Експертите обясняват как нискомасленото мляко води до напълняване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mliako

Обработеното и пастьоризирано мляко вече е мъртва напитка, в която няма каквато и да било хранителна стойност, но ако мислите, че пиенето на обезмаслено прясно мляко ще ви помогне да не напълнявате, не бъдете толкова сигурни. Нови изследвания разкриват, че пиенето на мляко с намалена масленост всъщност ни кара да пълнеем, а не да отслабваме.

Повечето от моите читатели добре знаят позицията ми относно пастьоризираното мляко и за прясното мляко по принцип. Пастьоризираното мляко е вероятно една от най-лишените от хранителни вещества храни, на която неправилно й е лепнат етикета „перфектна храна”. По мое мнение, вече има важни доказателства, че хората не трябва да пият каквото и да било прясно мляко от животни, а само майчиното мляко (кърма) и то до определена възраст.

Препоръките на правителството за прясното мляко водят до заболявания и затлъстяване

От години хората заменят пълноценното пълномаслено прясно мляко с бутилки, пълни с воднисто обезмаслено мляко, за да спомогнат опитите си да отслабнат.

Указанията за правилно хранене в момента препоръчват хората да консумират „умерени количества прясно мляко и млечни произведения, като избират вариантите с намалена масленост, ядат по-малки количества от пълномаслените варианти или ги консумират по-рядко”.

Обикновено се смята, че като пие обезмаслено прясно мляко, човек се урежда с ползите на пълноценното прясно мляко (които всъщност в обезмасления вариант са почти нулеви) без мазнините и калориите.

Нека идеално изясним веднъж завинаги, че пастьоризацията:

 • унищожава ензимите,
 • намалява съдържанието на витамините,
 • прави негодни за ядене нестабилните млечни протеини,
 • унищожава витамините C, B12 и B6,
 • убива полезните бактерии,
 • насърчава навлизането на патогени;
 • свързана е с алергии,
 • води до засилено разваляне на зъбите,
 • колики при бебетата,
 • проблеми с растежа при децата,
 • остеопороза,
 • артрит,
 • сърдечни заболявания, и
 • рак.

Така че няма реални ползи от който и да било вид пастьоризирано мляко, но в интерес на спора, нека приемем, че има.

Чрез намаляването на мазнините, обезмасленото прясно мляко със сигурност е с по-малко калории, но авторите на изследването – Дейвид Лудвиг от Детската болница на Бостън и д-р Уолтър Уилет от Харвардското училище по общественото здравеопазване – смятат, че съдържащите по-малко калории напитки не предполагат непременно прием на по-малко калории. Новото им изследване е публикувано в списанието JAMA Pediatrics.

Потребителите биват изигравани и заблуждавани по повече от един начин. Обещанието за сваляне на килограми и за по-здрави сърца от пиенето на обезмаслени/нискомаслени продукти е невярно и всъщност изглежда причинява напълняване и запушване на повече артерии. Освен това, млечните конгломерати, много хора ги наричат млечен монопол, взимат полезните мазнини, от които са ви лишили в едни продукти и ви ги продават обратно с по-високи маржове на печалбата в други продукти.

Казват, че има много малко данни, които подкрепят идеята, че обезмасленото мляко подсилва свалянето или контролирането на килограмите и това е така, защото храните с по-ниска масленост може да не са така засищащи и карат потребителите да компенсират като ядат и пият повече.

Предишно изследване всъщност откри, че при хората, които пият нискомаслено прясно мляко има по-голяма вероятност да имат наднормено тегло по-нататък в живота си, според списание Time Magazine.

„Първоначалната ни хипотеза беше, че децата, които пиеха пълномаслено прясно мляко, било то пълноценно или от два процента, ще са по-пълни, защото консумираха повече калории от наситени мазнини”, казва авторът на изследването д-р Марк Даниел Дибоър, доцент по педиатрична ендокринология в Медицинския факултет на Университета на Вирджиния.

Подслаждат прясното мляко, за да е по-вкусно за небцето  

Компаниите, които се опитват да продават нискомаслени млека често повишават нивата на захарта в тях, за да ги правят по-вкусни.

В САЩ има голям натиск от страна на млечната промишленост за добавянето на допълнителни изкуствени подсладители като аспартам в обикновеното прясно мляко. Добавянето на аспартам променя стандарта за идентичност на „млякото” и изисква например, на „Шоколадовото мляко” да се лепи етикет „Шоколадово мляко с намалени калории”. Международната асоциация на млечните храни (IDFA) и Националната федерация на млекопроизводителите (NMPF) наскоро отправиха петиция до Агенцията за храните и лекарствата (FDA) да промени тази клауза. Казват, че за децата „ниско калорийният” лейбъл е противопоказен и че тази промяна в етикетите ще повлияе негативно на продажбите на прясното мляко.

И за да избегнем всяко объркване, аспартама, наред с който и да било друг изкуствен подсладител, няма тайно да бъде добавян като скрита съставка в овкусеното мляко. Изглежда има огромно недоразумение в тази насока. Той (аспартама) пак ще е добавена съставка, отразена в списъка върху етикета точно като всяка друга добавка. И Млечната промишленост да получи своето… Но не се притеснявайте! Все още ще можете да разберете дали в шоколадовото ви мляко има изкуствен подсладител. Просто погледнете съставките на етикета: ако видите „аспартам”, „сукралоза” или „ацесулфам калий” ще знаете, че напитката, която държите в ръката си съдържа изкуствен подсладител!

Мазнините намаляват апетита ви, ниската масленост ви прави гладни

Изследванията показват отново и отново, че диета с намалени мазнини, подобна на диетите с орязани калории, не води до дългосрочно отслабване и здраве, а по-скоро води единствено до „мимолетно” сваляне на килограми – това е тегло, което започва отново да се трупа веднага след временното отслабване. Това е така, защото здравословните мазнини всъщност намаляват апетита ви и провокират производството на хормони, които казват на мозъка ви кога сте се нахранили. Ако не ядете мазнини, вие оставате постоянно гладни и в крайна сметка се тъпчете с нездравословна храна. Обезмасленото прясно мляко основно сигнализира на тялото, че нещо липсва, което води до преяждане и напълняване.

През 2003 година, Cochrane Collaboration, уважаван източник на непредубедени рецензии на изследвания, сравни диети с ниско съдържание на мазнини с диети с ниско съдържание на калории и откри, че „ограничените откъм мазнини диети не са по-добри от ограничените откъм калории диети за постигането на дългосрочно отслабване”. Както пише Уолт Уилет от Харвардското училище по обществено здравеопазване в списанието American Journal of Medicine, „Диетите с високо съдържание на мазнини изглежда не са основната причина за силното преобладаване на наднормени телесни мазнини в нашето общество, и намаляването на мазнините няма да е решение”.

Все по-широко се приема, че мазнините всъщност намаляват апетита, като задействат освобождаването на хормона колецистокинин, който причинява ситост. Мазнините също така забавят освобождаването на захар в кръвотока, като снижават количеството, което може да се складира като тлъстини. С други думи, колкото повече мазнини има в млякото, толкова по-малко мазнини има около талията ви. Не само че нискомасленото прясно мляко няма да успее да втали фигурата ви, то може дори да ви направи по-пълни, отколкото ако пиехте пълномаслено такова. През 2005 година изследователите от , Харвардското училище по обществено здравеопазване и от други институции изследваха теглото и консумацията на прясно мляко на 12829 деца на възраст от 9 до 14 в цялата страна (САЩ). „Противно на нашата хипотеза”, съобщават те, „обезмасленото и прясното мляко с 1 % масленост бяха свързани с напълняване за разлика от млечните мазнини”.

Изследване, публикувано в алманаха Annals of Inrernal Medicine откри, че децата, които ядели най-мазните млечни продукти като пълноценно прясно мляко, масло и извара, имали около 60 процента по-нисък риск да развият диабет в началото на зрялата си възраст през следващите 14 години от онези, които избирали обезмаслено прясно мляко и обезмаслено кисело мляко.

„Ние бяхме наистина изненадани когато разглеждахме данните и бе съвсем ясно, че във всяка етническа група и на всяко социално-икономическо ниво нещата всъщност показваха обратното: децата, които пиеха обезмаслено прясно мляко и токова с 1 процент масленост тежаха повече от онези, които пиеха двупроцентово и пълномаслено мляко”.

Трябва да се отбележи, че дори пълномасленото прясно мляко съдържа едва три до четири процента мазнини така или иначе.

Нискомасленото мляко така се е вкоренило в психологията на съвременното хранене, че то упорито не може да бъде заменено, независимо от липсата на доказателства за полезността му”, казва Лудвиг.

Марко Торес

Източник:

http://preventdisease.com/news/13/070813_Experts-Explain-How-Low-Fat-or-Skimmed-Milk-Encourages-Weight-Gain.shtml

Снимка: www.vmt.nl

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *