Дали не страдате от диабет тип 2 заради твърде многото желязо в тялото ви?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

54281356 - juicy steak medium rare beef with spices and grilled vegetables.

Има много пороци, които могат да доведат до диагноза диабет тип 2 — неконтролируемо желание за ядене на сладки храни, пристрастеност към твърдия алкохол, пристрастяване към бързите храни или неправенето на физически упражнения. Но се обзалагам, че не знаехте, че и опитът да живеете здравословен начин може да свърши работа…

Оказва се, че ако прекалите с хранителни вещества, това може да е също толкова вредно за кръвната ви захар, колкото ако прекалявате с Биг мак. Това е така, защото има едно хранително вещество, което може да доведе до диабет тип 2, ако прекалявате с него… дори и ако прекалявате с него поне мъничко.

Това хранително вещество е желязото. И последни изследвания от Университета на Източна Финландия потвърждават, че големите запаси на желязо в тялото ви могат да разстроят кръвната ви захар и да доведат до диабет.

Но не сте чували за това от лекаря си, нали? Макар че лекарите трябва да знаят, че това е възможно…

Съживете уморената си кръв (1)

От известно време учените смятаха, че повишените нива на желязо представляват риск от диабет само за хората с наследствена хемохроматоза, генетично заболяване, при което тялото усвоява твърде много желязо. Но последните изследвания доказват, че случаят не е такъв. Всеки може да е в повишен риск от диабет, ако нивата му на желязо се повишат твърде много.

Това е така, защото дори лекият излишък на желязо в тялото може да повлияе на способността на тялото да метаболизира глюкозата. Когато в тялото ви има твърде много желязо, това кара тялото да освобождава свободни радикали, които увреждат клетките в панкреаса ви. След увреждането на тези клетки, панкреасът не е способен да произвежда достатъчно инсулин, хормонът, който помага на клетките ви да усвояват и използват глюкозата. Прекомерното желязо може също така да снижи инсулиновата ви чувствителност, което означава, че инсулинът, произвеждан от панкреаса ви не действа достатъчно ефикасно.

Снижете умората с този обикновен минерал

Това е сериозен проблем — който е особено опасен за мъжете. Изследванията показват, че при мъжете има 61 процента по-висока вероятност да складират излишък на желязо в телата си. Те също така имат 46 процента по-висока вероятност да развият диабет тип 2. Съвпадение? Малко вероятно.

На база на това изследване, рискът от диабет тип 2 скача рязко при мъжете, когато нивата на желязото достигнат горния нормален обхват на концентрациите на серумен феритин (sF) – стойността, която лекарите използват, за да изследват нивата на желязо в кръвта. При мъжете този обхват обичайно е всяка стойност над 185 mcg/L.

Ако подозирате, че високите нива на желязо могат да са причината за проблемите ви с кръвната захар, тогава ще е необходимо да се изследвате. Според учените, безопасните запаси на желязо са между 30-200 mcg/L серумен феритин за мъжете. Учените не дадоха конкретни препоръки за жените, но обичайната препоръка за тях е между 18–160 mcg/L.

Артемизинин & желязо убиват 98% от раковите клетки за 16 часа

Разбира се, набавянето на твърде малко желязo също може да причини сериозни здравословни проблеми, като анемия. Ето защо прецизността е особено важна що се отнася до приема на желязо. За да поддържате нивата си на желязо в норма ще трябва да си набавяте между 8-11 мг желязо на ден, ако сте мъж и по 8-18 мг, ако сте жена (количествата варират в зависимост от възрастта).

А ако откриете, че тялото ви складира твърде много желязо, не се притеснявайте: Има няколко лесни начини да се отървете от излишното желязо като например да ядете по-малко месо, да давате кръв и да ядете храни, които забавят усвояването на желязо от тялото като съдържащите много фибри храни, яйцата кафето и чая.

от Джени Смиековски

Прочетете още:

Хранителните добавки с желязо имат опасни странични ефекти

Растението, което убива раковите клетки, спира диабета и стимулира имунната система

Как канабисът лекува диабет

 

Източник:

https://easyhealthoptions.com/much-iron-behind-type-2-diabetes/

Снимка: Skonis – Lrytas

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *