Мъжете се нуждаят от цинк, 5 причини

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

zinc

Цинкът е важен за здравето поради няколко причини. При мъжете, след костите, в простатата се съдържа повече цинк, отколкото в която и да била друга тъкан в тялото. Тялото не произвежда цинк, така че човек трябва да си го набавя с храната или с хранителни добавки. Цинкът стимулира имунната функция; поддържа здравословния растеж, оздравяване и развитие на клетките; и играе роля в поддържането на здравето на простатата, на половата система и на нивата на тестостерона.

Следват пет причини защо мъжете се нуждаят от цинк.

Цинк за здрава простатата

Знае се, че цинкът подсилва здравето на простатата. Този минерал се съдържа в големи концентрации в простатната жлеза. Ако имате недостиг на цинк, това може да ви направи уязвими на инфекции и простатитис, възпалително заболяване на простатата.

Изследванията показват снижен риск от напреднал рак на простатата при мъже, които взимат повече от 15 мг цинк на ден под формата на хранителна добавка. Цинка се препоръчва на мъже, които са подложени на биопсия на простатата, защото той подсилва здравето на простатата и се бори с възможността биопсията да причини инфекция. Учените от университета Джонс Хопкинс и от Селскостопанската изследователска служба съобщават, че в туморите на простатата има значително по-малко цинк, отколкото в здравата простатна тъкан.

Ползите от цинка за здравето на простатата са важни и за пациентите, притеснени от уголемената си простата. Орегонският държавен университет проведе свое изследване за антипролиферативните (спиращи размножението) ефекти на цинка при клетките при доброкачествена простатна хиперплазия и при клетки при рак на простатата. Когато лекуват клетките с цинк за 24 часа и за 48 часа те откриват, че клетките на доброкачествена простатна дисплазия се повлияват повече от антипролиферативното въздействие на цинка. Това кара авторите да заключат, че „цинкът може да играе важна роля за регулирането на растежа на клетките и за апоптозата на клетките при рак на простатата и  при хиперплазия”.

Цинк за здрави полови органи

Хората често мислят за стридите като за афродизиак, а причината за това може да е високото съдържание на цинк на стридите.

Цинкът е един от най-силно въздействащите сексуално минерали за мъжете. Цинкът влияе върху продовитостта на мъжа, сексуалния му нагон и дългосрочното сексуално здраве. Изследване на въздействието на цинка върху нивата на тестостерона при мъже на възраст от 20 до 80 години показва, че ограничаването на цинка в храната снижава нивата на тестостерона, докато вземането на хранителни добавки с цинк повишава производството на тестостерон.

С остаряването на мъжете нивата на тестостерон започват естествено да спадат. Когато нивата на тестостерона станат твърде ниски, мъжете могат да изпитат ниско либидо и еректилна дисфункция, наред с други последици от ниския тестостерон. Цинкът може да помогне за балансирането на хормони като тестостерона, както и здравето на простатата и за сексуалното здраве.

Цинк за забавяне на процеса на оплишевяване

Недостигът на цинк може да доведе до внезапна загуба на коса. Цинкът стимулира растежа на косата като подобрява функцията на имунната система. Падането на косата може да се дължи на недостиг на различни минерали и на наследственост, но редовното пиене на цинк може да забави процеса на оплишевяване. Всъщност, един от признаците на надостиг на цинк е падането на косата, както и сухата, лющеща се кожа на скалпа.

Цинк за щитовидната жлеза

Щитовидните хормони изпълняват много и жизнено важни роли в тялото, засягащи метаболизма, развитието и дори температурата на тялото. Цинкът е един от ключовите минерали, които помагат на тялото да поддържа правилната функция на щитовидната жлеза като произвежда хормони в мозъка, наречени хормони на щитовидната жлеза. Тези хормони сигнализират на хипофизната жлеза да започне да произвежда стимулиращ щитовидната жлеза хормон. Ако мъжете са имат недостиг на цинк, те могат да не успяват да произвеждат достатъчно от тези хормони. Това може също така да повлияе на нивата на тестостерона, причинявайки симптоми на нисък тестостерон. Ниското количество цинк се свързва с ниско количество активен щитовиден хормон. Пиенето на алкохол може дори да влоши ситуацията. Мъжете с ниски нива на щитовидните хормони, които пият алкохол трябва най-вече да помислят за вземането на цинк под формата на хранителна добавка.

 Цинкът като антиоксидант

Цинкът е важен за възстановяването на клетките антиоксидант. Нашите клетки се увреждат от натоварващи упражнения, работа в двора и от други дейности. Ние складираме цинк в мускулите, където минералът участва в изграждането на клетките, осигурява правилна клетъчна структура и лекува увредените клетки. Цинкът помага на клетките да израстнат отново по-големи и по-здрави.

Освен че възстановява клетките, цинкът помага за подсилването на функцията на имунната система, която се бори с болести като обикновената настинка и лекува рани по кожата.

Как да си набавяме цинк

Храните, богати на цинк включват стридите (които са изключително богати на цинк), друга морска храна, говеждо, пилешко, подсилените зърнени закуски, сусам, тиквени семки, манатарки и нискомаслено кисело мляко. Но тъй като мъжете, които се опитват да се предпазват от растежа на туморите в простатата трябва да се стремят да избягват яденето на червено месо и млечни произведения, те могат да си набавят цинк под формата на хранителни добавки, и особено на формули, създадени, за да поддържат здравето на простатата като например Prost-P10x.

Цинковият цитрат е по-бионаличен от по-евтиния и често срещан цинков сулфат. Препоръчителната дневна доза е 11 мг за възрастните мъже. Избягвайте хранителни добавки, предостасвящи значително повече цинк, защото приемането на твърде много цинк е съпътствано от неблагоприятни за здравето рискове.

Д-р Джио Еспиноза

Източник: Easy Health Options, 5 Reasons Men Need Zinc, 3 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/5-reasons-men-need-zinc/

Снимка: www.realbuzz.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *