Не казвайте не мога, излезте на арената и живейте

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

ImageGen

За да си изградим истинско самоуважение, ние трябва да се концентрираме върху успехите си и да забравим за провалите и за отрицателните неща в живота си.

През октомври когато началникът дойде при мен и ме помоли да участвам в дългото състезание с колела с него, изобщо не ми мина мисълта да кажа не мога.

Веднага разбрах, че ще са необходими много тренировки и че това ще е една дълга и тежка задача и че тя ще изисква решимост, но така и не си помислих не, не мога. Това би означавало да се приема за победен без дори да съм опитал. А твърде често, когато хората се изправят пред нещо, което им изглежда трудна задача, те се измъкват по лесния начин и казват ‘Не мога’.

Определихме график на тренировките и го спазвахме. Кой можеше да ме тренира по-добре от един маратонец? Когато настъпи денят, бяхме готови и го направихме. Двамата карахме първите сто мили първия ден, а той кара шейсетте и пет мили през втория ден.

Славата ме окъпа след като завърших пробега на стоте мили. Много хора казаха, че са много впечатлени, че някой на моята възраст може да кара колело в продължение на цели сто мили. Приех това за комплимент, но ми стана и мъчно, че обществото ни мисли по този начин. Попаднах и на много хора, които от мързел бяха отрицателно настроени и погрешно ми казваха ‘Докторе, не трябва толкова да се товариш, ти си на 68 години.’ Няма защо да казвам, че тези хора получиха безплатен урок за това, че казваха ‘не трябва и твърде си стар.’

Хората непрекъснато ми казват, че не могат да направят това или онова, а твърде често те могат, само да бяха станали и да бяха се заели с проклетото нещо.

Когато някой казва, че не може, той се приема за победен и се отказва от част от живота си и изпуска много прекрасни преживявания.

Такива хора казват ‘не мога’ поради много причини – страх, липса на самоувереност, липса на мотивация или от притеснение за това какво ще си помислят другите. Така че, нека разгледаме тези проблеми.

Страх. Някога познавах една госпожа, която когато трябваше да се опита да направи нещо ново или да гледа внуците си в спортни състезания отговаряше ‘о, това ще ме уплаши до смърт’. Тя позволяваше на страха да контролира по-голямата част от живота й и следователно пропусна много функции в семейството, пропусна да види как растат внуците й, както и да научи много нови неща. И всичко това заради страха. Колко тъжно. Робърт Клиосаки казва, “изправете се срещу страховете и съмнениата си и пред вас ще се отворят нови светове”. Аз съм съгласен с него, впуснете се в живота и му се наслаждавайте.

Липса на самоувереност. За какво е цялото това съмнение? Ако не вярвате в себе си, никой няма да вярва във вас. И ако сте загрижени да не се провалите първия път когато опитвате нещо ново, не се притеснявайте, повечето хора се провалят първия път, но това е част от натрупването на опит. Те просто се окопитват и опитват отново. Има много уникални поговорки, които насърчават хората да се изправят и да опитат отново, но в крайна сметка нещата зависят единствено и само от вас самите. Трябва да се цените и да решите какво искате и къде искате да стигнете в живота и колко искате от живота.

Самоувереността върви ръка за ръка с мотивацията.

‘Човек трябва да има достатъчно самоуважение... Човек,не трябва да се нуждае някой да го агитира, а трябва сам да се мотивира.’

Приемете това за агитация и си помислете колко много изпускате.
Повярвайте, че можете да направите каквото си поискате и се заемете да го направите.

Безпокоите се какво ще си помислят другите? Веднъж чух д-р Фил да казва, че баща му казвал на хората, че ще се разочароват от това колко често другите не мислят за тях. Така че, не се безпокойте за това какво мислят другите, защото те вероятно изобщо не мислят за вас.

И накрая, престанете да казвате ‘не мога или твърде съм стар/а’ и не позволявайте на когото и да било да ви казва, че не можете или че сте твърде стари.

Решете какво искате да правите, направете си план за осъществяването на целта и след това се впуснете в реализирането й.

‘Какво сте включили в списъка си преди да ритнете камбаната с финес?’

КУЛА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ!

от Денис Уейтли

Източник: Denis Waitley.com, Do not say I cannot, 20 December 2010

Снимка:

www.mylady.gr

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *