Серотонин срещу главоболие, всичко отново е в мярката

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

serotonin

Представяме ви естествен начин за справяне с главоболието. Това е първата от поредица статии за този често пъти труден за лекуване здравословен проблем. Непременно прочетете указанията след основната статия и ако решите да взимате 5-хидрокситриптофан, първо се консултирайте с личния си лекар.  – Здрави всеки ден

Победете главоболието без нестероидни противовъзпалителни средства

Превърнали сме се в преработващи се, лишаващи се от сън роботи, съсредоточени в това как да свършим повече с по-малко усилия.

Резултатът? Около 30% до 80% от населението на САЩ страда от главоболия от напрежение… всеки божи ден.1

Повечето хора дори не го споменават пред лекаря си. Те го приемат като нормална част от живота или че нищо не може да се направи. Не се съмнявайте, главоболието не е нормалното състояние. И има лечения, които помагат. Просто те не са онези, към които повечето хора се насочват…

Помислете за нестероидните противовъзпалителни средства като Адвил. Не е учудващо, че тези продавани без рецепта хапчета не правят нищо, за да излекуват основната причина за главоболията. А и са придружени от множество странични ефекти и притеснения относно безопасността им—като кръвоизливи в стомаха и увреждане на бъбреците.

За лечението на главоболията и за да ги спре човек да се появяват отново, той трябва да реши скритата причини за появата им.

Днес изследванията доказват, че едно мощно ествествено лекарство спира главоболията като повишава нивата на серотонина.

Ако вече сте чували за 5-HTP (5-хидрокситриптофан), то може би вече знаете колко невероятно е това вещество. Широко се използва като сънотворно, за стимулиране на остслабването и като средство срещу депресията. А изследванията сега показват, че то премахва и главоболията.

Изследователи в Португалия наблюдават 65 души, страдащи от хронични главоболия от напрежение. На участниците давали по 300 мг 5-HTP или плацебо в продължение на осем седмици.

В края на изследванто те откриват, че групата взимала 5-HTP драматично е намалила използването на болкоуспокояващи. Но именно сега нещата стават интересни…

Две седмици след края на изследването, учените решили да проведат последващо изследване. Оказва се, че хората в групата, взимала 5-HTP имат далеч по-малко главоболия след изследването. Това означава, че две седмици след като са спрели да взимат 5-HTP, то просто продължава да действа и да предотвратява главоболията.2

Друго изследване проследява 48 ученици с главоболия и нарушения на сън. Този път децата, които взимали 5-HTP, показали снижаване на главоболията със 70%.3 Впечатляващо.

Тялото ви произвежда естествено известно количество 5-HTP. Това е жизнено важно за производството на серотонин—‘хормонът на щастието’.  Серотонинът създава усещане за цялостно добро физическо и психическо състояние.

Той също така стимулира ендорфините—естествените болкоуспокояващи в човешкото тяло. Така че 5-HTP задейства положетелен домино ефект вътре в тялото. Този домино ефект приключва с това, че в тялото има повече серотонин и повече ендорфини за премахване на болката и това кара човек да се чувствате по-спокоен.

Проблемът е, че много хора нямат достатъчно 5-HTP и серотонин. Нивата на серотонин рязко намаляват с остаряването. Добавете малко стрес, лош сън, лоша храна и нивата ви продължават да падат.

За подсилване на тези нива на 5-HTP (и на сератонина… и на убиващите болката ендорфини) вие ще трябва да си го набавяте с храната.

Тялото преобразува 5-HTP от трипрофан—който се открива в малки количества в много често използвани храни като орехите, патладжаните, сливите и доматите. Трябва да се опитвате да добавяте повече от тези храни в храната си всяка седмица. Акронимът —О.П.С.Д—може да ви помогне да не забравяте какво да купите следващия път когато отидете да пазарувате.

Но за да си набавите нивата, от които се нуждаете, вие определено ще трябва да взимате хранителна добавка. Хранителните добавки с 5-HTP са направени от семената на африканското растение грифона симплицифолия (Griffonia simplicifolia). Има го навсякъде, но не се стискайте—купете си добавка с високо качество и добри отзиви.

Тъй като 5-HTP може да причини разстройване на стомаха, винаги го взимайте 20-30 минути преди хранене. Също така е добре да започнете с малка доза и да увеличавате до идеалното за вас количество.

Започнете с вземането на 50 мг три пъти дневно. Следете как се чувствате. Ако прецените, че ви трябва повече, добавете още 50 мг дневно. 300 мг дневно би следвало да ви помогнат да поставите главоболията под контрол. Ако искате да взимате повече, няма да е зле да го обсъдите с лекар.

Също така, макар че 5-HTP ще ви помогне за главоболията, важно е да работите в посока контролиране на стреса и безспокойството си. Ако сте уморени, легнете си рано. Опитвайте се да правите поне една кратка разходка всеки ден. Пийте много вода—дехидратацията може да причини главоболие за нула време. Ако се разкъсвате от задачи, освободете се от някои задължения.

Но докато не сложите напрежението под контрол, вземайте 5-HTP, за да предотвратите главоболията и да се чувствате в най-добрата си форма. (Вижте възможните взаимодействия на 5-НТР с лекарства по-долу.)

References:
1 http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/tension-headaches

2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=5+htp+and+chronic+tension+headaches

3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=3308389

Източник: Institute for Natural Healing, Defeat Headaches without NSAIDs

http://institutefornaturalhealing.com/2013/10/defeat-headaches-without-nsaids/#Continue

 Още за 5-HTP :

Предпазни мерки

Поради потенциалните странични ефекти и взаимодействия с лекарства, вие трябва да взимате хранителни добавки единствено под наблюдението на личния си лекар.

Използването на триптофан се свързва с развитието на сериозни заболявания като  чернодробна и мозъчна токсичност и с еозинофилия миалгия синдром (EMS), потенциално фатално разстройство, което засяга кожата, кръвта, мускулите, и органите. Доклади по темата подтикнаха Агенцията за храните и лекарствата (FDA) да забрани продажбата на хранителни добавки с триптофан през 1989. Както при триптофана, EMS се съобщава при 10 души, взимащи 5-HTP.

Страничните ефекти при вземането на 5-HTP обикновено са леки и могат да включват гадене, киселини, газове, чувство на преяждане и куркане на червата при някои хора. В големи дози е възможно тялото да развие ‘серотонин синдром’, опасно състояние, причинено от твърде много серотонин в тялото. Винаги говорете с личния си лекар преди да вземате по-високи от препоръчаните дози.

Хора с високо кръвно налягане или с диабет трябва да говорят със своя лекар преди да взимат 5-HTP.

Ако взимате антидепресанти, вие не трябва да взимате 5-HTP (вижте по-долу изброените лекарства).

Хора със заболявания на черния дроб, бременни и кърмачки не трябва да взимат 5-HTP.

 Възможни взаимодействия

Ако в момента се лекувате с което и да било от следните лекарства, вие не трябва да използвате 5-HTP без първо да говорите с личния си лекар.

Антидепресанти – Хора, които взимат антидепресанти не трябва да взимат 5-HTP без наблюдение от страна на личния си лекар. Тези лекарства в комбинация с 5-HTP могат да причинят серотонин синдром, опасно заболяване, включващо психични промени, топли вълни, бързо променящи се кръвно налягане и пулс, и може би кома. Някои антидепресанти, които биха могли да взаимодействат с 5-HTP включват:

  • SSRIs: Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина – Citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (Paxil), fluoxetine (Prozac), sertraline (Zoloft)
  • Трициклични антидепресанти: Amitriptyline (Elavil), nortryptyline (Pamelor), imipramine (Tofranil)
  • Инхибитори на моноаминооксидазата  (MAOIs): Phenelzine, (Nardil), tranylcypromine (Parnate)
  • Nefazodone (Serzone)

Карбидопа Carbidopa – Вземането на 5-HTP наред с карбидопа, лекарство, използвано за лечение на болестта на Паркинсон може да причини подобно на склеродермата заболяване. Склеродерма е заболяване, при което кожата се втвърдява, удебелява и възпалява.

Tramadol (Ultram) – Трамадолът, използван за облекчаване на болка и понякога предписван на пациенти с фибромиалгия, може да повиши нивата на серотонина твърде много, ако се взима заедно с 5-HTP. При някои хора, взимащи едновременно двете лекарства се съобщава за серотонин синдром.

Dextromethorphan (Robitussin DM, и други) – Взимането на 5-HTP с декстрометорфан, съдържащ се в някои сиропи за кашлица, може да причини опасно повишаване на нивата на серотонин до състояние, наричано серотонин синдром.

Meperidine (Demerol) – Вземането на Taking 5-HTP с Demerol може да причини опасното повишение на нивата на серотонин заболяване, наречено серотонин синдром.

Triptans (използван за лечение на мигрени) – 5-HTP може да повиши риска от странични ефекти, включително от серотонин синдром, когато се взима със следните  лекарства:

  • Naratriptan (Amerge)
  • Rizatriptan (Maxalt)
  • Sumatriptan (Imitrex)
  • Zolmitriptan (Zomig)

Източник: http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/5hydroxytryptophan-5htp

Source: 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/5hydroxytryptophan-5htp#ixzz2i0RMeHEK

Снимка: www.achenet.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *