Безопасни ли са зелените листни зеленчуци които ядете?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

leafy-greens-oxalic-acid

Зеленчуците са направо невероятни. Лесно е да се съгласим с това.

Зелените листни зеленчуци ни помагат да отслабнем, повишават енергийните ни нива и зареждат тялото ни със сила и здраве. Те са също така отличен начин за снижаване на риска от рак.

Но в листата им има скрито нещо, за което вие вероятно не знаете. Това е естествен химически механизъм, който ги предпазва да не бъдат ядени от насекоми, животни… и хора.

Разбира се, ние въпреки всичко препоръчваме зелени листни зеленчуци да се ядат всеки ден.

6 начина за предпазване от проблеми с бъбреците

И така каква е уловката?

Човек трябва да знае как да ги приготвя, за да избегне поглъщането на твърде много от това потенциално вредно съединение.

Това … химическо вещество може да доведе до проблеми със здравето след време, включително недостиг на калций, камъни в бъбреците и подагра…

Оксаловата киселина се свързва с калция в стомаха. Тя ви лишава от калция, който поглъщате с храната. Когато ядете зелени листни зеленчуци с високо съдържание на калций и с високо съдържание на оксалова киселина, оксаловата киселина открадва калция за себе си като се свързва с него.

Оксаловата киселина също така постепенно формира кристали, които с времето могат да причинят мускулни болки. И което е по-лошо… ако оксаловата киселина се свърже с калция в бъбреците, тя може да формира камъни в тях.

Но въпреки това, човек трябва да яде зеленчуци. И за щастие има няколко възможности, които да ви помогнат непрекъснато да ги включвате в храната си…

Насищайте клетките си с кислород за да избягвате причиняващото заболявания възпаление – ето как

Лекото сваряване на пара на зеленчуците с високо съдържание на оксалова киселина значително снижава съдържанието на същата.

Някои зеленчуци, които да приготвяте по този начин са спанак, магданоз, швейцарско зеле чард, зелените листа на зелето колард и листата на къдравото зеле кейл.

Лекото задушаване на пара на някои зеленчуци дори повишава количеството на хранителните вещества, които усвоявате от тях. (Но внимавайте да не ги преварите! Според изследване, публикувано в списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry, варенето на зеленчуците унищожава важно, убиващо рака съединение).

Вземането на хранителна добавка с калций и магнезий също е добра идея, ако храната ви съдържа голямо количество зелени листни зеленчуци. Оксаловата киселина се свързва с хранителните добавки в стомаха, вместо в бъбреците ви. Това способства за правилното храносмилане на оксаловата киселина и снижава риска ви от камъни в бъбреците.

Магнезият, а НЕ калцият, е ключът към здрави кости

Извод: Вие наистина извличате ползи от яденето на зелени листни зеленчуци—само непременно първо леко ги задушавайте на пара и ги отцеждайте. Задушените с органично масло зеленчуци стават много вкусни. А здравословната мазнина в маслото от хранени на паша животни също помага за усвояването на хранителните вещества.

Или винаги можете да взимате хранителна добавка с калций/магнезий.

Така че не се лишавайте от зеленчуци. Просто ги яжте, приготвени както трябва.

Източник:

http://www.institutefornaturalhealing.com/2013/07/are-your-leafy-greens-safe/

Снимка: Shape Magazine

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *