5 начина да харесваме себе си всеки ден

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Повечето хора се критикуват с години, като може би си мислят, че това ще им даде мотивацията от която се нуждаят, за да направят себе си по-добри или просто го правят по навик. С времето ние осъзнаваме, че като си казваме, че сме дебели, това не ни кара да искаме да сме по-здрави; че като си казваме, че сме мързеливи, това не ни кара да се трудим повече; и че като си казваме, че не сме достойни да ни обичат, това не ни прави по-любвеобвилни, нито кара другите да ни обичат повече.

approval

Вместо това, като критикуваме себе си, това ни кара да вярваме на тези отрицателни неща все повече и повече.

И така, как можем да прекратим този омагьосан кръг? Единственият начин да се приемем и харесваме такива каквито сме е като се одобряваме, а не като се критикуваме.

Ето 5 начина да правим това всеки ден

1. Започвайте и завършвайте деня си ценейки се

Прекарвайте първата си минута сутрин и последната преди да заспите оценявайки се. Когато се събудите, вместо да скочите от кревата едновременно с алармата, седнете, поемете няколко пъти дълбоко въздух и назовете три неща, които цените високо в себе си.

Те може да се отнасят за всичко: може би сте добър с хората, обичате да пеете, вечеряхте здравословно предната вечер, или просто се гордеете със себе си, защото ставате от леглото тази сутрин! Практикувайте същото упражнение вечер точно преди да си легнете да спите.

След като правите това всеки ден в продължение на две седмици, самочувствието ви ще е по-високо и вие естествено ще харесвате себе си повече дори и когато не правите упражнението.

2. Давайте си одобрението, което търсите от другите

Ние всички се стараем да измъкваме одобрение или комплименти понякога. Ние искаме партньорът ни да ни казва колко чудесни и привлекателни сме, шефът да ни казва как добре си вършим работата или нашите приятели да ни казват колко страхотни мислят, че сме.

Следващият път когато вдигнете телефона, за да може някой приятел да ви накара да се почувствате по-добре или когато казвате на партньора си, че не се чувствате обичани, помнете, че не ви е необходимо одобрението на другите – вие можете сами да одобрявате себе си!

Когато някой друг ви каже нещо, то нищо няма да промени, освен, ако вие самите не вярвате в него така или иначе. Така че практикувайте да си казвате онова, което искате да чувате от другите – и бавно ще започнете да го вярвате!

Прочетете също статията Как да се освободим от десет често срещани притеснения

3. Създайте си навика да се питате от какво имате нужда – и след това действайте

Ние често набелязваме очаквания за себе си на базата на онова, което смятаме, че другите очакват от нас, и след това действаме на автопилот, за да постигнем тези въображаеми очаквания. Проблемът е, че тези очаквания обикновено не се основават на реалността, не са в най-добър наш интерес и само ни карат да страдаме.

Започнете да си създавате навика да следите себе си през целия ден и да се питате от какво се нуждаете. Може би тялото ви се чувства сковано и трябва да се протегнете, може кръвната ви захар да е ниска и да трябва да хапнете нещо, може да се нуждаете да направите почивка от екрана и да отидете на разходка.

Каквото и да ви е необходимо, всеки път когато си го осигурите, вие потвърждавате факта, че нуждите ви са важни и трябва да бъдат удовлетворявани.

4. Спрете този негативен речитатив по отношение на себе си

Много от нас прекарваме дните си подкопавайки сами себе си с груби думи. Ние трябва да се научим да не реагираме на онзи негативен вътрешен глас, който ни казва колко дебели, мързеливи, непривлекателни и безполезни сме, защото ние не сме нито едно от тези неща!

Когато чуете този разрушителен глас, не си позволявайте да полетите по наклона на самокритиката. Опитайте се да останете осъзнати за това какво мислите за себе си и когато мислите ви станат негативни или неконструктивни, кажете на вътрешния си глас, че не искате да мислите така днес и активно мислете положително, може би за нещо, за което сте благодарни.

5. Бъдете добри с другите

Ние не можем да разделим начина, по който се отнасяме със себе си от начина, по който се отнасяме с другите. Ако имаме грубо, осъдително или перфекционистко отношение към самите себе си, ние вероятно ще чувстваме същото към другите и обратното.

Във взаимодействията ви с другите се опитайте да бъдете по-добри, по-спокойни и по-малко осъдителни като слушател. Стимулирайте самочувствието на някой друг когато те са самомнителни и прощавайте повече. Когато сте по-състрадателни към другите, това ще ви накара да сте по-състрадателни и към себе си!

love-accept

Дълбоко и изцяло обичам и приемам себе си

Често едно от най-големите препятствия по пътя към растежа е фактът, че ние се чувстваме зле от това, че искаме или се нуждаем от промяна. Ние гледаме другите, те ни изглеждат по-положителни и уверени от нас самите, и ние се чувстваме дори още по-зле относно самите себе си. За да можем да се харесваме всеки ден, ние трябва да спрем да съдим себе си и другите и да помним, че всеки води своята си уникална битка.

Повярвайте ни, когато се освободите от ненужното съдене и критика, вие ще имате  много повече енергия за тази битка!

~The Alternative Daily

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/5-ways-approve-day/

Снимки: cuteedescolada-por-talita.blogspot.com; www.kaskus.co.id

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *