9 неподозирани признака за прекомерно възпаление в тялото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Признаците за възпаление в тялото могат да се проявят под формата на различни симптоми и вещаят редица здравословни проблеми. Обикновено възпалението се свързва със здравето на ставите, понеже артритът е една от най-сериозните причини за болка и отичане. Но възпалението може да е свързано и с други здравословни проблеми, освен отеклите стави.

Разбира се, вие ще искате да споделите със своя лекар, ако забележите който и да било от тези симптоми, но не забравяйте, че не всяко възпаление е вредно. Всъщност „съществуват два вида възпаление: остро и хронично”. Острото възпаление е важно за здравето ни, защото то ни помага да оздравяваме. Например, когато си изкълчим глезена и мястото се зачерви, отече и започне да гори. Това е част от отговора на тялото ви, който спомага излекуването на травмата. И то (възпалението) ще изчезне след като глезенът ви оздравее.

Нещото за което трябва да следим е хроничното възпаление. Този вид възпаление нанася повече вреда, отколкото полза. Представяме си хроничното възпаление като огън в тялото, който трябва да бъде загасен. Хроничното възпаление има ефекта на доминото, при който то задейства каскада от симптоми, въздействащи отрицателно на здравето ни.

Защо всички толкова се притесняват от възпалението

Хроничното възпаление може да бъде предизвикано от различни неща, като генетично предразположение, храната, която ядем, липсата на сън и други навици. Човек може да има възпаление в стомаха и червата, например, поради алергии към храни. Каквато и да е причината, ето няколко признака, че в тялото ви има твърде много възпаление, според експерти.

  1. Уморени сте през цялото време

Възпалението може да бъде причинено както от твърде малко сън, така и от твърде много сън. Така че, ако не си доспивате или пък спите повече от препоръчаните седем до девет часа на нощ, твърде вероятно е, че в тялото ви има възпаление.

Но защо се появява то? Изглежда твърде малкото или твърде многото сън разстройва процесите на реагиране към възпалението в тялото. В резултат на това клетките в тялото ви изпитват неприсъщо възпаление. Все едно тялото ви реагира на твърде малкото или на твърде многото сън така, както то би реагирало на заболяване. Сякаш в тези случаи то си мисли, че е болно и реагира по подобаващ начин.

Умората може също така да е страничен ефект от други възпалителни проблеми, така че ако се чувствате изтощени — въпреки че си набавяте достатъчно сън всяка нощ — говорете с лекаря си. Той може да разбере защо сте толкова уморени и да започне да премахва основната причина.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Електрическите крушки могат да прецакат имунната ви система

  1. Изпитвате болки и болежки

Имате ли болки и болежки, които изчезват, но неминуемо се връщат? Редовното изпитване на болка е силен индикатор за възпаление. Ако нищо не ви боли, но изпитвате болка след определени движения като например при изпъване на раменете назад или при докосване на пръстите на краката, това се свързва с възпаление.

Такива болки могат да са признак за вид артрит, който е основен допринасящ фактор за възпаление и болка в тялото. Така че не се двоумете да кажете на лекаря си за тях, понеже тези болки не са нещо, с което трябва да се справяте.

Обстойно описание на средиземноморската диета, план за хранене

  1. Имате храносмилателни проблеми

Макар че всеки понякога изпитва пристъп на диария или моменти на газове, ако те се превърнат в непрестанни симптоми за вас, те могат да са признак на хронично възпаление — особено в стомаха и червата.

Възпалението в стомаха и червата може да причини подуване на корема, разхлабване, спешни повици за дефекация и крампи. И то може да се дължи на алергия към храна или на синдром на дразнимото черво, болестта на Крон или на друг причиняващ възпаление проблем в стомаха и червата.

Ако забележите такива проблеми или усещате, че се борите с храносмилателни проблеми, споделете това с лекаря си. Може да отнеме известно време да се достигне до причината за проблемите със стомаха и червата, понеже съществуват множество причинители. Но усилието определено си струва.

Пиенето на сода за хляб е евтин и безопасен начин за справяне с автоимунно заболяване

  1. Лимфните ви възли са отекли

Лимфните възли по врата, под мишниците и в близост до слабините отичат когато нещо не е наред в тялото, така че е важно да им обръщаме внимание.

Лимфните възли са „важни центрове” за имунната система. Често забелязваме уголемени лимфни възли на врата си когато сме настинали или ни боли гърлото. Това е хубаво. То означава, че имунната система забелязва и лекува проблеми като бактериална или вирусна инфекция.

Лимфните ви възли отичат докато тялото ви се бори с инфекция и след това се нормализират след като оздравеете. Ако лимфните ви възли винаги са възпалени, обаче, или ако ви болят, споделете това с лекаря си понеже то може да е признак за хронично заболяване или за друг скрит проблем.

Лесни начини за детоксикация на лимфните възли

  1. Носът ви е запушен

Тялото може да реагира по различни начини при наличие на възпаление. То е различно за всеки човек, но често срещаните начини, по които тялото се опитва да сигнализира, че нещо не е наред са: възпалени носни кухини като запушен нос от сезонни алергии, сълзящи очи от натиск в назалната кухина или зад очите, и свързани с тях проблеми, подобни на настинка.

Възпалението в тялото е начин на побеждаване на нещо неприсъщо за него и самозащита и може да се появи поради редица различни причини. Най-запознати сме може би с вида възпаление, причиняван от удар или синина, но възпаление има и когато сме изложени на химикали, пестициди… или храни, които не понасяме или към които сме алергични. Недостатъчното сън и стресът също водят до възпаление в тялото.

Здравите стомах и черва са равни на здрав мозък

  1. Имате кожни обриви

„В основни линии, ако по кожата има обрив или нещо вътре в тялото ви не е както трябва, то най-вероятно имате възпаление, защото вътрешното възпаление може да се проявява и външно.

Много хора с вътрешно възпаление страдат от екзема, например, или от акне или дори от суха кожа. Това може да е начинът на тялото да ви подскаже, че вътре нещо не е наред, така че не го пренебрегвайте. Посочете на лекаря си други възможни причини за кожните проблеми или обривите като например храносмилателни проблеми.

Как да спрем да атакуваме себе си: 9 стъпки за излекуване на автоимунно заболяване

  1. Борите се със замъгляване на мозъка

Вярвате или не, възпалението може да започне да ви засяга дори и психически, в допълнение към всичките начини, по които ви въздейства физически.

Например, може да се появи замъгляване на мозъка и неспособност да мислите ясно, и може да варира от леко, когато просто не се чувствате добре, но не можете да определите защо, до сериозно, когато напълно забравяте какво казвате без някой да ви разсейва или когато търсите думи, за да довършвате изреченията си.

Често след лечение на хронично възпаление, симптомите като замъгляването на мозъка започват да изчезват. И чудесно място за начало е снижаването на нивата на възпаление в тялото чрез осъществяването на няколко лесни промени в начина на ви живот.

Храната е най-лесният и най-евтин начин за контролиране на възпалението. Бързите храни, готовите храни, храната в ресторантите и всички силно преработени храни водят до повишени нива на възпаление в тялото, а когато това е съчетано с нисък прием на плодове и зеленчуци, то води до недостици на хранителни вещества и до още възпаление. Така че започнете оттам и добавяйте по-питателни храни в деня си и вижте как симптомите на възпалението се облекчават.

Спасете се от възпалението естествено, чай с канела и куркума

  1. Имате киселини

Много хора с хронично възпаление се оплакват от храносмилателни проблеми като запек и диария. Но киселините са нещо, което трябва да контролирате.

Всъщност изследвания доказват, че гастроинтестиналната рефлуксна болест (ГЕРБ), която се смяташе, че причинява болезнени киселини поради стомашните киселини, които се качват нагоре по хранопровода, може всъщност да е свързана с възпаление.

Според изследване, публикувано в списанието Journal of the American Medical Association, може би възпалителната реакция на тялото причинява болка и увреждане в хранопровода. А това може да помогне за лечението на заболяването.

Победете болката и възпалението при артрит с храна

  1. Непрекъснато имате главоболие

Страдащите от мигрена и главоболие може да са засегнати от така нареченото „неврогенно възпаление”. Трябва да си направите неврологични изследвания при скорошни пристъпи на главоболие/мигрена или при промени в предишни главоболие / мигрена, за да се изключат скрити заболявания.

Но пък в много случаи възпалението може да бъде снижено, а симптомите облекчени като се направят няколко малки промени. Стресът, тютюнопушенето и алкохолът стимулират възпалителния отговор и причиняват мигрени и главоболия. Техниките и упражненията за релаксация са чудесни за снижаване на хроничния стрес. Което от своя страна помага за снижаването на хроничното възпаление.

Ако забележите който и да било от тези признаци, споделете информацията с лекаря си. Той може да определи дали тези симптоми са поради възпаление, да предложи начини за справяне с основната причина за него, и да ви помогне отново да се чувствате здрав/а.

Прочетете още:

Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

Едно хранително вещество срещу сърдечни заболявания и депресия

Ваканцията ни спасява от възпалението

Детокс със супа: Яжте колкото супа искате и се преборете с възпалението, коремните тлъстини и заболяванията

10-дневната диета за детоксикация от захарта пренастройва тялото и мозъка

Представяме ви среброто, което унищожава 650 различни патогени и лекува възпалението за 72 часа

Насищайте клетките си с кислород за да избягвате причиняващото заболявания възпаление – ето как

Безпогрешният китайски биологичен часовник – открийте кой орган в тялото ви не работи добре

Източник:

https://www.bustle.com/p/9-extremely-subtle-signs-you-have-too-much-inflammation-in-your-body-8980096

Снимка: Quora

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *