Детоксикация на мозъка, 5 незаменими храни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

coffee-beans-and-cinnamon-milled-closeup-in-wooden-spoons

В продължение на темата за токсините в мозъка и начините за отърваване от тях:

Харчим много пари за продукти, които обещават да детоксикират кожата и косата ни, но често обръщаме малко внимание на една от най-важните от всички части на тялото, мозъка.

Тяло във форма и външен вид на здрав човек си остават само това, ако мозъкът не функционира пълноценно. Поддържайте мозъка си бистър през годините като включите някои от тези стимулиращи го храни в дневния си режим на хранене.

Ябълки

Вярно е че по ябълка на ден ни спасява от лекарите. Но яденето по ябълка всеки ден може също така да държи под контрол и отслабването на паметта. Ябълките съдържат големи количества от редица антиоксиданти, които не само стимулират правилното функциониране на мозъка, но помагат на остаряващите мозъци да не натрупват в себе си токсини през годините.

Последиците от оксидативния стрес, нанесени от множеството опасни химикали, с които мозъците ни влизат в контакт във времето често е нещото, което допринася за дегенеративните заболявания като Алцхаймер. Учените със своите изследвания успяха да свържат мощен антиоксидант, съдържащ се в ябълките и наречен кверцетин с усилването на когнитивната функция при стареещите мозъци.

Освен това, изследователите свързват консумацията на ябълков сок с намаляване натрупването на „сенилна плака” в мозъка, тъй като е доказано, че този сок спира формирането на бета-амилоиден протеин – протеинът отговорен за формирането на тези плаки. Просто си намирайте органично отглеждани ябълки, тъй като много от тези важни хранителни вещества се намират в кожата на плодовете.

Кафе

Добра новина за обичащите кафе е, че сутрешната чаша ароматна течност може да е отговорът за подобряване на паметта. Зърната на кафето са заредени с антиоксиданти, които не само ви зареждат с енергия, но също така отблъскват дългосрочно отслабването на когнитивната функция.

Изследване, публикувано в списание European Journal of Clinical Nutrition разкрива, че при възрастните хора, които редовно консумират кафе снижаването на мозъчната функция е по-малко, отколкото при онези, които не обичат да пият кафе сутрин. Освен това онези, които пиели по три чаши на ден показали най-малък познавателен спад в сравнение с хората, които пиели само по една чаша.

Непременно ограничете количеството на добавени съставки в сутрешната си чаша кафе. Макар че кафетата „фантазе” наистина съдържат кафе, ползите от тях са снижени от добавените в тях различни видове сметана, захар, сиропи и изкуствени подсладители и вкусове (всъщност тези негативни ефекти могат да са така значителни, че да се окаже по-добре напълно да се избягва кафето с тези екстри). За да извлечете най-доброто по отношение на хранителната стойност се придържайте към пиенето на чисто кафе.

Канела

Тази чудесна леко пикантна подправка може да е полезна не само за това, че придава определен вкус на ябълковия пай. Канелата съдържа големи количества от две важни за стимулирането на мозъка съединения, наречени проантоцианидини и цинамалдехид. Тези антиоксидантни съединения предпазват мозъка на клетъчно ниво като помагат за поддържането на когнитивната функция десетилетия наред.

И тази мощна билка също така повишава нивата на определени химикали в мозъка, наречени невротрофични фактори, които стимулират производството на нови неврони и предпазват съществуващите неврони от увреждане от свободните радикали. Включете органична канела в печивата или в десертите и другите рецепти, в които я използвате, за да им придадете пикантност, за което мозъкът ви ще ви благодари в идващите години.

Къри

За хората, които обичат храната си леко пикантна, индийската подправка къри ще е не само апетитна, но и полезна за мозъка. Две от основните съставки на кърито са джинджифила и куркумата. И двете подправки съдържат мощни антиоксиданти, които играят ключова роля в намаляването на възпалението, което може да доведе до развиването на дегенеративни заболявания като Алцхаймер.

Освен това, изследванията показват, че полифенолните съединения, познати като куркуминоиди, съдържащи се в куркумата са отлично съпътстващо лечение при редица резистентни на лечение заболявания, включително на влошаването на когнитивната функция и на болестта на Алцхаймер. Кърито всъщност е смес от няколко подправки и се използва в много индийски ястия. Ако не сте му фен, то тогава се стремете да използвате както джинджифил така и куркума в храната си като подправки или като екстракти, хранителни добавки, както и под формата на чай.

red wine

Червено вино

Когато се консумира в умерени количества червеното вино може да е отлична добавка към здравословната за мозъка храна. Кожата на гроздовите зърна, използвани за направата на червеното вино съдържа мощното полифенолно съединение, познато като ресвератрол. Този мощен антиоксидант играе роля в много метаболитни функции и помага за защитата на мозъка от оксидативно увреждане.

Той също така доказано въздейства на мозъчната функция като подобрява комуникацията между клетките. Няма достатъчно изследвания, свързани с вземането на ресвератрол под формата на хранителна добавка, така че избягвайте да купувате скъпи хранителни добавки докато не се знае повече за този мощен антиоксидант. По-скоро се придържайте към източници от пълноценни храни като червеното вино, гроздето, горските плодове и фъстъците.

~The Alternative Daily

Източник:

Detoxify Your Brain With These Five Foods, 12 May 2014

http://www.thealternativedaily.com/detoxify-brain-five-foods/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140512

Снимки: www.colourbox.com ; albanian.cri.cn

Прочетете още:

Ето как да детоксикирате косата си

Изхвърлете токсините в съня си, спасете мозъка си

Химическите вещества в мозъка и модерния начин на живот

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *