Омега-3 мастна киселина спира деменцията дори при алкохолиците

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

omega3-500x500

Омега-3 мастна киселина предпазва мозъка от влиянието на алкохола

Резултатите от изследване, представено на 14 конгрес на Европейското общество за биомедицински проучвания на алкохолизма, проведен между 8-11 септември 2013 г във Варшава, показват предпазния ефект на докозахексаеновата киселина (DHA), омега-3 полиненаситена мастна киселина, съдържаща се в рибеното масло, която противодейства на развиването на деменция при алкохолиците.

В предишен анализ на 143 изследвания д-р Майкъл Колинс и д-р Едуард Нифси от Чикакгското медицинско училище Стрич към университета Лайола откриха връзка между умереното пиене в компания и по-ниския риск от деменция и от влошаване на когнитивната функция. Обаче, консумирането на по-големи количества алкохол води до възпаление, причиняващо повишен оксидативен стрес и измиране на мозъчните клетки, които са отговорни за по-големия риск от деменция, на който са подложени алкохолиците.

За текущото изследване д-р Колинс и неговите сътрудници използват DHA или изобщо не третират културирани мозъчни клетки на възрастни плъхове преди излагането им на количество алкохол равно на четири пъти разрешеното по закон при шофиране. Учените наблюдават 90% намаление в невровъзпалението и невронната смърт в третираните с DHA клетки в сравнение с нетретираните клетки. Екипът открива, че DHA подтиска ензимите PARP1, AQP4 и PLA2, които са факторите, потенциално задействани от консумацията на алкохол, както и че блокирането на PARP1 ензим снижава невротоксичността, причинявана от алкохола при сериозно приемане на алкохол.

„Рибеното масло има потенциал да помага за предпазването на здравето на мозъка при прекаляващите с алкохола”, коментира д-р Колинс. „И което е най-малкото, то няма да им навреди”.

Той подчертава, обаче, че количеството консумиран алкохол въпреки това трябва да бъде намалено, за да спомогне за предпазването на функцията на мозъка.

Източник: LifeExtension, Omega-3 fatty acid could help protect the brain from effects of alcohol, 9 September 2013

Снимка: trade.indiamart.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *