Петъчната петица: Пет причини да се храним в Палео стил

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Диети с ниско съдържание на мазнини… с ниско съдържание на калории… модни диети…

Читателите на Health Watch знаят, че повечето диети се провалят. И по-голямата част от тях не правят много за подобряване на цялостното ви здраве. Това не е изненадващо… Както вече знаете, промените в начина на живот всеки път побеждават модните диети. А следването на Палео стил на хранене е една от най-важните промени, които можете да направите, за да с сдобиете с най-доброто здраве, което някога сте имали.

paleo-foods-md

Ето пет причини да се храните в Палео стил.

Палео диетата

1. Пази най-важния ви орган

Изследователи в Испания откриха, че следването на средиземноморски стил на хранене стимулира способностите на мозъка при по-възрастните хора. Добавянето на здравословни мазнини—като зехтин и ядки—спомогнало за намаляването на риска от влошаване на познавателната функция почти наполовина. Участниците, които ядели храна с ниско съдържание на мазнини не изпитали ползи. Но има начин за постигане на дори по-добри резултати.

Изследванията свързват високите нива на кръвна захар със снижена познавателна функция. А когато ядете зърнени храни, това кара нивата ви рязко да се повишават. За разлика от средиземноморската диета, Палео диетата изключва зърнените храни. Тя набляга на храни, които нормализират—и дори снижават—кръвната захар. Добавете и по-високия прием на полезни мазнини и се сдобивате с рецепта за подобрена мозъчна функция.

2. Елиминира невидима заплаха

Намаляването на резките покачвания на кръвната захар, причинявани от зърнените храни не е единствената полза от Палео диетата. Яденето в Палео стил ви помага да държите и възпалението под контрол. Това се дължи на факта, че така елиминирате повечето източници на глутен в храната си… Нещата като хляб, спагети и преработени храни. А глутенът не е просто често срещана модна дума. Този протеин се свързва с депресия, възпаление, болки в ставите и хормонален дисбаланс. Имунната ви система го атакува като всяка друга заплаха, навлизаща в тялото ви.

Резултатът? Възпаление. А то ви поставя в риск от сърдечно заболяване. Но Палео начинът на хранене набляга на пресни органични плодове и зеленчуци. Те са богати на антиоксиданти, които помагат за поддържането на възпалението под контрол. Освен това, високото им съдържание на фибри ще ви помогне да се чувствате по-нахранени—и по-сити—по-дълго.

Какво представлява Палео диетата: Голямата картина на здравето, палео диета

3. Отблъсква предотвратимо заболяване

Регулирането на кръвната захар няма просто да ви помогне да премахнете замъглеността на мозъка… Отърваването от зърнени храни—и от пълните със захар готови храни—ще спомогне за снижаването на риска ви от развиване на диабет тип 2. Изследванията показват, че стриктното следване на Палео диета подобрява нивата на кръвната захар по-добре от диетата за диабетици, препоръчвана от лекарите… А тя бе проведена с участници с диабет тип 2. Изследователите откриха, че дори краткосрочна промяна на начина на хранене в посока Палео диета подобрява чувствителността към инсулина, секретирането на инсулин и поносимостта към глюкозата… Това са три жизнено важни фактори за контролирането на риска от диабет.

4. Дава ви резултат, какъвто модните диети не могат

Начинът на хранене в Палео стил разчита на наситените с хранителни вещества зелени листни зеленчуци и на пресните органични плодове. Той също така се фокусира върху повишения прием на качествени протеини… Те включват пресни домашни яйца от свободни кокошки, месо от хранени на паша животни, и хваната в морета и реки риба. Включването на повече от тези храни в начина си на хранене е лесен начин да повишите способността на тялото си да гори мазнините. И не отнема много време, за да почувствате резултатите… Изследванията показват, че промяната на количеството протеин в храненията от 14% на 33% може да повиши горенето на мазнините с почти 40%.  То може също така да ви помогне да поддържате размера и силата на мускулите.

Прочетете също: 10те най-полезни интервенции при болестта на Хашимото

5. Помага ви да избягвате това плашещо заболяване

Снижаването на причиняващите възпаление въглехидрати в режима ви на хранене може да спомогне за снижаването на риска ви от рак. Раковите гледки се угощават с глюкоза… Видът, който вкарвате в тялото си при ядене на обработени захари и зърнени храни. Тези въглехидрати са различни от онези, които ще си набавите като ядете органични зелени растения. И за разлика от зелените зеленчуци, те не ви предоставят никакви антиоксидантни ползи.

Прочетете също: Кетогенната диета доказано убива рака!

И което е още по-добре, спазването на богата на правилните мазнини диета може да помогне на тялото ви да влезе в кетоза. Това се случва, когато тялото ви гори кетоните от мазнините за енергия вместо захар. Приемете го като алтернативен източник на енергия. Разликата е че раковите клетки не могат да използват кетоните за енергия.

Преминаването към Палео начин на хранене не е трудно. Първата ви стъпка е да елиминирате готовите храни и рафинираните въглехидрати от кухнята си. След това ги заменете с полезни мазнини, органични зелени зеленчуци и месо от хранени на паша животни. Може да ви се наложи да планирате малко по-дълго хранителния си режим и малко по-дълго време да приготвяте храната, отколкото сте свикнали… Но не чак толкова, колкото си мислите. И тези минимални промени могат да доведат до значителни ползи за здравето през останалата част от живота ви.

Анжела Салерно

Източник:

http://www.institutefornaturalhealing.com/2015/05/friday-five-reasons-to-eat-a-paleo-style-diet/

Снимка: www.eatthis.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *