Спасете се от нощна слепота с този пренебрегван витамин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eyes-vitamin-aВероятно са ви казвали, че нощната слепота е нормална част от стареенето и че нищо не можете да направите за нея.

Това твърдение няма как да е по-далеч от истината.

Истината е че можете да се спасите от нощната слепота. И за целта се нуждаете само от обикновен витамин.

Нека обясня…

В скорошен случай 55-годишна жена разви нощна слепота в рамките на две години. През деня тя бе добре, но в тъмнината не виждаше нищо.1

Оказа се, че тази пациентка отдавна е страдала от болестта на Крон. Тя ядеше правилните храни, но заради заболяването си не можеше да усвоява витамини. В резултат на това тя имаше сериозен недостиг на витамин А.

Лекарите й даваха по 50000 МЕ с инжекции за заобикаляне на храносмилателната система.

След година и половина нощното й зрение драматично се подобри.

Лекарите НЯМАТ обяснение! Този зеленчук възвръща зрението, пречиства черния дроб и дебелото черво

Дори и ако храносмилателната ви система е добре, вие пак можете да имате проблем. Като например 11-годишното момче в Канада, което бе обявено за практически сляпо.2

То живееше, хранейки се с месо, картофи, краставици и бисквити Cheerios. Нито една от тези храни не съдържа високо количество витамин А. Нивата му на витамин А бяха опасно ниски.

Лекарите започнаха да дават на момчето мега дози витамин А. След само шест седмици зрението му значително се подобри.

В миналото случаите на ниско ниво на витамин А обикновено бяха свързвани единствено с умиращите от глад хора в развиващите се страни. Ето защо лекарят ви може дори да не се досеща да ви назначи кръвен тест за витамин А.

Но съвременният ни начин на хранене може да лиши очите ви от витамин А…

При храната ни, която се приготвя индустриално и се основава на зърнени храни, повечето американци си набавят само нищожна частица от необходимия им витамин А. Предшествениците ни са си набавяли 10 пъти повече витамин А от храната, отколкото ние си набавяме днес.4

Извънредно важно: „Морковен лек” за диабета

Повечето лекари ще ви кажат да ядете моркови и оранжеви зеленчуци като тиква, за да си набавяте витамин А. Но тези зеленчуци не са най-добрият източник…

Оранжевите и червените зеленчуци съдържат бета-каротин. Той се нарича също „про-витамин А”.

Тялото ви трябва да го преобразува в ретинол, активната форма на витамин А. Но тялото ви не може да извършва това преобразуване много ефикасно.

От всеки 6 единици бета-каротин, които изяждате, вие получавате само1 единица витамин А. Дори да погълнете 25000 единици бета-каротин, вие пак няма да си набавите достатъчно бета-каротин за деня.

Освен това телата на милиони хора не могат да извършват това преобразуване. Към тях спадат диабетиците, децата и хората с нарушена щитовидна функция или с високи нива на стрес.

Антиинфекциозният витамин А се бори с рака, слепотата, старостта…

Ето защо препоръчвам да си набавяте витамин А от животински продукти и животински мазнини. Това означава черен дроб от хранени на паша животни, риба, яйца, сирене и сурово прясно мляко.

Очният ви лекар ще ви каже, че се нуждаете от само 2000 МЕ (600 мкг ретинол/1200 мкг бета-каротин) до 3000 МЕ (900 мкг ретинол/1800 мкг бета-каротин) витамин А всеки ден. Но това количество изобщо не е достатъчно. Предците ни са си набавяли по около 20000 МЕ (6000 мкг ретинол/12000 мкг бета-каротин) до 30000 МЕ (9000 мкг ретинол/18000 мкг бета-каротин) витамин А от храната си на ден.

Препоръчвам ви количество от по 5000 МЕ (1500 мкг ретинол/3000 мкг бета-каротин)  на ден.

Предците ни са си набавяли достатъчно витамин А, защото тяхната храна е включвала карантия и ярко оцветени зеленчуци. Говеждият черен дроб е най-концентрираният източник на този витамин в природата. Само 3 унции (90 г) говежди черен дроб предоставя по повече от 15000 МЕ (4500 мкг ретинол/9000 мкг бета-каротин) — или 545% от препоръчителната ви дневна стойност на витамин А. Морковите и сладките картофи също са добър източник.

Спасете очите си с тези шест ефикасни лека

Но витамин А не е единственото хранително вещество, необходимо за очите ви. Ето още четири хранителни вещества, от които се нуждаете за оптимално очно здраве:

Още четири важни хранителни вещества за здравето на очите

Взимайте хранителна добавка от най-старото дърво на света. 

Гинко билоба стимулира здравословния приток с кръв към очите и снижава възпалението. И изследвания показват, че приема на тази билка подобрява зрението на хора с глаукома. Това е важно. Защото рисковият ви фактор за развиване на глаукома се повишава с всяка изминала година.

Препоръчвам прием от по 50 мг на ден за да поддържате зрението си.

Изхвърлете очилата си! Използвайте една едничка билка и подобрете зрението си с 97%

Използвайте екстрактът, който ни помогна да спечелим Втората световна война.

През Втората световна война пилотите от Британските Кралски въздушни сили ядяха сладко от боровинки преди полетите, за да подобряват нощното си виждане. Този супер плод помага в лечението на катаракти и проблеми с ретината.

За най-добри резултати търсете екстракт стандартизиран до 25% антоцианизиди. Това са мощните антиоксиданти на боровинките. Взимайте по 100 мг на ден.

Пийте най-полезните два природни каротеноида.

Каротеноидите са хранителните вещества, които придават на зеленчуците ярките им цветове. И най-полезните каротеноиди за подобряване на зрението и за защита здравето на очите ви са лутеин и зеаксантин. Всъщност, очите ви не могат да функционират без тях. Изследвания показват, че яденето на храни богати на лутеин и зеаксантин могат да повишат плътността на пигментите в макулата… и следователно да снижат риска ви от макулна дегенерация.

Най-добрите хранителни източници на лутеин и зеаксантин са тъмно зелените листни зеленчуци, кейл и зелето колард. Но не е лесно да си набавяте достатъчно само от храната. Препоръчвам да взимате по 20 мг лутеин и по 1 мг зеаксантин под формата на хранителна добавка на ден.

Д-р Ал Сиърс

 

Източници:

1. Clifford LJ, Turnbull AMJ, Denning AM. “Reversible night blindness – A reminder of the increasing importance of vitamin A deficiency in the developed world.” J Optom. 2013 Jul.
2. Jacobson D, Mireskandari K, Cohen E. “An 11-Year-Old Boy With Vision Loss.” JAMA Pediatr.December 2017.
3. Chae T., Foroozan R. “Vitamin A deficiency in patients with a remote history of intestinal surgery.” Br J Ophthalmol.2006.
4. Price, W.A., Nutrition and Physical Degeneration (New York: Paul B. Hoeber, Inc., 1939), 275-276.

Снимка: TheHealthSite.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *