С 50 години закъснение СЗО обявява война на трансмазнините

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

no-trans-fats

Статията в резюме

  • Хранителен продукт може да има етикет, на който пише, че той не съдържа трансмазнини и въпреки това в него да има до 0.5 грама на порция, което означава, че само няколко порции могат да натоварят тялото ви с физиологически значително количество вредни мазнини
  • Десетилетия след като изследвания доказаха предизвикателните рискове за здравето при яденето на трансмазнини, през май 2018 година Световната здравна организация излезе с указания за глобалното им и пълно елиминиране от пазара на готовите храни към 2023 година
  • Тази амбициозна петгодишна цел може да е трудна за постигане и може да доведе до заменянето на трансмазнините с полиненаситени мазнини с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, т.е. да замени едни нездравословни мазнини с други
  • Верни на своята история, след като американската Агенция за храните и лекарствата препоръчва всички трансмазнини да бъдат премахнати от готовите храни, Асоциацията на производителите на хранителни стоки подаде молба да бъде изключена от мерките, но й беше отказано и добрата новина е, че FDA вече изобщо не счита трансмазнините за безопасни

от Д-р Меркола

След като информацията за опасността от консумирането на трансмазнини се разпростира все по-нашироко, някои фирми от хранителната промишленост откликнаха като преформулираха своите продукти. Обаче, дори и на етикета на даден продукт да се твърди, че той не съдържа трансмазнини, той може да съдържа до 0.5 грама на порция. Това означава, че изяждането на само няколко порции от него може да доведе до внасянето в тялото на физиологически опасно количество от тези вредни мазнини. За да ги избягваме напълно в готовите храни, трябва да четем списъка със съставките.

Полезните и вредните мазнини: най-доброто класиране

Ако продукт съдържа частично хидрогенирано олио, той съдържа трансмазнини дори и на етикета да се твърди, че не ги съдържа. В идеалния случай, по-голямата част от храната ви би следвало да се състои от пълноценни храни. Ако дневната ви консумация на трансмазнини достигне дори и само 4.6 грама, това може да повиши риска ви от сърдечно заболяване с цели 30 процента. През 2009 година покойният днес д-р Фред Кумероу, който изучава сърдечните заболявания в продължение на повече от 60 години, внесе молба в американската Агенция за храните и лекарствата (FDA), призовавайки за забраната на синтетичните трансмазнини.

FDA не отговори бързо. Едва през 2015 година те публично признаха вредното действие на трансмазнините върху здравето и огласиха решението си частично хидрогенираните олиа (PHOs) като цяло да не се приемат за безопасни. PHOs са основният хранителен източник на изкуствени трансмазнини в готовите храни и FDA вярва, че премахването им може да предотвратява хиляди сърдечни удари и случаи на смърт всяка година.

В решението си те призовават повечето от употребите на частично хидрогенираните олиа (PHOs) да бъдат премахнати от търговските храни към 18 юни 2018 година, удължавайки датата за спазване на това нареждане до 1 януари 2020 година за продуктите, произведени преди 18 юни 2018. Световната здравна организация (СЗО) наскоро огласи пет-годишен план за глобално елиминиране от храните на произвежданите в хранителната индустрия трансмазнини.

Мазнини горят мазнини – Как?

Световната здравна организация разкрива амбициозен пет-годишен план

За първи път в историята на организацията, СЗО днес призовава за елиминирането на фактор в начина на живот, отговорен за причиняването на незаразни заболявания. Те огласиха подробни указания за елиминирането на индустриално произвежданите трансмазнини от глобалната мрежа за снабдяване с храни. Това е логична стъпка, макар и да идва години по-късно от очакваното, при положение, че някои страни вече предприеха сходни мерки, за да предпазват здравето на своите граждани вследствие на множество изследвания, показващи опасността.

Трансмазнините се произвеждат когато растителните олиа биват хидрогенирани, процес, използван за втвърдяването им. Производителите твърдят, че това удължава срока на годност на техните храни и че е по-евтино от съществуващите алтернативи. Обаче, СЗО оспорва и двете твърдения и смята, че въвеждането на техните стратегии за глобалното елиминиране на трансмазнините от търговските предлаганите храни ще представлява голяма победа срещу сърдечно-съдовите заболявания.

Променете мазнините в тялото си за по-добро здраве и по-малко възпаление

Дания беше първата страна, която наложи ограничения върху трансмазнините преди почти 15 години. Ню Йорк въведе ограничения преди 10 години с положителни резултати. Майкъл Блумберг, три пъти кмет на Ню Йорк и Глобален посланик на СЗО за незаразните заболявания, коментира:

„Забраняването на трансмазнините в Ню Йорк сити помогна за снижаването на броя на сърдечните удари без да се променят вкуса нито цената на храната, а елиминирането на употребата им в целия свят може да спаси живота на милиони.

Всеобхватния подход Tobacco Control ни позволи да постигнем по-голям глобален напредък през последното десетилетие, отколкото се смяташе за възможен — сега сходен подход към трансмазнините може да ни помогне да постигнем такъв напредък срещу сърдечно-съдовите заболявания, още една от водещите причини за предотвратими случаи на смърт в света“.

Пърженето на храна в свинска мас е по-здравословно от използването на слънчогледово олио, казват учени

В сегашните си указания СЗО препоръчва цялостното им намаляване на трансмазнините до по-малко от 1 процент от общия прием на калории. При диета от 2000 калории на ден, това означава не повече от 2.2 грама трансмазнини на ден. Указанията са препоръки, които правителствата на страните и регионите могат да използват, но това ще изисква правителствата да действат сериозно в правоналагането на мерките. Планът изисква въвеждането на шест стъпки с акроним на английски REPLACE (думата означава заместване на английски):

Преглед на хранителните източници на индустриално произвежданите трансмазнини и схемата за необходимата промяна в политиката
Насърчаване на заместването на индустриално произвежданите трансмазнини с по-здравословни мазнини и олиа
Законно въвеждане или влизане в сила на регулаторни действия за елиминирането на индустриално произвежданите трансмазнини
Оценяване и наблюдение на съдържанието на трансмазнини в мрежата на снабдяване с храни и промени в консумацията на трансмазнини от населението
Осъзнаване на негативното влияние на трансмазнините от страна на определящите политиките на държавите, производителите, доставчиците и обществото
Налагане на спазване на политиките и наредбите

 Страните с ниски доходи са изправени пред по-слаб контрол и безопасност на храните

Страните ще трябва да използват надзор или законодателството си, за да направят тези промени в храните си, карайки производителите на храни да осъществят замяната. Това вероятно ще е по-трудно в страните с нисък до среден доход, където контролът над храните е слаб. Много производители трябва да спрат да продават храни, съдържащи трансмазнини към 18 юни 2018 година в САЩ, но служителите на FDA не посочват какъв напредък е постигнат нито как това правило ще бъде налагано при производителите, които не успеят да го спазят.

Според д-р Томас Фрийдън, бивш здравен пълномощник за Ню Йорк сити и мощна фигура в забраната на трансмазнините в Ню Йорк, усилията на СЗО представляват евтин начин за развиващите се страни да снижат смъртността. Ако светът замени трансмазнините, вкусът на храните няма да се промени, те няма да станат по-скъпи, но разликата за сърцата на хората ще е осезателна”, казва той.

6 ФАКТА ЗА ОБЕЗМАСЛЕНОТО ПРЯСНО МЛЯКО или как всички ние сме жертва на стъкмистика

Трансмазнините остават популярни в много развиващи се икономики, където те доминират в храните, и където разпоредби за храните почти не съществуват. Истината е, че глобалните хранителни компании са свършили невероятно добра работа за намаляването на трансмазнините в богатите страни, но в голяма степен са игнорирали Азия и Африка. Къде е България в битката с трансмазнините що се отнася до вносните храни от тези глобални хранителни компании може само да се гадае. Най-вероятно тук се доставят храни съдържащи трансмазнини.

Междувременно, в усилията си за провеждането на инициативата СЗО е изготвила списък с мултинационални компании които да споделят своите технологични способности за избягването на трансмазнините с местните производители.

След бета блокерите идват статините или основни принципи за оптимално здраве

Заместващите мазнини може да са също толкова вредни или още по-вредни от трансмазнините

Производителите на храни трябва да заменят трансмазнините с друг вид мазнини. Тези олиа често включват рапично олио и соево олио, основни източници на линолова киселина, полиненаситена омега-6 мазнина. Макар че някои здравни професионалисти продължават да рекламират тези олиа, те са далеч от идеални понеже съдържат големи количества окислени омега-6 мазнини, които хората днес вече консумират в твърде голямо количество.

Още по-лошото е, че растителните олиа са силно нестабилни и тревожното при тях е че деградират в токсични окислителни продукти при загряване. Една категория, наречена алдехиди са силно възпалителни и се свързват със сърдечни заболявания и Алцхаймер. Нека просто споменем, че в парче пържено в растително олио пиле се откриват повече от 100 опасни окислителни продукта.

И така, макар че днес трансмазнините вече широко се възприемат за вредни и са в процес на пълно елиминиране в световен мащаб, ние все още сме изправени пред огромен проблем, след като много ресторанти и производители на храни просто се връщат към използването на обикновените растителни олиа като фъстъчено, царевично и соево, които може би са всъщност по-вредни от трансмазнините при загряване.

Четирите нездравословни „здравословни олиа”, които никога не трябва да консумирате!

Най-здравословно за вас е да ограничите или да елиминирате консумацията си на готови храни, като повечето от храната ви бъде пълноценни храни и месо и млечни продукти от отглеждани на паша животни. Така ще елиминирате трансмазнините от храната си. И се уверете че използвате здравословна мазнина за готвене. Сред най-здравословните са лойта от крави и свинската мас, истинското масло от неварено прясно мляко от хранени на паша животни и органичното кокосово масло.

Още много информация, която е добре да знаете за полезните и вредни мазнини ще откриете в категория Холестерол  в сайта Здрави всеки ден

Източник:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/05/30/who-declares-war-on-trans-fats.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art3&utm_campaign=20180530Z2_NB&et_cid=DM210469&et_rid=319671710

Снимка: Pinterest

 

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *