Победете болката и възпалението при артрит с храна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

arthritis-foods

Като много от вас и аз страдах от сковани и болезнени стави в продължение на много години.

Но преди около две години някои от ставите в няколко от пръстите на ръцете ми започнаха да отичат и да болят.

Тогава ме пратиха на ревматолог, за да се види какво причинява ставните ми проблеми.

Единствената добра новина беше, че изследванията ми показваха, че нямам ревматоиден артрит. Но пък имах възпалителен артрит.

Обичайната артритна болка е в резултат от износването на хрущяла между ставите. Много хора на средна възраст могат изведнъж да развият тази болка — както и: затлъстели, възпалени и болезнени стави, които сякаш се появяват съвсем изневиделица.

90% от заболяванията започват в дебелото черво. Ето как да ги избягвате и да защитавате тялото си

Заради възпалението, лекарят при когото отидох ми препоръча да взимам „биологични лекарства” — вида, с който обикновено се лекува ревматоиден артрит — казвайки, че без тях страданието ми ще продължи.

Е, нека просто кажа, че след като прочетох списъка на страничните ефекти от тези изписвани с рецепта лекарства (който включваше смъртоносни лимфоми), аз отказах и се насочих към справяне със симптомите на възпалителния си артрит по по-естествен начин.

Наскоро прочетох ново научно изследване, което предлага още по-голяма надежда за хората, страдащи от болезнени стави, причинени от възпалителен артрит, а и от ревматоиден…

Това е изследване, разкриващо петте групи храни, които отново и отново са доказали, че снижават възпалението, облекчават отоците и помагат на болезнените ви стави да се движат отново.

Суперплод съдържа 600 пъти повече витамин С от портокалите

Ето какво откриха учените…

Богатите източници на фитохимикали предоставят облекчение

Според изследователите от лабораторията Disease Biology Laboratory в катедрата по биотехнологии на Университета KIIT, храните, които снижават развитието и симптомите на ревматоидния артрит включват плодове като сушени сливи, сини боровинки и нар, пълнозърнести храни, подправките джинджифил и куркума, както и някои конкретни масла и чайове – които всичките са богати източници на антиоксидантите използвани от 80% от света като традиционни лекове за елиминиране на болести.

И макар че изследването конкретно подчертава ползите на тези храни за хората, живеещи с ревматоиден артрит, мъдро е да приемем, че всеки, който ежедневно се бори със ставни болки също може да извлече полза, понеже тези храни действат като снижават възпалителните молекули, намаляват сковаността на и болките в ставите и преодоляват оксидативния стрес — с други думи, помагайки на тялото да противодейства на или да се пречиства от вредни химикали.

Заболявания причинявани от нездравословните стомашни бактерии

Изследователите дори отиват още по-далече, казвайки, че справянето с артрита с храна и с начина ни на хранене не носи НИКАКВИ вредни странични ефекти и е относително евтино и лесно (за разлика от предписваните с рецепта лекарства за артрит).

И макар че изследването е фокусирано върху ревматоидния артрит, заключенията на учените лесно се прилагат при всяка форма на възпалителен артрит, включително при възпалителен остеоартрит и псориатичен артрит.

И така какви храни казват те, че трябва да ядете, ако страдате от някой от тези форми на възпалителен артрит?

#1 – Хранителни фибри и пълнозърнести храни

Изследванията доказват, че повишаването на хранителните фибри в храната помага за снижаването на нивата на възпаление в тялото за преборване на артрита. А пълнозърнестите храни освен това предоставят изобилни количества антиоксиданти, фитинова киселина, витамин Е и селен, които е известно, че всичките имат противовъзпалително действие. За най-много ползи срещу артрита, учените препоръчват дневна консумация на хранителни фибри между 25 и 38 г за възрастни жени и мъже.

Фибрите са едно от най-мощните оръжия, с които разполагаме за да сме здрави

#2 – Плодове

Редица плодове са полезни в облекчаването на симптомите на артрита, понеже снижават възпалението, предоставят ценни антиоксиданти и намаляват оксидативния стрес и увреждането на ставите. Те включват сушени сини сливи, сини боровинки, грейпфрут, грозде, портокали, ябълки, домати и ананас.

А ресвератролът в черното грозде доказано предоставя защитно действие срещу развитието на ревматоиден артрит.

Непременно яжте много от тези важни плодове всеки ден или пийте хранителна добавка с ресвератрол и плодови антиоксиданти.

Оставете болките в ставите, краката и гръбначния си стълб в миналото с това противовъзпалително смути!

#3 – Подправки

Учените откриха, че три подправки са полезни в битката с артрита. Те са джинджифил, куркума и кората на канелата. Всички те помагат за снижаването на възпалението и на симптомите на артрита.

Компрес от този корен облекчава артритните болки 

#4 – Есенциални мастни киселини

Както омега-3 така и омега-6 мастните киселини са доказали потенциала си като противовъзпалителни съединения и изследователите откриха, че те помагат за снижаването на симптомите на артрит.

Маслото от семена на пореч, което предоставя големи количества омега-6 мастни киселини, значително снижава болката и отока на ставите.

А маслото от касис има впечатляващо положително действие за облекчаването на болката и за снижаването на болезнеността на ставите.

И което е още по-добре, рибените масла, които предоставят големи количества омега-3 мастни киселини са ефикасни в множество изследвания за подобряване на симптомите на ревматоиден артрит. Всъщност, в изпитание с пациенти с ревматоиден артрит, които взимали по 3.6 грама рибено масло в продължение на 12 седмици, те снижили сутрешната си скованост и значително повишили силата на захвата си в сравнение с плацебо групата.

А ако рибеното масло е ефикасно, можете да сте сигурни, че и маслото от крил е. Маслото от крил съдържа фосфолипиди, за които се казва, че подсилват усвояването.

Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…

#5 – Пробиотици и пребиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми в стомашно-чревния тракт. Те спомагат храносмилането като в основни линии чистят стомаха и червата така че те да са проходими. Пребиотиците служат за храна на пробиотиците. С други думи пробиотиците ядат пребиотици. Според изследователите, приемът както на пробиотици, така и на пребиотици може значително да снижи отичането и болките в ставите при страдащите от артрит.

Пробиотици и пребиотици: Каква е разликата?

Богати на пробиотици храни са:

 • кефир
 • кисело мляко
 • кисело зеле
 • кимчи
 • натто

Богати на пребиотици храни са:

 • сурова гулия (земна ябълка, йерусалимски артишок)
 • сурови листа от глухарче (рукола)
 • суров чесън
 • суров праз
 • суров лук
 • варен лук
 • сурови аспержи
 • банани

Яжте колкото можете повече от тези храни, за да подобрите здравето на стомаха и червата си и да се борите с възпалението и артрита.

Артритът може да ви попречи да правите нещата които най-много обичате като да играете тенис или голф, да излизате на разходка, да играете с децата и внуците си или дори просто да ставате сутрин от леглото. Но не е необходимо да разчитате на опасните, изписвани с рецепта лекарства, за да преборите симптомите и да си върнете живота. Използвайте ефикасните пет групи храни посочени по-горе и облекчавайте възпалението, сковаността, болката и отичането, така че отново да се движите, както преди.

от Вирджиния Тимс-Лосън

Източник:

https://easyhealthoptions.com/5-powerful-foods-fight-arthritis-pain-inflammation/

Снимка: Neotech Care

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *