Резултати от ново изследване опровергават десетилетия от лъжи за червеното месо

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Широкообхватен нов анализ (статията е от 5 ноември 2019 г.) с участието на четири милиона души в по-рано публикувани 61 изследвания опроверга десетилетия от лъжи за предполагаемите опасности от яденето на червено месо. Всъщност този екип от 14 учени от различни страни не откри никакви доказателства, които да показват, че яденето на червено месо  —и дори на преработено месо—повишава риска от заболявания по какъвто и да било начин.

Ще представя всички подробности за това забележително изследване след малко. Но първо нека проследим исторически дебата за червеното месо…

Червеното месо лекува ли депресия и психични заболявания?

Те се криеха зад грозни лъжи десетилетия наред!

Лъжливият мит за червеното месо възникна още през 60те години на миналия век, когато мощната захарна индустрия нае учени, които да замаскират ролята на захарта в развитието на хроничните заболявания. Вместо това те поставиха вината върху кравето масло, пълномаслените млечни продукти, и—познахте—червеното месо.

Разбира се, пресата спомага и съдейства на тези усилия, като съвсем отскоро твърди, че яденето на червено месо е вредно и за околната среда.

В резултат на това те твърдят, че ние би следвало да започнем да ядем „изкуствено месо” на растителна основа, а това е още един силно преработен продукт, който днес аз наричам „новата захар”. И те казват, че тези обработени продукти са някак си по-полезни за здравето ви… и по-полезни за планетата.

Червеното месо вредно ли е или полезно за вас? Обективен поглед

Но нищо не е по-далеч от истината.

Първо, единственото „истинско” нещо относно „фалшивото” месо са реалните печаби, които то носи за големите, тясно свързани помежду си корпоративни агробизнес гиганти. (Същата тази индустрия ни навлече катастрофата с рафинираната захар и въглехидратите през миналия век).

Второ, истинската наука показва, че яденето на червено месо предоставя много важни ползи за здравето, включващи:

1.) Защита от хронични заболявания
Следването на балансиран и здравословен начин на хранене от средиземноморски тип—който включва червено месо от свободно хранени на паша животни—всъщност ви защитава от хронични заболявания като рак, атеросклероза и диабет тип 2.

2.) Важен източник на хранителни вещества
Червеното месо, птичето и морската храна ви предоставят здравословни протеини, мазнини, лесно усвоими минерали и дори холестерол—които човешкото тяло много по-трудно си набавя от други източници.

3.) Пълни протеини
Чисто и просто, месото е най-добрият източник на пълни протеини и минерали. А както вече сме посочвали, много от по-възрастните американци не си набавят достатъчно протеини, за да поддържат мускулната си маса, първо на първо. Нито пък приемат достатъчно калций (който никога не бива да идва от хранителни добавки), магнезий, селен и цинк. Ето защо яденето на месо е толкова важно. Освен това, говеждото (и агнешкото) съдържат много повече есенциални мастни киселини от пилешкото.

Лекар препоръчва яденето на месо при дисфункция на щитовидната жлеза и автоимунни заболявания

Но както вече казах, истинските виновници за развиване на хронично заболяване са обработените захари и рафинираните въглехидрати. А що се отнася до здравето на планетата, няма никакви доказателства, че отглеждането на свободни животни и кокошки (с използването на устойчиви практики на пасане) е вредно за околната среда. Всъщност има много доказателства, които показват, че тези животни са полезни за пасищата.

А сега да се върнем към новия анализ…

Обстойно описание на средиземноморската диета, план за хранене

Кулата от карти най-накрая се срина

Новият анализ в три части прегледа 61 предишни изследвания, в които са участвали повече от четири милиона души. Първата част от анализа проследява смъртни случаи поради каквато и да било причина. Втората част разглежда най-вече червеното месо и заболяемостта и смъртността от рак. А последната част се занимава конкретно с червеното месо и сърдечните заболявания.

Оказва се, че изследователите не откриха никакви убедителни данни, които да показват, че яденето на червено или преработено месо повишава риска от развиване на рак, диабет тип 2 или атеросклероза. Или че повишава риска от смърт!

Всъщност те откриха точно обратното—че яденето на червено месо вместо други преработени храни, пълни със захари и рафинирани въглехидрати, се свързва с по-нисък риск от развиването на тези заболявания.

Разбира се, международната клика от „експерти”, които са изградили кариерите си върху системното предоставяне на хората на митове относно начина им на хранене вместо да им казват истината, незабавно влязоха в атака. Те дори се опитаха да сплашат списанието, което публикува изследването, Annals of Internal Medicine, като подадоха жалба във Федералната търговска комисия, за да спрат публикуването му!

Облекчете подаграта, тя повишава риска от инфаркт, инсулт и уврежда бъбреците

Списанието Annals се публикува от Американският колеж на лекарите във Филаделфия. А когато управлявах Колежа на лекарите във Филаделфия, аз работех в тясно сътрудничество с редакторите му и публикувах някои от моите изследвания там и наистина винаги съм го смятал за солидно издателство.

Американската сърдечна асоциация—която се е превърнала в зависим сподвижник на корпоративната огромна хранителна индустрия, с която е тясно свързана—както и Американското раково общество също се присъединаха към печелившата мафия. Те отрупаха с критика откритието по-бързо отколкото могат да засипят със захар пълните си с въглехидрати храни.

Но в крайна сметка тези така наречени „експерти” сякаш следват книгата на Джордж Оруел 1984 като се опитват да цензурират истината, защото тя заплашва жалките им кариери и средства за препитание.

За щастие моята приятелка, научният журналист от 30 години Джина Бари Колата, изобщо не приема това. Всъщност тя написа чудесна добре информирана статия за анализа във вестник New York Times. Заглавието беше „Яжте по-малко червено месо, казват учените. Е… това беше лош съвет”.

Богатото на протеини, минерали и В витамини агнешко е много полезно за здравето

Общо взето този нов анализ е най-големият преглед на червеното месо, провеждан някога. И аз мога само да се надявам, че той ще спомогне препоръките против яденето на месо да рухнат подобно на стълб от сол.

Хората в САЩ ядат червено месо средно по три или четири пъти на седмица, което е точно толкова, колкото аз препоръчвам открай време. Просто си набавяйте месото от органично отглеждани свободни и хранени на паша животни и го превърнете в част от балансирания си начин на хранене от средиземноморски тип.

Както винаги на страната на науката,

Д-р Марк С. Микоци

Забележка на Здрави всеки ден:

Новината днес е свързана с разбулването на още една лъжа – тази за вредите за здравето от яденето на червено месо. Червеното месо бе демонизирано и превърнато в табу, грях и вина за хора, страдащи от редица различни заболявания. Ползите от него бяха нарочно премълчавани. Е, всичко това сега може да отпадне след публикуването на резултатите от разбулващото лъжите мащабно изследване, за което е горната статия. Само още едно уточнение. Хората са различни и докато едни с удоволствие ядат червено месо, други изобщо не понасят яденето на месо. Така че тази статия не се стреми да налага на всеки да включва в храната си нещо, което тялото му не понася. И разбира се става дума за яденето на чисто месо от отглеждани на паша животни, както и за месо, готвено здравословно без прегаряне на скара, например. – Здрави всеки ден

Прочетете още по темата:

Канадско изследване сочи, че ракът е заболяване, причинявано предимно от храната

БЕКОНЪТ ли е лекът за артрит, който чакахте открай време?

Алкалната диета: Основа за по-добро здраве

Победете хроничните заболявания с алкални храни

Запалете скарата: ПЪРЖОЛЕНАТА тайна за предпазване на артериите!

Пет съвета за здравословна скара

Лизин: Аминокиселината, необходима за изграждането на колагена и за още много аспекти на здравето

Източник:

https://drmicozzi.com/groundbreaking-study-overturns-decades-of-lies-about-red-meat

Снимка: myersdetox.com/

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *