдете по-прецизни, все пак пишете за образована публика, а у Вас личат толкова много претенции за дълбоко познание.
  ВАЖНО: Слагайте автор и източник, и то отпред, в началото. Тук е споменат най-накрая някой си Ал Сиърс, но кой е този чичо и защо трябва да му се доверим? Не винаги има автор.

 18. Бразилският орех да си го ядат бразилците, американският такъв – съответно американците, английският е за англичани… Ние да си ядем това, що е на нашата земя. Природата най-добре знае какво къде да ражда и нека не се увличаме по това що не е по нашите ширини. Да, има доста полезни плодове – цитруси и др. , но нашите са най-под-ходящи за нас.

 19. Любо Йорданов Интересно , какво би се случило с очите ни, ако половин час гледаме слънцето, както препоръчвате??????????

 20. Тъпото ленено масло съдържа алфа липоева киселина,която блокира много важен храносмилателен ензим наречен Делта-6-десатураза,от своя страна тази киселина се преобразува в арахидонова киселина,която структурира лоши айказаноиди (простагландини) супер-хормон синтезиран от тялото. Този лош супер хормон способства за слепването на тромбоцитите и образуване на тромби,високото кръвно, LDL холестерол (лош холестерол),заради синтезът му болките в тялото се усилват и т.н. Пречи на отслабването. Омега 3 мастните киселини EPA (ейказопентаенова) и DHA (докозахексаенова) в сьомгата,скумрията и сардините са хиляди пъти по-препоръчителни спрямо неприятната алфа липоева киселина в лененото семе. Вярно е и твърдението за черният дроб от треска.Статията си е много добра,друг е въпросът от кого се чете и с какви познания по биохимия и физиология е той. Всичко,което прочетох е вярно,защото съм го чела и в учебниците и в ръководствата по медицина.

 21. Направо съм във възторг, като чета това! Добре е, че има и професионално написани статии из мрежата, които казват истината за "полезните" храни.

 22. Svetla Hell Georgieva А има и нови изследвания, че схващанията за холестерола са грешни. Маргаринът не съдържа холестерол, но ако човек си изследва холестерола след консумация на маргарин, холестеролът е повишен; при консумация на естествени храни резултатите са в норма. Но никой не го казва това, фармацевтичните компании и хранителната промишленост трябва да печелят!

 23. Към Автора, не успорвам подробно написаното във статията ти, както уважавам и труда ти, с изключение на едно, след направено проучване от мен, извода е че лененото семе има анти-естроген ефект във човешкото тяло , което по-скоро е полезно за мъжете в съвременния свят защото повечето имам проблем с доминацията на този хормон!

  Add flax seed to your diet. Flax seeds contain compounds called "lignans." According to the Linus Pauling Institute, a health research center at Oregon State University, lignans have an "anti-estrogenic" effect, in which they interfere with the enzymes that are involved with the production of estrogen. While flax seeds have anti-estrogenic properties, they are also very high in phyto-estrogens, which are estrogens from a plant source, so you want to consume them from a food source no more than once a day. The highest food source of lignans is flax seed. Flax seed can be added to baked goods such as breads and muffins, or sprinkled on top of salads or lean stir-fry dishes. It can also be purchased already ground.

 24. Абсолютно вярно!!! Ех, защо не са и лекарите като Вас, уважаема Даниела Пенева! Холестеролът е следствие, а не причина за болестни състояния… Оттук следва, че голяма част от лекарствата, които пием срещу холестерол и хипертония например, са ни напълно излишни.

 25. Ха ха, да не забравяме обаче, че е важно и да се каже какво е количественото съотношение антиестроген към естроген; това, което не ни казва статията, е, че някои антиестрогени имат едновременно естрогенно, антиестрогенно и антиандрогенно действие, в зависимост от това къде и с кои рецептори в тялото взаимодействат, и как отделният индивид реагира на тези хормоноподобни вещества…. Нож с две остриета… :-)

 26. Ако сложите в хранилка за птици различни семена – слънчоглед, пшеница, просо и т.н., и ленено семе, врабчетата избутват лененото семе настрани и не го кълват. Оттук си направете извода сами, доколко е разумно хората да консумират ленено семе…

 27. Ако сложите в хранилка за птици различни семена – слънчоглед, пшеница, просо и т.н., и ленено семе, врабчетата избутват лененото семе настрани и не го кълват. Оттук си направете извода сами, доколко е разумно хората да консумират ленено семе…

 28. "Днес лененото семе се слага във всичко от зърнените закуски и маргарина до продуктите, заместващи яйцата. Но лененото семе не е изследван във времето продукт. То не е нещо, с което ние сме еволюирали, така че няма начин да кажем как яденето му ще повлияе на хората в дългосрочен план."
  Отг: "Flaxseed was cultivated in Babylon as early as 3000 BC. In the 8th century, King Charlemagne believed so strongly in the health benefits of flaxseed that he passed laws requiring his subjects to consume it."
  Докога бездарници неможещи да проверят елементарни факти ще продължават да спамят?

 29. Леле, колко е зле тази статия…да сме смееш ли, да плачеш ли просто! И кой е този гениален автор?…Не съм го чувала никога. Добре, поне, че не е българин! За превода няма да коментирам. :D

 30. Леле, колко е зле тази статия…да сме смееш ли, да плачеш ли просто! И кой е този гениален автор?…Не съм го чувала никога. Добре, поне, че не е българин! За превода няма да коментирам. :D

 31. Толкова сте тъпи ,че чак вдлъбнати !!!! Приемам смелено ленено семе вече втора седмица и съм ослабнал с 4 кг. ,кръвното ми е отлично ,ям си всичко ,което пожелая !!! И аз да платя на някой ,да олюе нещо или някого веднага ще цъфне статия !!! Утре може да цъфне и статия ,колко е вреден и сусамовия тахан и на това ли ще повярвате !??

 32. Толкова сте тъпи ,че чак вдлъбнати !!!! Приемам смелено ленено семе вече втора седмица и съм ослабнал с 4 кг. ,кръвното ми е отлично ,ям си всичко ,което пожелая !!! И аз да платя на някой ,да олюе нещо или някого веднага ще цъфне статия !!! Утре може да цъфне и статия ,колко е вреден и сусамовия тахан и на това ли ще повярвате !??

 33. Толкова сте тъпи ,че чак вдлъбнати !!!! Приемам смелено ленено семе вече втора седмица и съм ослабнал с 4 кг. ,кръвното ми е отлично ,ям си всичко ,което пожелая !!! И аз да платя на някой ,да олюе нещо или някого веднага ще цъфне статия !!! Утре може да цъфне и статия ,колко е вреден и сусамовия тахан и на това ли ще повярвате !??

 34. Толкова сте тъпи ,че чак вдлъбнати !!!! Приемам смелено ленено семе вече втора седмица и съм ослабнал с 4 кг. ,кръвното ми е отлично ,ям си всичко ,което пожелая !!! И аз да платя на някой ,да олюе нещо или някого веднага ще цъфне статия !!! Утре може да цъфне и статия ,колко е вреден и сусамовия тахан и на това ли ще повярвате !??