Факт или мит: Растителните и животинските омега-3 мазнини са еднакво ефикасни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

kwas-omega-3-ryby-595

Това е МИТ.

В битката между растителните омега-3 мазнини и животинските омега-3 мазнини, тези от животински произход са явният победител. Ако сте ваган или вегетарианец и се надявате да си осигурите приличен прием на омега-3 мазнини от лен, коноп или тиквени семки, вероятно вие не набавяте на тялото си есенциалните мастни киселини, от които то се нуждае.

Видове Омега-3 мазнини

Омега-3 мазнините биват възхвалявани за техните противовъзпалителни свойства и са доказали, че помагат в лечението на и предпазването от:

Сърдечносъдови заболявания

Недостиг на есенциални мастни киселини в ранна детска възраст (развитие на ретината и мозъка)

Преждевременно раждане

Рак (на гъдата, дебелото черво и простатата)

Автоимунни заболявания

Болестта на Крон

Лека хипертония

Ревматоиден артрит

Болестта на Паркинсон

Има три вида омега-3 мастни киселини: DHA (докозахексаенова киселина), EPA (ейкозапентаенова киселина), и ALA (алфа-линоленова киселина). Тялото ви не може да произвежда мастни киселини само, то зависи от вас да му осигурявате тези основни хранителни вещества. Не всички омега мазнини обаче предоставят еднакви ползи. Омега мазнините DHA и EPA са онези, които са доказали, че се борят с горепосочените заболявания.

Растителни омега-3 мазнини срещу животински омега-3 мазнини

Извличаните от растения омега мазнини като тези от лененото семе и ядките са богати на ALA, не на DHA или EPA. ALA се преобразува в тялото ви в DHA и EPA, но в такова ниско съотношение, че на практика няма никакво значение. По-малко от 5% от ALA се преобразува в EPA, и по-малко от 0.5% – в DHA! А с консумирането на големи количества ALA няма да наваксате това незначително количество. Източниците на растителни омега мазнини също така изискват адекватни нива на цинк, желязо и пиридоксин за преобразуването, а недостигът на едно или повече от тези хранителни вещества е често срещан, особено сред веганите/вегетарианците.

Животинските омега киселини като тези от риба, рибено масло, масло от черен дроб на треска и масло от  крил, обаче, съдържат големи количества DHA и EPA… и те не се нуждаят от преобразуване! Добавянето на морски/речни студеноводни риби към храната осигурява приема на омега-3. Можем също така да взимаме хранителни добавки с рибено масло или масло от крил. Маслото от крил има 48 пъти по-голяма антиоксидантна сила от рибеното масло и освен това съдържа астазантин, антиоксидант, който усвояването на DHA и EPA от тялото.

Даника Колинс

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-are-plant-based-omega-3s-as-effective-as-animal-based-omega-3s/#axzz39zqkVHdH

Снимка: omega3foods.arccfn.org.au

Прочетете още по темата:

Астазантин, определящото чудо на века

Не се хващайте на лъжата за лененото семе

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *