Едно хранително вещество срещу сърдечни заболявания и депресия

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

omega-3-al-sears

Биг фарма предлага лекарства за сърдечните заболявания. И те имат лекарства за депресията. Те ги третират и лекуват като две напълно различни заболявания.

Но истината е че тези две заболявания се причиняват от една и съща обща причина… възпалението.

Нови изследвания показват как естествено хранително вещество лекува тези две смъртоносни заболявания. То действа като успокоява възпалението.

Става дума за омега-3 мастните киселини.

В научен доклад от Университета на Синсинати, изследователи правят преглед на изследвания, провеждани в продължение на 30 години. Те откриват силна връзка между омега-3 мастните киселини, депресията и сърдечносъдовите заболявания.

Променете мазнините в тялото си за по-добро здраве и по-малко възпаление

Резултатите показват, че депресията в голяма степен е недостиг на две омега-3 мастни киселини.

Те са EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина).

Ниските нива на EPA и DHA повишават риска от депресия и сърдечносъдови заболявания. И авторите на изследването казват, че повишаването на нивата на EPA и DHA може да ви спаси живота.

Омега-3 мастните киселини са противовъзпалителни хранителни вещества. И те се борят с оксидативния стрес, който често се забелязва, както при сърдечните заболявания, така и при депресията.

В изследване изследователите измерват оксидативния стрес при 79 пациенти с болест на коронарната артерия. Те също така измерват нивата на депресия при тези пациенти.

Лесни съвети как да ядем полезни мазнини на всяко хранене

Пациентите след това приемали или плацебо или по 1.9 грама омега-3 мастни киселини на ден.

След 12 седмици пациентите от групата вземала омега-3 мазнини имали много по-добри резултати по отношение на депресията. В плацебо групата нямало подобрение. 

Как да си набавяме омега-3 мастни киселини

Тялото ви не може да произвежда омега-3 мазнини. Трябва да си ги набавяте с храната или с хранителни добавки.

Най-ранните ни предшественици са се заселвали по бреговете на морета, океани, реки и езера. Там те имали лесен достъп до голямо количество риба и животни. Храната им била богата на омега-3 мазнини. И при тях нямало епидемии от сърдечни заболявания или депресия.

Но съвременният свят драстично се е променил. Само през последните 100 години ние разработихме технологии за извличането на мазнини от растенията. Вместо мазнини от риба и животни, ние ядем олиа от царевица, соя, слънчоглед и памук.

Кашуто е абсолютно най-доброто безлекарствено лечение за депресия

Но растителните олиа са с богато съдържание на омега-6 мазнини — не на омега-3 мастните киселини, които лекуват сърцата и изграждат мозъците ни. Вместо това растителните мазнини подхранват огъня на възпалението в цялото ви тяло. Те водят до хронични заболявания и дори до рак.

Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…

За да си набавят повече омега-3 мастни киселини, аз препоръчвам на пациентите си да се хранят като древните ни предци:

  • Наслаждавайте се често на диво хванати риби. Препоръчвам по поне две порции мазна студеноводна риба като сьомгата всяка седмица. Други добри източници на омега-3 са тлъстите риби като скумрията, херингата, аншоата, сардината, пъстървата и прясната риба тон. Но в отглежданата в развъдници риба има много малко омега-3 мазнини.
  • Яжте доста месо, карантия и яйца от домашни кокошки, дивеч и птиче месо от свободно отглеждани птици.
  • Набавяйте си повече омега-3 от растителни източници като сурови орехи, бразилски орехи, бадеми и тиквени семки.
  • Избягвайте омега-6 мазнините. Тук се включват олиата от царевица, соя, слънчоглед или памукови семена. И не припарвайте до готовите храни, защото те са с много високо съдържание на тези олиа.

След години на наблюдаване на нивата на омега-3 мазнините в пациентите ми, аз зная, че е почти невъзможно за повечето хора да си набавят достатъчно омега-3 мазнини с храната. Необходимо е да се вземат хранителни добавки. Опитайте се да приемате по 3 до 5 грама омега-3 мазнини всеки ден.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Но внимавайте… повечето капсули с рибено масло са от риба от замърсени води. Затова препоръчвам крил масло и масло от калмари на пациентите си. Дребничките, подобни на скариди крил не живеят достатъчно дълго, за да поемат големи количества токсини. А калмарите живеят дълбоко в океаните, далеч от замърсените им повърхности.

Бъдете здрави,

Ал Сиърс, MD, CNS

Източници:

1. McNamara RK. “Role of Omega-3 Fatty Acids in the Etiology, Treatment and Prevention of Depression: Current Status and Future Directions.” J Nutr Intermed Metab. 2016.
2. Mazereeuw G, Herrmann N andreazza AC, et al. “Oxidative stress predicts depressive symptom changes with omega-3 fatty acid treatment in coronary artery disease patients.” Brain Behav Immun. 2017.
3. Enig M. et al. Federation Proceedings. Jul 1978.

Снимка: preciousvitaminbylaily – blogger

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *