ПОБЕДЕТЕ РАКА С ХРАНА

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

През 1971 г, президентът Ричърд Никсън заяви, че „войната срещу рака” е на път да бъде спечелена. Може и да имаше някаква истина в изявлението му, но действителността е, че битката с рака се движи с трагично бавен ход през последните 40 години. Добрата новина обаче е, че учените откриват, че обикновените граждани могат лесно да се въоръжат срещу това опустошително заболяване посредством простички промени в начина си на живот.

eating-the-right-food-to-beat-cancer

Разбира се, не е тайна, че пушенето е един от най-големите фактори, причиняващи рак. Всъщност, една трета от всички смъртни случаи, причинени от рак в САЩ, например, могат да се припишат на цигарите. Друга една трета се предполага, че се предава в семейството и от фактори в околната среда. Но ето и изненадата – учените сега набеждават храната, която ядем за останалата една трета от всички случаи на рак!

Кои са най-опасните храни, които ядем?

Рафинираната захар е на първо място в списъка. Раковите тумори се развиват, отчасти, като се хранят от захарта в кръвотока. Ако ядете доста сладки десертчета, заредени с прости въглехидрати, вие натоварвате кръвотока си с химическата енергия, необходима на раковите клетки (и туморите) да се размножават.

Хидрогенираното или частично хидрогенирано олио създава транс-мазнините. Едно изследване, публикувано в Американското списание за епидемиология (American Journal of Epidemiology) свърза тези вредни мазнини с предраковите полипи в дебелото черво—които увеличават риска от колоректален рак.

Акриламидите са химикали, създадени в процеса на готвенето на храните при висока температура. Едно шведско изследване откри, че акриламидите причиняват рак при плъхове, а други изследвания се провеждат в момента, за да потвърдят, че акриламидите могат да причинят същото и при хората.

Натриевите нитрати са доказани канцирогени, които се прибавят в обработените меса специално, за да спомогнат за ‘свежия’ им вид. Но проблемът не е в самите нитрати. По време на процеса на храносмилане, натриевият нитрат се превръща в нитросамин и именно тогава започват раковите проблеми. Нитросамините се откриват и в маринованите, пържени или пушени храни, както и в бирата, сирената, вторични продукти от риба, както и в цигарения дим.

За щастие, има и други храни, които наистина могат да предотвратят формирането на раковите клетки. Най-добре познатите са пресните плодове и зеленчуци. Те са заредени със силни антиоксиданти и изследванията показват, че някои плодове и зеленчуци защитават от определени видове рак. Например, ликопенът в доматите предотвратява рака на простатата, както и рака на панкреаса при мъжете. Храната, богата на кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле и карфиол е полезна за хора с генетично предразположение към рак на белите дробове. Някои изследвания показват, че безкостилковите и месестите, съдържащи семки плодове и червеното грозде имат предпазващи от рака свойства.

Три скорошни изследвания добавят още доказателства за това, че що се отнася до рака, храната може да се окаже най-доброто лекарство. Изследване в Милано, Италия откри, че както лукът, така и чесънът снижават риска от колоректалния рак, както и от рака на яйчниците, простатата, гърдата, бъбреците, есофагиален, на устата и гърлото. Друго изследване на Институт Каролинска, Швеция показа, че яденето на много зелени листни зеленчуци и на други богати на каротеноиди храни може да намали наполовина риска от рак на стомаха. Същите тези храни могат също да снижат вероятността от развиване на не-Ходжкинова лимфома.

Добавянето на чай в противораковия арсенал също е умен ход. Скорошно изследване на  Министерството  на  селското стопанство на САЩ откри, че някои съединения, както в зелените, така и в черните видове чай, убиват раковите клетки у хората. Конкретно, тези съединения—познати под общото име полифеноли—доказано намаляват броя на раковите клетки при рак на гърдата, простатата и черния дроб. Макар че повечето изследвания се основават на пиенето на четири до десет чаши чай на ден, вие можете също така да пиете хранителна добавка със зелен чай, за да постигнете подобна защита.

Хранителните добавки могат да попълнят даден недостиг на хранителни вещества, когато човек не винаги може да се храни пълноценно. Двете най-важни са калцият и рибеното масло. Заключенията на Шанхайското изследване на здравето на жените показа, че учасничките с най-голям дневен прием на калций са с 40% по-нисък риск от колоректален рак в сравнение с онези с най-ниския прием на калций. Препоръчаната стойност калций, която човек трябва да приема дневно от храната е 1,200 мг, разделена на дози. След това идва рибата.  Учени от Харвард откриха, че мъжете, които ядат риба поне пет пъти на седмица се радват на 40 процента по-нисък риск от колоректален рак в сравнение с онези, които ядат най-малко риба. Но не е необходимо непрекъснато да ядем риба. Хората, които взимат поне по 2,000 mg. рибено масло на ден изпитват същите преимущества.

Макар че изследването на храните, които се борят с рака все още е в най-ранния си период, то изглежда като практичен и вкусен начин за усмиряване на рака. А допълнителното преимущество е в това, че те са именно същите храни, които подобряват здравето на сърцето и предотвратяват пълнеенето. Бон апети!

от Бони Дженкинс

Източник:

http://li125-82.members.linode.com/cancer/eat-to-beat-cancer.html

Снимка: theveganroad.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *