10 хранителни добавки, които да избягваме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

supplements

Внимавайте преди да взимате следните!

Пазете се от тези потенциално опасни хранителни добавки

Не всички важни хранителни вещества, от които се нуждаем, за да постигнем оптимално здраве се съдържат в храната, която ядем. Ето защо, естествените хранителни добавки могат да са много ефикасни.

Може би знаете, че Агенцията за храните и лекарствата не си прави труда да одобрява или потвърждава твърдения за натурални съставки, защото те се считат за храни, не за лекарства. Това не означава, че неодобрени хранителни добавки не могат да са отлично допълнение за здравето ви.

Но вие би следвало също да знаете, че само защото нещо е естествено не означава, че то е полезно за вас. Затова трябва да сравнявате съставките в хранителните добавки, които взимате с дадения по-долу списък.

Макар че някои от 10-те хранителни добавки по-долу биха могли да имат някои ползни свойства, вие може би ще си помислите дали да ги взимате. За някои от тях FDA е издала предупреждения за сериозни рискове, свързани със здравето. Други направо са забранени в някои страни. Но все още може да се съдържат в любимата ви хранителна добавка.

Обикновено, предозирането е основното нещо, от което трябва да се безпокоите що се отнася до стандартните хранителни добавки с витамини и минерали. Същото се отнася и за много от естествените хранителни добавки.

Обаче, към някои хранителни добавки трябва да се подхожда с много по-високо ниво на предпазливост. Тези обикновено спадат в следните три категории:

 • Бодибилдинг
 • Отслабване
 • Подобряване на сексуалната функция

Ако в момента взимате или смятате да взимате хранителна добавка от тези три вида, вие следва да сте информирани най-вече относно изброените по-долу съставки. Много от тях доказано са опасни, като причиняват проблеми със сърцето, черния дроб и бъбреците, за да споменем само някои от страничните им ефекти.

Хранителни добавки за бодибилдинг и отслабване, които да избягваме

Много опасни хранителни добавки за бодибилдинг все още са на пазара. Производителите се възползват от желанието на хората да трупат мускули, да топят мазнини и да работят здраво във фитнес залата и често пренебрегват рисковете от съдържащите се в тях съставки.

Например, през април 2013 година FDA каза, че използва всички налични средства, които има на разположение, за да премахне хранителните добавки, съдържащи диметиламиламин (DMAA), стимулант, често използван в хранителни добавки за разгряване преди тренировка във фитнес залата (или у дома). Този опасен химикал може да се крие в хранителните ви добавки също като „екстракт от гераниум” (здравец). Наричат го още метилхексанамин или 1,3 DMAA.

Като стимулант, DMAA повишава кръвното налягане, което може да доведе до сърдечносъдови проблеми. Потребители са съобщавали и също за психиатрични и на нервната система разстройства. Макар че FDA се опитва да извади продуктите съдържащи DMAA от пазара, човек все още може лесно да се натъкне на тези потенциално опасни хранителни добавки, защото те се съдържат в други продукти:

 • Чапарал (Chaparral) с латинско названия Larrea tridentata: използва се за отслабване. Доказано е, че билката води до проблеми с бъбреците, увреждане на черния дроб и проблеми със сърцето.
 • Самакитка (аконит): използва се за подсилване на потенето и за подобряване на кръвообръщението. Това е отровна билка, която е опасна да се прилага за каквото и да било. Тя може да причини сериозни странични ефекти като гадене, повръщане, проблеми със сърцето и смърт.
 • Горчив портокал: все още се използва за отслабване, защото съдържа синефрин—подобен на забранения ефедрин—и може да доведе до неравномерен пулс, инфаркт, удар и смърт. Особено опасен е когато се смеси с кофеин.

Кои хранителни добавки за подобряване на сексуалната функция да избягваме

Йохимбе (Pausinystalia yohimba Pierre Ex Beille) от растението йохимбе, повишава притока на кръв като вдига кръвното налягане и се считаше за ефикасно средство при еректилна дисфункция и за афродизиак преди разкриването на сериозни рискове за сърцето. Билката все още се съдържа в хранителни добавки за бодибилдинг.

Сърцелистна сайда (Sida cordifolia) – естествен източник на ефедрин – попада и в трите посочени по-горе категории. Ефедринът е амфетаминоподобен стимулант, така че се използва за отслабване, еректилна дисфункция, сексуална възбуда и като стимулант за бодибилдинг. FDA забрани всички източници на ефедрин през април 2004 година заради множеството неврологични опасности, включващи припадъци, треперене и деменция.

Трудно ще ви бъде да го намерите като самостоятелна хранителна добавка, но това не означава, че не трябва да следите дали не се крие в другите хранителни добавки, които взимате.

Други естествени хранителни добавки, които да избягвате

 • Kava, билка противодействаща на безпокойството, която може сериозно да увреди черния ви дроб. Тази билка е незаконна в Германия, Канада и Швейцария.
 • Змийското мляко, да не се бърка със жълтурче, се използва най-често за неразположение на стомаха и за храносмилателни заболявания. Обаче, причинява сериозни заболявания на черния дроб и хепатит.
 • Подбелът беше считан за най-старото средство против кашлица в света… докато не беше открито, че причинява увреждане на черния дроб и рак.
 • Черен оман или зарасличе: използва се при кашлица и обилни менструални цикли, но също така причинява увреждане на черния дроб и рак.

 Още съвети за избягване на опасни хранителни добавки

1. Правете собствено проучване. Преди да погълнете каквото и да било, говорете с лекаря си—особено, ако взимате лекарства по рецепта. Но и сами правете проучвания. В Google напишете хранителни добавки + рискове и вижте какво ще излезе, както и в сайтове на които може да се разчита.

2. Винаги проверявайте компанията производител/разпространител. Вижте дали няма показателни признаци, че са фирма фантом. Откога са в бизнеса? Регистрирани ли са в орган за защита на потребителите като Better Business Bureau, одобрена от Google като изпитан онлайн магазин на който може да се разчита (Google™), или имат други обозначения за дейността си с подкрепа на потребителите. Тези сертификати—и други подобни на тях—ще са явно посочени в уебсайта, обикновено в дъното на страницата. Търсете твърда гаранция за връщане на парите.

3. Добавката в Китай ли е направена? Непременно бъдете внимателни с хранителните добавки, които или са направени в Китай или са от съставки, внесени от Китай. Китайците отново и отново са уличавани в ниски стандарти на производство, съставки, които не са така чисти, колкото твърди производителя и дори за износ на токсични материали.

4. Съдържат ли прекалено много пълнеж, свързващи вещества или други изкуствени съставки? Пълнежа и другите добавки се използват по редица причини:

 • за да са по-лесни за преглъщане
 • за да прикрият вкуса, особено в болкоуспокояващите
 • да не позволяват на хапчетата да се слепват или да залепват по опаковката
 • за запълване на празнини в капсулата, за да изглежда тя пълна

Някои съставки, които да избягвате включват магнезиев стеарат (против залепване), титаниев диоксид (пълнеж), изкуствени оцветители и хидрогенирани масла.

Хранителни добавки, които са категорично безопасни

Независимо от непрекъснато растящия списък от хранителни добавки, които са опасни, има конкретен списък, от който почти всички ще извлекат полза—и който и FDA счита за безопасен. Ето няколко от тях, наред с по-честите им употреби:

 • Калций и витамин D3 – предпазва от остеопороза
 • Червени боровинки – намаляват повтарящите се инфекции на уринарния тракт
 • Рибено масло – EPA/DHA, омега-3 мастни киселини – намалява нивата на триглицеридите и снижава риска от сърдечен удар
 • Глюкозамин сулфат – намалява симптомите на остеоартрит
 • Жълт кантарион – подобрява симптомите при депресия
 • Пигеум – намалява симптомите при уголемена простата 

Други хранителни добавки от различни одобрени естествени източници—като протеолитични ензими от плодовете—за които не са открити сериозни странични ефекти или рискове, също се считат за безопасни.

Протеолитичните ензими са идеални в снижаване на болката като се борят с възпалението и натрупването на фибрин, подобряват храносмилателния процес и облекчават отоците, както и за редица други фактори за здравето. Всъщност, след пространни изследвания бе открито, че протеолитичните ензими са сред най-безопасните и мощни естествени болкоуспокояващи вещества.

Прочетете повече за протеолитичните ензими в статията:

Ензими лекуват дълъг списък разностранни хронични заболявания

Източник: 10 Supplements to Avoid, 24 JUNE 2013

http://www.losethebackpain.com/blog/2013/06/24/10-supplements-to-avoid/

Снимка: crapusa.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *