Здравите стомах и черва са равни на здрав мозък

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gut-brain-path

Днес продължавам поредицата за възпалението. Все повече и повече експерти го свързват с разиването на сериозни хронични заболявания — сега те включват и болестта на Алцхаймер. И ново изследване, публикувано в престижното научно списание Nature показва, че здравите стомах и черва могат да помогнат за снижаване на възпалението и в крайна сметка играят ключова роля в предпазването от това брутално заболяване.

Преди да се впусна в описанието на това изследване, нека обобщя…

Както обясних по-рано тази седмица, две нови изследвания показват, че ибупрофен (лекарството, продавано без рецепта) и куркумин (натуралното, много ефикасно съединение, съдържащо се в куркумата) изглежда предпазват от болестта на Алцхаймер, като и двете снижават възпалението.

Бърза доматена супа с куркума и черен пипер бори рака, възпалението, болестта на Крон…

Първо обясних преди години, че понякога най-добрият начин да открием причината за дадена болест е да видим какво я лекува… и да тръгнем оттам. И именно това се случва в сега с болестта на Алцхаймер.

Трагично е, наистина…

Правителството посвети десетилетия и изхарчи милиарди долари за провалили се отвлечени теории в опит да обясни какво причинява заболяването.

Междувременно, истинската причина — възпалението — нямаше как да е по-лесно за откриване и разбиране.

Прекрасното зеле спасява от болка, възпаление, диабет…

Определяне на това как работи възпалението като цяло

Част от това защо традиционната медицина не успява да се сдобие с решение за Алцхаймер е понеже те мислят че само лекарствата, които навлизат в кръвотока и преминават през „кръвно-мозъчната бариера” в самия мозък могат да решат проблема.

Но ние днес знаем, че много ефикасни лечения всъщност действат чрез въздействието си върху стомаха и червата… преди да бидат усвоени и да влязат в кръвотока.

Например, куркуминът е с ниска усвояемост от тялото. С други думи, тялото не го усвоява добре от гастроинтестиналния тракт в кръвотока.

Вместо това, куркуминът — и лекарствата като метформин, например — започват да действат незабавно — в стомашно-чревната флора (микробиома). Освен това, изследване след изследване доказват, че той действа за спирането на възпалението.

Както казвам от години, микробиомът е средата в стомашно-чревния тракт, където милиарди здрави пробиотични бактерии се чувстват комфортно. И днес започваме да научаваме как хранителните вещества от храната и хранителните добавки въздействат върху микробиома.

Сега нека се върнем към новото изследване в списание Nature, което споменах преди малко, за да свържем всичко в едно.

Почувствай се по-добре с незаменимия чай от фенел, решението за чудесно цялостно здраве

Разбиране на връзката стомах-мозък

За това изследване учените определят, че микробите (здравите пробиотични бактерии) в микробиома „слабо” въздействат на тялото, така че то да реагира на възпалението. Тази идея е малко техническа, така че позволете ми да обясня…

Оказва се, че здравословните бактерии в стомаха и червата изпращат сигнали, за да активират клетките на имунната система в мозъка. Тези клетки на имунната система след това „задействат” реакцията на тялото към възпалението.

И широк обхват от фактори, включващ стреса, токсините в околната среда, болестите и най-важното — начина на хранене — въздейства на отговора към възпалението по пътеката стомах-мозък.

Програма за контролиране на Кандида в пет стъпки

Регулирането на отговора на тялото към възпалението е жизнено важно за правилно функционираща централна нервна система. Когато тялото лошо контролира възпалителния отговор, белите кръвни телца атакуват дори и здрави тъкани и органи. Така че ако имате хронично възпаление, по-вероятно е да развиете заболяване, да страдате от нелечима загуба на клетки или в тялото ви да се образуват тумори.

В крайна сметка, правилното подхранване и балансиране на тази пътека стомах-мозък в основни линии подсигурява, че тялото ви няма да реагира твърде силно нито ще компенсира прекалено.

И най-доброто подхранване, което можете да дадете на тялото си идва от начина ви на хранене.

Лекарите НЯМАТ обяснение! Този зеленчук възвръща зрението, пречиства черния дроб и дебелото черво

Най-добрият вид храна за мозъка

Може би сте виждали това милион пъти: Пътят към по-добро здраве започва с онова, което слагате в чинията си. Храната, която ядете има способността да въздейства на почти всеки аспект на живота ви. И мозъкът не прави изключение.

За снижаване на възпалението на мозъка, препоръчвам яденето на храни от семейство Brassica, които помагат за регулирането на имунния отговор на гастро-интестиналния тракт в мозъка и по този начин снижават възпалението. Тези храни включват:

 • бок чой
 • броколи
 • брюкселско зеле
 • зеле
 • карфиол
 • кейл
 • ряпа

90% от заболяванията започват в дебелото черво. Ето как да ги избягвате и да защитавате тялото си

Друг начин за контролиране на мозъчното възпаление е като се стимулира естественото производство на късо-верижни мастни киселини в тялото. Тези мастни киселини се произвеждат от здравословните пробиотични бактерии в стомаха и червата. Храните, които стимулират тези мастни киселини включват:

 • ябълки
 • аспержи
 • артишок
 • банани
 • боб
 • моркови
 • чесън
 • праз

И така, добавете тези храни в списъка си за пазаруване (препоръчвам да купувате органични или произведени в района, в който живеете) и избягвайте обработените, рафинирани или пълни със захар храни.

8 неочаквани храни подсилват имунитета и здравето на стомаха и червата

Нов поглед към имунните клетки на мозъка

Невероятното е, че имунните специалисти обикновено считат мозъка и централната нервна система за „ничия земя”. След като той се избягва от имунните клетки, те така и не го приемаха за много обещаваща област за изследвания. Може би затова пропускахме истинските причини за болестта на Алцхаймер и деменцията през всичките тези години.

Но е необходимо само един учен да погледне на проблема по по-различен начин…

И именно това се случва сега.

Изследователите в изследването в списание Nature мислят, че използването на тази пътека между стомаха и мозъка може да помогне за възстановяването на мозъчната дегенерация. Това има последствия не само за предпазването и лечението на болестта на Алцхаймер, но и за лечението и предотвратяването на всички видове свързани с възпалението мозъчни заболявания. Това включва множествена склероза (МС) и амиотрофична латерална склероза (АЛС).

Разбира се, преди три години учени от UCLA публикуваха протокол, показващ, че те могат да лекуват Алцхаймер в 90 процента от случаите като използват 18 естествени стъпки за това.

И когато погледнем протокола, досещате ли се кой е общият проблем в тези натурални подходи?

Правилно се досетихте — те се целят във възпалението.

Вероятно имате 9 кг отрови в дебелото черво, ето как да спасите здравето си

Това ново изследване в списание Nature  просто помага за обясняването как действат тези натурални подходи. Нека повторим, понякога науката работи отпред назад. Знаейки лека, ни помага да разберем какво причинява болестта.

Д-р Микоци

Източник:

https://drmicozzi.com/a-healthy-gut-equals-a-healthy-brain

Снимка: Psychology Today

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *