Нов тест поставя диагнозата лаймска болест за 15 минути

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

По-бърз и по-точен тест за лаймската болест

 Дата: 11 октомври 2019 година

Източник: Училището за инженерни и приложни науки в Колумбийския университет

В САЩ годишно на над 300000 души се поставя диагнозата лаймска болест—което бележи силно повишаване на броя на заболелите в сравнение с последните години (статията е от 5 ноември 2019 година). Това драматично повишение поражда дебат: Лаймската болест бързо разгръщаща се епидемия ли е или просто повече лекари диагнозират това заболяване?
Докато изследователи работят, за да открият отговорите, нов тест, даващ „бързи резултати” е в процес на разработване и той може да допринесе за поставянето на дори още по-точна диагноза—като е възможно да повлияе на пътя на този нарастващ здравословен проблем на обществото.

Протокол за лечение на лаймска болест със сол и витамин С

Резултатите са готови след 15 минути

Разработен от инженери по био-медицина в Columbia Engineering в сътрудничество с фирмата Immuno Technologies, този нов тест за лаймска болест все още се изследва и доизкусурява преди да бъде одобрен за широка клинична употреба.
Но според резултатите, току-що публикувани в списанието Journal of Clinical Microbiology, тестът предлага силно специфични резултати в рамките на 15 минути—което означава, че той може да се използва в клиники и болници за осигуряване на резултати в реално време. Експертите се надяват това да ускори лечението и да доведе до по-полезни клинични последици.
При лаймската болест ранното й засичане и последващото лечение с мощни антибиотици често означава жизнено важно разграничаване между успешното унищожаване на инфекцията—или дългосрочна инвалидност. Ако не се лекува бързо или ако лечението се провали, лаймската бактерия може да се настани в трудно достижими области (като например в мозъка) в тялото.

Ефикасни лекове контролират болките при лаймска болест… и въобще

Тестове за лаймска болест: Старите срещу новите

Пътят на разработването на акуратен диагностичен метод за лаймската болест е труден, но наличните тестове се считат за по-точни от онези в миналото. Съществуващата диагностика за лаймска болест се състои от сложна система в две стъпки, която използва отделни тестове—тестът ELISA (ензимно-свързан имуносорбентен анализ) и Western blot (протеинов имуноблотен) анализ—за засичане на антитела на лаймски бактерии в тялото.

Наричан „стандартен двустепенен” подход или STT, този процес може да отнеме няколко часа или дни на нарочно обучени лаборанти и време, което означава, че жизнено важните, влияещи се от времето лечения могат да бъдат забавени.

Този нов тест е различен: Той засича лаймски антитела в кръвен серум в рамките на минути. И което е още по-важно, резултатите показват, че този нов диагностичен метод може би е по-акуратен и по-чувствителен, особено в диагнозирането на лаймската болест в ранните й етапи — още едно особено важно преимущество.

Трябват ви 3 дни за да пречистите тялото си от токсините, тлъстините и излишните течности

Екип, ръководен от Сам Сия, професор по биомедицинско инженерство в Колумбийския университет, е разработил бърз, микрофлуиден тест, който засича лаймската болест с действие, подобно на STT тестовете, но за много по-кратко време – 15 минути.

„Нашите открития са първите, които показват, че диагнозата за лаймска болест може да се извлече в микрофлуиден формат, който осигурява бързи количествени резултати”, казва Сия, чиято лаборатория е фокусирана върху използването на микрофлуиди за направата на евтини интегрирани резултати за извършването на сложни медицински тестове, заедно с разработването на нови лечебни модалности на база на клетъчна терапия и имплантируеми устройства. „Това означава, че нашият тест може лесно да се използва в лекарски кабинет, вместо да трябва да се изпращат проби в лаборатория, на която ще са й нужни няколко часа, ако не и дни за получаването на резултатите от теста”.

Лаймска болест, безмълвната епидемия

Групата на Сия работи в сътрудничество с Мария Гомес-Солеки от фирмата Immuno Technologies, която откри комбинация от три протеина, които идентифицират антитела, специфични за бактерията B. Burgdorferi в серума, и с фирмата OPKO Health, която осигури микрофлуидни касети. Техните открития бяха публикувани днес (11 октомври 2019 г.) в списанието Journal of Clinical Microbiology.

Изследователите изследваха 142 проби, включващи такива от пациенти с ранна лаймска болест, от здрави хора от области, където лаймската болест е ендемична, и от хора с лаймски артрит. Те първо пресяха поредица от известни диагностични биомаркери за лаймска болест за способността им да засичат инфекция от лаймска болест. След това изследваха най-важните три биомаркера, използвайки стандартен ензимен анализ, а след това mChip-LD, напреднала микрофлуидна платформа, разработена от Сам Сия за изследване на пробите.

Когато били изследвани срещу допълнителни проби от серум от хора с лаймска болест, сложната поредица от биомаркери била по-чувствителна от стандартните тестове за лаймска болест, като в същото време показвала висока специфичност. Екипът откри, че той е по-добър в засичането на признаци за инфекция от Лаймска болест в пробите от ранния етап – вероятно, защото тестът успя да засече антитела, които са най-изразени през първите седмици след като човек е заразен с лаймска болест.

9 неподозирани признака за прекомерно възпаление в тялото

Когато тестът е проведен на mChip-LD платформата на Сия, той протекъл много добре, показвайки силен потенциал за разработването на тест на мястото на лечение за лаймска болест. „Макар че анализът ще изисква прецизиране и изпитания преди да бъде одобрен за мащабна употреба като тест за лаймска болест, резултатите ни са много вълнуващи”, казва един от водещите автори на изследването, Сидарт Арумугам. „Тестът ще помага на много хора, ако успеем да разработим един бързо действащ тест за сложна диагностика, който да засича степента на лаймската болест в пациентите и да бъде използван в лекарските кабинети”.

Изследователите са убедени, че макар че се налага още прецизиране, този нов тест скоро ще стане стандартен за бързото диагнозиране и ранно лечение на лаймската болест в лекарските кабинети и в клиниките. Той може да промени нещата в тази особено важна област на здравето, в която има спешна нужда от по-ефикасни диагностични и лечебни решения.

Лаймска болест, помогнете на тялото си да я отблъсне

Какво е лаймска болест?

Лаймската болест се причинява от бактерии със спирална форма, наречени Borrelia burgdorferi, предавани при ухапване от инфектирани кърлежи (Ixodes scapularis). Спиралната структура на бактерията е част от онова, което толкова затруднява унищожаването й в по-късните етапи на болестта, защото подобната й на тирбушон форма й позволява да прониква по-дълбоко в тъканите и да се крие от антибиотиците     —и от имунната система.

Дори след лечение с антибиотици, лаймската болест може да причини тежки неврологични, сърдечни, ревматологични и други усложнения—често наричани след-лечебен синдром на лаймската болест (PTLDS). Много специалисти потвърждават, че тези симптоми идват от дисбаланса във възпалителните отговори на тялото, причинени от инфекцията.

Докато антибиотиците са особено важни в ранните етапи на развитието на лаймската болест, при хроничната лаймска болест те често са неефикасни в най-добрия случай. В най-лошия, те могат да са увреждащи за вече компрометираната система.

„Лекуване на терена”

Лекарите и експертите, практикуващи интегративна и функционална медицина често обсъждат важността от „лекуването на терена”. Това означава решаването на други проблеми, които биха могли да влошат симптомите на лаймската болест. Проблеми като натоварване на тялото с тежки метали, съ-инфекции, чувствителност към околната среда и храната и други фактори често трябва да бъдат диагнозирани и лекувани за постигането на оптимално здраве след овладяването на лаймската инфекция.

Унищожете лаймската болест с всемогъщо етерично масло

Следните стратегии могат да помогнат:

 • Ненатрапчива детоксикация от тежки метали и токсини в околната среда
 • Изследване на пациента за поносимост към храни
 • Спазване на противовъзпалителна диета
 • Балансирана подкрепа за имунната система
 • Прием на противовъзпалителни растения и хранителни вещества
 • Практики, насочени към комплекса ум-тяло и медитация
 • Акупунктура
 • Краниосакрални терапии
 • Ботаническа подкрепа за здравословна неврологична функция
 • Подкрепа на познавателната функция
 • Естествена релаксация и стимулиране на съня

Дали лекувате остра или хронична лаймска болест, работата с лекар, вещ в лаймската болест е особено важна за осигуряване на най-доброто лечение на индивидуална база. С правилните интегративни стратегии е възможно това потенциално инвалидизиращо заболяване да бъде превъзмогнато и човек да възвърне оптималните си здраве и жизненост.

Прочетете още:

Стевия – сладкото решение за лаймската болест?

Канабисът унищожава лаймската болест с лекота

Холистично лечение на лаймската болест

Голям напредък, същността на лаймската болест разбрана

Лесна рецепта за спрей от етерични масла против кърлежи

Как да спрем да атакуваме себе си: 9 стъпки за излекуване на автоимунно заболяване

Лечение на простудни и дегенеративни заболявания с „мулти-С” протокол

Налтрексон: Лекарството, за което вашият лекар би следвало да ви е казал, но не е

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191011112246.htm

http://blog.econugenics.com/the-best-test-for-lyme-disease/
Снимка: DNA India

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *