ЛИТИЙ, микроелементът, който предпазва от деменция, диабет, мании…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lithium-1

Основната полза от лития е за контролиране на биполярно разстройство, манийни епизоди и депресия. Литият не е типично да се счита че се приема като хранителна добавка, но се използва основно като лекарство заради ползите за здравето, които той предоставя, включващи лечението на алкохолизъм и пристрастяване към наркотици, облекчаването на хронични главоболия, балансирането на минералите в тялото и предоставянето на ползи за диабетиците. Консултирайте се с лекаря си или с друг медицински експерт за възможни рискове преди да решите да използвате литий.

Идентифициране

Литият е естествен микроелемент, който се съдържа в морските водорасли, млечните продукти, яйцата, картофите, и в плодовете и зеленчуците, отглеждани в богата на литий почва. Литият лесно формира соли в тялото, които са необходими за клетъчното взаимодействие, включително за преминаването на натрий през мускулите и нервните клетки в тялото.

Диабет

Литият може да е важен за диабетиците заради подобното му на инсулина действие върху преноса на глюкоза и метаболизма. Изследване в Училището по медицина на Университета Уошингтън в Мисури откри, че даването на литий значително повишава способността на глюкозата да транспортира инсулин два и половина пъти като също така повиши реагирането към инсулина. Заключенията от изследването, публикувани в списание Diabetes са, че литият може да е от полза в лечението на независещия от инсулина диабет.

Победете диабета с тези 3 основни хранителни вещества

Усвояване на минерали

Литият помага за балансиране на минерали в тялото като калций, фосфат и магнезий. Скандинавски учени откриха, че лечението с литий има постоянно въздействие върху калция и фосфата, снижавайки изхвърлянето на тези минерали в урината. Изхвърлянето на магнезия се повишава. Изследванията, публикувани в списанието Acta Psychiatrica Scandinavica откриха, че бионаличността (усвояването на вещество от тялото) на лития е 95 процента.

Проблемът с наслагването на главоболията (1)

Психотични заболявания

Литият, приеман под контрола на лекар е най-ефикасното лечение при мании, шизофрения и много други психотични симптоми. Ефикасността на лития като терапевтично средство при биполярно разстройство бе демонстрарана в немски сравнителни изследвания, които се фокусират върху бременност, склонност към самоубийство и възможните странични ефекти. Резултатите, публикувани в списанието Neurophsychiatrie, показват очевидни клинични ползи от дългосрочното лечение с литий за подобряване стабилността на настроенията без странични ефекти. Заключението е, че литият е успешно лечение за биполярно разстройство.

Ашваганда – супербилка адаптоген, няколко важни причини да я пием

Престъпления, самоубийства и пристрастяване към наркотици

Литият може да действа като основен хранителен микроелемент в снабдяването с вода по местоживеене за снижаване честотата на самоубийства, убийства, грабежи и изнасилвания. Университетът на Калифорния в Сан Диего използва данните от 27 тексаски окръга, за да заключи, че литият във водата има насочващо въздействие върху самоубийственото и насилствено престъпно поведение, включително върху притежанието на опиум, кокаин, хероин и морфин. Не бе открита значима връзка с честотите на притежание на марихуана и пиянство. Заключения, публикувани в Biological Trace Elements Research показват, че ниските дози литий имат полезно въздействие върху човешкото поведение и повишаването на консумацията на литий с хранителни добавки или от питейната вода могат да са възможни средства за снижаване на престъпността, самоубийствата и проблемите, породени от зависимост към наркотици.

Болестта на Паркинсон, естествени лечения

Главоболие

Литият може да снижи честотата и сериозността на някои видове повтарящи се главоболия, включително наслагващите се и нощните хипнотични главоболия. Изследователи в Университета Тотори в Япония описват успешно лечение и пълно изчезване на нощното главоболие с литиев карбонат, даван преди сън. Заключенията, публикувани в списанието Clinical Neurology показват, че литият е полезно лечение за форми на доброкачествени главоболия и трябва да се има предвид от невролозите.

(следва продължение)

Източник:

http://www.livestrong.com/article/513042-what-are-the-health-benefits-of-lithium/

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *