Проблемът с наслагването на главоболията (1)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Style: "70's look"

Главоболието е сред най-неприятните изпитвани ежедневно болки. Понякога главата ви заболява и ви минава; друг път, главоболието ви връхлетява и така и не иска да ви напусне. Продаваните без рецепта нестероидни противо възпалителни средства и аналгетиците на мултимилиардната инсудтрия са все още основната опора в лечението на главоболието.

Лекарствата с рецепта помагат на милионите страдащи от хронично главоболие всяка година. Но съществуват рискове, свързани с хроничното главоболие и погрешно избрани терапии за лечението му. Общо взето, по-добре е да предотвратите започването на главоболието, отколкото да чакате да лекувате болката и другите симптоми след като то вече се разрази. Но проблемът е в това, че много хора изпитват множество видове главоболие по едно и също време. Тези наслагващи се главоболия, както ги наричам и които познавам много добре, затрудняват намирането на правилните решения за лекуването им.

Видове често срещано главоболие

За страдащият от хронично главоболие най-полезно е да знае, че трябва да разбере какъв тип главоболие предстои и как да се подготви за конкретния тип като следователно има подходящото решение под ръка.

Ето основно описание на главните типове главоболие. За да спомогнем за определянето на обстоятелствата при смесени симптоми, описваме също и мястото на болката.

Мигрена: Този тип главоболие е в свой собствен клас, защото е изключително болезнено и може бързо да се превърне в инвалидизиращо. Болката при мигрена се описва като съкрушителна и пулсираща и често е съсредоточена в едната половина на главата зад едното от очите. Механизмът на мигрените се задейства от промени в поведението на кръвносните съдове, често когато  свитите кръвоносни съдове се разширяват и хормоналните дисбаланси причинят пробеми. Най-често срещаните признаци на мигрената включват виждане на визуална аура пред очите, гадене, провръщане, изпотяване и усещане за лепкавост, непоносимост към горещо или към студено, както и свръхчувствителност към миризми, светлина и аромати. В моя личен опит мигрените са продължавали от два до осем дни. Но продължителността може значително да варира.

Схващане на мускулите: Този тип главоболие наистина има две описания: стрес и напрежение. Главоболието при стрес се свързва, както с физически, така и с психологически стрес. Главоболията от напрежение могат да са в резултат на, но не е необходимо да са свързани с дадено стресиращо събитие.

Те могат да са причинени от лоша стойка или неправилна позиция при сън. И в двата случая има силна болка или схващане в рамото и врата, което сякаш пълзи нагоре по задната част на главата и си проправя път към предната част. Пътят на болката може да се почувства все едно е прокарана линия от началната точка на рамото, нагоре от едната страна на задната част на врата и често спираща на върха на главата с допълнителна точка на болката в горната част на челото (не достатъчно ниско, за да е напрежение в синусите). Тези главоболия се задействат от външни причини като вдигане на тежести или пренапрягане при движение или упражнения, седене в прегърбена поза над бюрото цял ден или задържане на емоционален багаж в работата или у дома, които след това се проектират в раменете.

Синусово: Синусовите главоболия са пряко свързани с влажното време и влагата, както и с бактериални инфекции в синусите. Когато има бактериална инфекция главоболията могат да бъдат причинени от слуз или подуване на мембраните на лигавицата. Болката се усеща във всичките осем синусови кухини на лицето, включително около очите, носа и челото. Много пари се харчат за лечението на алергичните и синусови главоболия, но истината е, че синусовите главоболия не са толкова чести, колкото твърдят медиите. Изследванията показват, че много главоболия, които хората смятат за синусови глаавоболия са всъщност мигрени. Така че преди да посегнете за лекарството за лечение на главоболитето, причинено от алергичен синузит,  уверете се къде точно ви боли и дали не виждате аура или имате гадене (признаци на мигрена, не на синусово главоболие).

Храносмилателно: Тези главоболия са много често срещани и са директно свързани с нещата, които ядем и с това колко добре храносмилателната ни система разгражда храната.

Угаждайки си с твърде много бира, алкохол (особено червено вино), рафинирана захар, напитки с кофеин, нитрати в обработените меса (като хот дог и колбаси), млечни произведения и прости въглехидрати всички те могат да предизвикат главоболия, свързани с чувствителност към храната, алергии, играене на кръвната захар, промени в мазнините и храносмилателни проблеми. Можете да разпознаете свързаните с храносмилането главоболия ако едновременно с тях изпитвате симптоми като запек, диария, коремни спазми, киселинен рефлукс и затруднено дишане. Болката се усеща около очите, на слепоочията и през челото. В тази категория се откриват и свързаните с безспокойство главоболия. Безспокойството често предизвиква стомашни и чревни проблеми.

Рефлексивно: Тези главоболия са пряк резултат от някакво действие или отклик на такова действие. Рефлексивните главоболия се известни също като главоболия на отдръпването, защото водят до оттеглянето на тялото от дадено събитие. Това може да е болка след шумна, до нощите или натоварена вечер навън; твърде много пиене; прекомерна физическа активност; или пропускането на ежедневното кафе. Тялото навлиза в отдръпване чрез стимулация. Когато се успокоите, цялата прекомерна стимулация се усеща като силна пулсираща болка сякаш дълбоко в мозъка, пулсираща по посока навън. Често пъти вземането на душ, доброто наспиване през цялата нощ и пиенето на много вода помагат за облечаването на рефлексивните главоболия. Но в зависимост от естеството на причинителя, може да са необходими дълго време и много усилия за овладяване на болката.

Проблемът с наслагването на главоболията

Моят опит в продължение на няколко десетилетия на борба с хронични ежедневни главоболия разкри, че често изпитвам повече от един тип болка едновременно. В резултат на това болкоуспокояващото, което взимах понякога действаше добре, а в други случаи изобщо не действаше.

Проблемът, на който човек се натъква когато се консултира с лекар за главоболието е, че медиците не знаят как да образоват пациентите за наслагващото се естество на главоболията; те самите не са го изпитали.

В тези случаи, пациентите, които изпитват съсипваща болка взимат лекарства с рецепти или използват нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта. Когато пропоръчаната доза не действа, те вземат още една доза или добавят още едно болкоуспокояващо.

Спомням си за десетки пъти когато като не знаех какво да правя, вземах до 14 капчета за период от 10 часа само и само да притъпя малко болката. Така и не подозирах, че увреждам сериозно бъбреците и черния си дроб. Вземането на повече хапчета не се равнява на по-голямо облекчаване на болката. Ако лекарството, което пиете не е достатъчно силно, не го удвоявайте; сменете го.

А как да разберете какво да пиете?

Помислете какви са признаците, симптомите и кое е мястото на главоболието (или по-скоро на главоболията) и тръгнете от тази информация. Може да изпитвате синусово главоболие, главоболие, причинено от стрес и рефлексивно (от лекарствата) главоболие едновременно. Тези наслагващи се главоболия се нуждаят от три различни решения, не от по-голяма доза от едно единствено лекарство.

Разбира се, най-доброто лекарство е превенцията. Ако можете да контролирате често срещаните причини, можете да предотвратявате и повторното им проявяване. Контролирането при главоболията означава предотвратяване на нещата, които ги задействат да поемат контрола и да задействат заложените от тях бомби на болката. Повечето главоболия (повече от 80 процента, всъщност) са свързани с фактори в начина на живот и с проблеми, които можем да контролираме. Следващата седмица ще обсъдя това по-подробно.

Д-р Марк Уили

Източник: Easy Health |Options, The Compounding Headache Problem, 16 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/the-compounding-headache-problem/

Снимка: mixturesrx.com

Прочетете втората статия от поредицата за главоболията:

Причинителите на главоболията под контрол (2)

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *