Как да спрем да атакуваме себе си: 9 стъпки за излекуване на автоимунно заболяване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Mark-Hyman-autoimmunity

Възпалението е „гореща” тема в медицината днес. То изглежда е свързано с почти всяко познато хронично заболяване — от сърдечните заболявания до рака, диабета и затлъстяването, аутизма, деменцията и дори депресията.

Други възпалителни заболявания като алергиите, астмата, артрита и автоимунните заболявания се увеличават с драматична скорост. Като лекари ние сме обучени да спираме възпалението с аспирин, противовъзпалителни лекарства като адвил или мотрин, стероиди и нарастващо по-силни, потискащи имунитета лекарства със сериозни странични ефекти.

Но ние не сме тренирани да намираме и лекуваме основните скрити причини за възпалението при хроничните заболявания. Скрити алергени, инфекции, токсини в околната среда и възпалителен начин на хранене и стрес са истинските причини за тези възпалителни заболявания.

Отвратителното възпаление

Автоимунните заболявания, конкретно, днес засягат 24 милиона души и включват ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза, щитовидни заболявания, възпаление на корема и други.

Те често се третират със силни имуносупресивни лекарства, а не като се лекува причината за тях. Това е все едно да пием много аспирин, докато стоим върху пирони. Лечението не е в повечето аспирин или в силните имуносупресанти, а в премахването на пироните.

Ако искате да снижите възпалението в тялото си, вие трябва да намерите източника. Заемете се с огъня, а не с дима. В медицината най-вече ни учат да диагнозираме заболяванията по симптомите, НЕ по скритата основна причина за тях.

Функционалната медицина, която е ново появяващата се през 21 век парадигма на системната медицина, ни учи да лекуваме причината, а не само симптомите, да задаваме въпроса ЗАЩО е болен човек, а не само КАКВО е заболяването, от което страда той.

Естествени начини за справяне с автоимунните заболявания

Наскоро участвах в групова дискусия с конвенционален лекар, ревматолог, и пациент с автоимунно заболяване и един от моите пациенти, който беше излекуван от комплексно автоимунно заболяване чрез лекуването на причините за него.

Фокусът на другите лекари обаче бе върху това как да потиснем възпалението с лекарства, а не в намирането и лекуването на причината. Функционалната медицина е различен начин на мислене за заболяванията, който ни помага да разберем и лекуваме истинските причини за възпалението, вместо намирането на умни начини за излекуването му. Медицината, както тя се практикува днес, прилича на изваждането на батерията на детектор за пушек, докато в същото време огънят изгаря цялата сграда (тялото ви)!

Автоимунните заболявания са свързани с един централен биохимичен процес: Развилняла се имунна реакция, позната също като системно възпаление, което води до това тялото да атакува само собствените си тъкани.

10 естествени субстанции спомагат лечението на диабет тип 1

Когато моят пациент обясни как той се излекува от автоимунното си заболяване след като откри и елиминира причините за възпалението в своя начин на хранене и в средата около себе си, обяснението му беше отхвърлено като „спонтанна ремисия”. В лицето на разтърсващия парадигмата медицински случай, тези лекари съвсем не бяха любопитни и бързо отхвърлиха казаното като наричаха споделеното с тях за анекдотичен разказ.

Моят пациент в групата, усилено трудещ се 46 годишен баща на три деца, в един момент страдаше от толкова силно възпаление, че тялото му почти не можеше да функционира. Чрез лечение на скритите основни причини за своето възпаление той днес е в напълно добро здраве и се наслаждава на живота си с децата си като е напълно способен да се грижи за тях.

Истории като тези (и много други, които съм споделял в блоговете и книгите си и по телевизията) не са анекдотични, а огромен компас, който ни показва посоката, в която трябва да гледаме, за да намерим отговорите за здравословните си проблеми.

В днешната си статия ще обясня какво е автоимунитет, как възпалението излиза извън контрол подобно на спирала, ще обясня някои от основните и скрити причини за тези пожари в тялото и ще ви посоча девет стъпки за изгасяване на пожарите на възпалението и за превъзмогване на заболяванията, вариращи от алергии до артрит и т.н.

10 признака за автоимунно заболяване и как да го излекуваме

Автоимунитет: Какво представлява и как се появява

Изправени сме пред епидемия от алергични (60 милиона души), астматични (30 милиона души), и автоимунни заболявания (24 милиона души). Автоимунните заболявания включват ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза, псориазис, цьолиакия, щитовидни заболявания и многото други трудни за класифициране синдроми през 21 век.

Те всичките са автоимунни заболявания и в основата си те са свързани от един централен биохимичен процес: Развилняла се имунна реакция, позната също като системно възпаление, което води до това тялото да атакува само собствените си тъкани.

Вашата имунна система е вашата защита срещу нападателите. Тя е вътрешната ви армия и трябва ясно да различава приятелите от враговете — да разпознава вас от другите. Автоимунитетът възниква когато имунната ви система се обърка и собствените ви тъкани попаднат в приятелска престрелка сами със себе си.

Как да живеем с автоимунно заболяване, 6 правила

Тялото ви се бори с нещо — инфекция, токсин, алерген, храна или стресова реакция — и по някакъв начин пренасочва враждебната си атака срещу собствените си стави, мозък, щитовидна жлеза, стомах и черва, кожа или понякога срещу цялото ви тяло.

Това объркване на имунната система е причинено от нещо, което се нарича молекулярна мимикрия. Конвенционалните подходи нямат метод за откриване на причината за проблема. Функционалната медицина предоставя карта за откриване коя молекула имитират клетките.

Интересното е, че автоимунните заболявания се появяват почти изцяло в развитите страни. Хората в бедни нации без съвременните преимущества като течаща вода, тоалетни с течаща вода, перални и стерилни градинки не се разболяват от тези заболявания.

Ако сте пораснали във ферма с много животни, вие също е по-малко вероятно да развиете тези възпалителни заболявания. Играта в мърсотията, това да се изцапаме и да се излагаме на насекоми и инфекции тренират имунната ни система да разпознава кое е чуждо и кое сме „ние”.

Аутизъм: ‘Как храната излекува сина ми’

В САЩ автоимунните заболявания взети заедно са огромен здравословен проблем. Те са осмата по ред водеща причина за смърт сред жените, скъсявайки продължителността на живот на средностатистическия пациент с осем години. Годишните разходи за здравеопазване за автоимунните заболявания са $120 милиарда и представляват почти двойно сумата за лечение на рак (която е около $70 милиарда на година).

За жалост, много от конвенционалните лечения на разположение могат да ви накарат да се почувствате по-зле. Противовъзпалителните лекарства като адвил, стероиди, имуносупресантите като метотрексат и новите TNF-алфа блокери като Enbrel или Remicade могат да доведат до чревни кръвоизливи, бъбречна недостатъчност, депресия, психоза, остеопороза, загуба на мускулна маса и диабет, да не говорим за непреодолима инфекция и рак.

Когато се използват селективно, тези лекарства могат да помогнат на хората да си върнат живота. Но те не са дългосрочно решение. Те не би следвало да са краят на лечението, а мост за спирането на възпалението докато лекуваме основната причина за заболяването.

Има и друг начин за справяне с автоимунните заболявания. Позволете ми да споделя същата история, която разказах на лекарите в дискусията, спомената по-горе.

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

Възстановяване на автоимунитета: Справяне с основните причини за възпалението

Моят пациент Сам се оказва в задънена улица за дълго в медицинската система преди да дойде при мен. С години той ходи от лекар на лекар и те му поставят всякакви диагнози за проблемите, без да му предписват истински помагащи му варианти за излекуването им.

Този здраво работещ и някога здрав професионалист внезапно развил поредица от възпалителни заболявания, включително хроничен синузит и инфекции на простатата. Много лекари му предписват много антибиотици за тези инфекции.

Наскоро след това, той развива силни болки в гърдите и отива в спешното. Докато е там лекарите откриват отекли лимфни възли и му казват, че има лимфома, форма на рак. Три седмици той живее в отчаяние, докато не излизат резултатите от биопсията. Оказва се, че няма рак, а автоимунно заболяване. Кое автоимунно заболяване? Лекарите не са съвсем сигурни…

Жена се излекува от множествена склероза, астма и мигрена без лекарства

Много от изследванията на кръвта му са с анормални резултати — като нисък брой на белите кръвни телца и тромбоцитите, високи нива на авто-антителата от всички видове (антитела, които атакуват собствените ни тъкани), високи имуноглобулини (войниците на имунната система), и автоимунно щитовидно заболяване. Но лекарите се затрудняват да определят какво точно му има. Те не можели да поставят диагноза.

Междувременно, Сам развива метаболитен синдром и напълнява (пред-диабет) в резултат на върлуващото възпаление в тялото му.

Ето цитат от бележките на един от специалистите, при които бил ходил:

„Дали има лупус или Сьогрен е малко неясно. Въпреки това, той едва ли се нуждае от следене и от терапевтична намеса в момента.

Това за жалост е твърде разпространено. Какво точно са планирали те да наблюдават, колко зле се е чувствал той ли? Или те просто са чакали той да се влоши преди да се намесят?

Възпалението може да увреди здравето ви, 13 начина

Това е моментът, в който той дойде при мен. Използвайки подход на функционалната медицина, нов начин на мислене за основните скрити причини и дисбаланси в хроничните заболявания, аз започнах като зададох няколко прости въпроса на Сам. След това продължих да търся токсини, алергени и инфекции — всичките често срещани причини за възпалението — и открих истинските причини за неговите симптоми.

Той беше пил толкова много антибиотици, които бяха изменили флората или бактериите в стомаха и червата му, които бяха стимулирали гъбичен свръхрастеж. Гъбичките процъфтяваха в тялото му и растяха между пръстите на краката му, върху ноктите на краката му, в слабините, по скалпа. Имаше хеликобактер пилори в стомаха и червата. Имаше пропускливи черва и реагираше болезнено на много храни, включително на млечни продукти и глутен. Беше изложен на токсини в работата си и на високи нива на живак. И имаше хронични синусови инфекции.

Солна терапия за мощна лечебна детоксикация и при куп други здравословни проблеми

Така че се захванахме да пречистим тялото му. Лекувах гъбичките му с противогъбични лекарства, а H. pylori бактериите с антибиотици, отървах го от хранителните инфекции, излекувах стомаха и червата му, прочистих тялото му от метали и излекувах синусите му.

След това помогнах за излекуването на имунната му система посредством стимулирането й с хранителни вещества. Предписах му цинк, рибено масло, витамин D, билки и пробиотици, и го поставих на чиста и пълноценна храна – без алергени и възпалителни храни.

Когато той дойде за следващия си преглед, попитах Сам как се справя като очаквах, че се чувства малко по-добре. Обаче, отговорът му изненада дори мен. Той каза, че се чувства добре.

Мощният протеолитичен ензим серапептаза е средство за снижаване на болка и възпаление

Ами умората? – попитах аз.

Пълен съм с енергия.

Какво става с подуването на стомаха и газовете?

Изчезнаха.

А киселините?

Вече нямам.

Ами синузита и хроничните секрети?

Изчезнаха.

Ами проблемите с паметта и концентрацията?

Много по-добре са.

И беше отслабнал 8 килограма.

Черен кимион – Елексирът на живота, който лекува всичко освен смъртта

Когато излязоха изследванията му, те потвърдиха казаното от него — всички му резултати бяха нормални. Белите кръвни телца се бяха вдигнали, а имунните му маркери в голяма степен се бяха успокоили.

Резултатите на Сам просто отразяват прилагането на нов модел на мислене за проблемите, наречени функционална медицина — това е начин за достигане до основата на здравословните проблеми и за лекуване на основните причини, които ви мъчат, вместо потискането на симптомите с лекарства.

Ако имате автоимунно заболяване, ето как трябва да мислите за него и как да го лекувате.

Девет стъпки за лекуване на автоимунно заболяване

  1. Изследвайте се за скрити инфекции — гъбички, вируси, бактерии, лаймска болест и т.н. — с помощта на лекар и ги лекувайте.
  2. Изследвайте се за скрити алергени в храната с IgG тестове или просто опитайте супер опростен начин на хранене, в който да липсват всички влошаващи здравето ви храни и повечето алергени на които тялото ви реагира.
  3. Изследвайте се за цьолиакия с кръвен тест, който всеки лекар може да направи.
  4. Изследвайте се за токсичност от тежки метали. Живакът и другите метали могат да причинят автоимунитет.
  5. Излекувайте стомаха и червата си. За подробности, прочетете статията: Обичай червата си, лекувай червата си, излекувай се
  6. Използвайте хранителни вещества като рибено масло, витамин С, витамин D и пробиотици, за да спомогнете за естественото успокояване на имунния си отговор.
  7. Правете физически упражнения редовно — това е естествено противовъзпалително средство.
  8. Практикувайте дълбока релаксация като йога, дълбоко дишане, био-обратна връзка или масаж, защото стресът влошава имунния отговор.
  9. Кажете на лекаря си за функционалната медицина и го насърчете да се обучи в практикуването й — посетете сайта www.functionalmedicine.org за повече информация и си набавете брой на Учебник за функционалната медицина.

Опитайте следните стъпки — и вижте дали няма да започнете да изпитвате по-малко възпаление. Както вече казахме отговорите са точно пред вас. Лекувайте основните скрити причини за болестта си и здравето ви ще е отново чудесно.

Сега топката е във вашата половина…

Диагнозирани ли сте с автоимунно заболяване?

Как ви лекуват лекарите?

Отчайвали ли сте се от съветите, давани от лекарите?

Какви стъпки сте предприели, за да стигнете до корена на проблема и какви резултати сте постигнали?

Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

Точката ДЧ 4 ефикасно облекчава и лекува множество заболявания – зъбобол, главоболие, настинка и грип…

Моля споделете в коментарите по-долу – но помнете, че не предлагаме медицински съвети онлайн, така че ограничете коментарите си до възвръщането на здравето си!

Бъдете здрави,

Д-р Марк Хаймън

Източник:

http://drhyman.com/blog/2010/07/30/how-to-stop-attacking-yourself-9-steps-to-heal-autoimmune-disease/
Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *