Защо орехите са супер полезна храна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

walnuts-polzi

Пресата ни бомбардира с лоши новини за храната, която ядем всеки ден. Статия преди няколко дни разкри, че 24 процента от всички сурови пилета в САЩ излизат на пазара, заразени със салмонела. Също така, тази седмица от пазара бяха иззети партиди ябълки от сортовете грани смит и гала, заради листерия. И непрестанно се публикуват доклади за опасностите от захарта, солта, млечните продукти, обработените храни, червените меса, пшеницата, ГМО храните и така нататък. Ако понякога се чудите дали е останало нещо здравословно за ядене, тази статия ще ви даде надежда.

Според току-що приключило изследване в Медицинското училище Дейвид Гефен в Калифорнийския университет, Лос Анжелис, орехите подобряват паметта независимо от възрастта или пола. Изследването включва участници на възраст от 20 до 90 години, които били част от по-голямото изследване National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Едната група от участниците яли по шепа орехи всеки ден; другата група не консумирали орехи. След това изследователите провели поредица познавателни тестове, контролиращи всичко освен консумацията на орехи. Тестовете оценявали времето за реакция, способността да си припомнят истории и способността да запомнят и да боравят с числа.

Естественият витамин Е е доказано лечение за Паркинсон

Резултатите показаха, че групата, яла орехи се представили значително по-добре на всичките шест изпита, а именно, трябвало им много по-малко време да отговарят на въпроси  и да изпълняват задачи. Особено обнадеждаващ резултат разкрива, че възрастните хора извличат изключителни ползи от орехите. На теста за помнене на истории, хората на 60 години, които консумирали орехи, изкарали 7.1 процента повече от онези, които не яли орехи. На цифровите тестове те изкарали резултат по-висок с 7.3 процента. Тези резултати карат учените да заявяват, че орехите може да са полезни в превенцията на болестта на Алцхаймер.

Не за първи път орехите се проявяват като отличници в демонстрирането на своето положително действие върху функцията на мозъка. Изследване, публикувано преди няколко години в списанието British Journal of Nutrition откри, че гимназистите, които ядат по половин чаша орехи на ден подобряват представянето си с 11.2 процента на тестовете за дедуктивно мислене.

Ефикасна рецепта за бързо нормализиране на високото кръвно налягане

Ако вероятността, че ще подобрите функцията на мозъка си не ви примамва да ядете по шепа орехи, бихте могли да вземете предвид факта, че те имат и множество други полезни действия. Орехите са доказали, че подобряват здравето, снижават риска от рак на гърдата и на простатата и снижават възпалението в организма. Скорошно изследване дори откри, че орехите подобряват броя на сперматозоидите. Освен това, въпреки репутацията им на мазна храна, която води до напълняване, изследванията показват, че орехите всъщност са полезни за „задните части” що се отнася до теглото. Изследването откри, че хората, спазващи диета, които ядат шам-фъстъци (добре, не са орехи, но и те като орехите са от семейството на ядките) снижават индекса на телесната си маса повече от контролната група, участниците, в която си хапвали солети.

Какво прави орехите така полезни за здравето? Първо, те са пълни с антиоксиданти, витамини и минерали. Обаче, 90 процента от полезните фитонутриенти са в кожата на орехите, което означава, че ако се  придържате към яденето на обработените орехи, които купувате от магазина, вероятно пропускате тази им хранителна полза. Кожата на орехите е леко горчива, но е много полезна. Колко орехи да ядете? Експертите казват, по около 30 г е идеално, което е приблизително по 7 цели ореха на ден.

Ползите за здравето от орехите, за които не знаехте

Някои фитонутриенти в орехите са редки и изключително полезни за здравето, като квинон юглон – който на практика се среща единствено в орехите, както и фитонутриентът телимаграндин, и вид флавоноид, наречен морин. Също така, орехите са единствените ядки, които съдържат много алфа-линоленова киселина (ALA), стимулираща здравето омега-3 мастна киселина – стига храната, която ядете да не съдържа много омега-6 мазнини, което препятства тялото ви да метаболизира ALA. И накрая, формата на витамин Е в орехите гама-токоферол също е донякъде уникална и особено полезно за здравето на сърцето.

Снижете риска си от заболявания, яжте сурови ядки

Какво да кажем за други ядки?

Повечето от тях също предлагат значителни ползи за здравето. Бадемите, например, съдържат повече фибри от другите ядки и предоставят значителни ползи за сърдечно-съдовото здраве. В изследване участниците, които получавали 20 процента от калориите си от яденето на бадеми в период от повече от четири месеца, снижили вредния си LDL холестерол и намалили резистентността си към инсулина повече от контролната група, в която не ядели бадеми. Бадемите също така подсилват имунната система и повишават полезните бактерии в стомаха и червата. Препоръчителното количество е впечатляващите 23 ядки наведнъж, които съдържат 170 калории и 15 грама мазнина.

Бразилските орехи са особено богат източник на селен, ценен в битката с някои видове рак, макар че яденето на повече от пет от тези ядки дневно е вредно, понеже твърде многото селен не е полезно за вас. Забележка: днес селен се добавя в почти всички таблетки витамини.

Спрете да забравяте, подобрете паметта си с тези естествени лекове!

Ядките макадамия са с най-високите нива на мононенаситени мазнини от всички ядки. Изследвания показват, че хората, които ядат макадамия, снижават нивата на триглицеридите , общия холестерол и вредния си LDL холестерол с почти 10 процента след като включат тези ядки в храната си. Десет ядки макадамия на ден ще добавят по 200 калории към храната ви.

Бадемите, пеканите и кашуто също имат забележителни, подсилващи здравето свойства, а шам-фъстъците е доказано, че снижават риска от рак на белите дробове. Също като орехите, и шам-фъстъците са богати на антиоксиданта гама-токоферол. Хубавото на шам-фъстъците е че можете да ядете по много наведнъж: 50 от тях съдържат само 150 калории. След като ще си набавяте доста мазнини и калории от ядките, трябва да обръщате внимание на останалата храна, за да сте сигурни, че не прекалявате.

Забележителното въздействие на орехите върху тялото в рамките на само четири часа

Като вземем предвид значителните ползи, които орехите и другите ядки ни предоставят, изглежда съвсем логично да ги включим в ежедневието си – ако обичате вкуса им и не страдате от алергия към ядки. Изненадващ факт обаче е, че много малко хора ядат ядки всеки ден като в по-голямата си част, те са силно осолени или печени. Много хора очевидно се боят да не напълнеят, ако ядат ядки и затова хапват бисквити и солети вместо тях. Но всъщност яденето на ядки снижава индекса на телесната маса вместо да го повишава, а това със сигурно не става, когато ядем богати на въглехидрати храни.

Селенът спасява здравето ви, пет начина

Източник:

https://jonbarron.org/alzheimers-and-dementia/walnuts-rock?utm_campaign=Daily%20Health%20Tips%2C%20Mon-Fri&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=64124108&_hsenc=p2ANqtz–WWzXxVqUh9ujojIvuBQAiZUBq3e6zz_iL3BMughPSv3WrK3mNPuPDzQLZiRCr25f02zA2-BQbfluzvmoxKWbuEj0pog&_hsmi=64124108
Снимка: Jon Barron

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *