Липазата облекчава стомашни проблеми и контролира теглото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lipase-500x500

Липазата е основен ензим разграждащ мазните (липидни) субстанции, както в храната, така и в нормалния метаболизъм на човека. Той отговаря за разграждането (хидролизирането) на мазнините в по-малки компоненти, за да могат те лесно да бъдат усвоени в тънките черва.

Този процес протича когато липазата действа като катализатор по време на хидролизата, при която твърдите мазнини и маслата се разграждат на съставките им и освобождават моноглицериди, диглицериди, глицерол и свободни мастни киселини.

В основни линии това означава, че липазата може да вземе една триглицеридна молекула, основната мастна единица, съдържаща се в храната, и да извлече мастните киселини, като изцяло ги премахне, или остави една или две мастни киселини, прикрепени към основата на глицерина. Ензимът липаза се произвежда основно в панкреаса, освен в случай на заболяване и на храносмилателен дисбаланс, както е описвано по-долу. Макар че прекомерните количества мазнини с лошо качество в храната могат да причинят заболявания като атеросклероза, диабет и рак, ние наистина се нуждаем от някои полезни форми на мазнините за функционирането на всяка клетка и система в тялото.

Всъщност, всички наши клетки наистина използват липиди (мазнини), за да изграждат структурата и защитата си. И така, точно както трябва да се погрижим да получаваме необходимите количества здравословни мазнини, ние трябва също така да сме сигурни, че осигуряваме на тялото си и добри панкреатични ензими, които могат да абсорбират тези мазнини, както и много мастно-разтворими хранителни вещества, включващи витамините А, D, Е и К. Това е ролята на липазата. И без този ензим ние изпитваме някои от типичните видове храносмилателни проблеми като лошо храносмилане и киселини.

Липазата не само помага за разграждането на мазнините, предпазва от качването на килограми и може би дори и от затлъстяване, но този ензим също така има способността да регулира целия процес на храносмилането и да повишава хранителната стойност на естествените мазнини, които извличаме от хубавата, здравословна храна. Това е особено важно в светлината на факта, че много хора консумират по-малко от оптималните количества основни мастни киселини и мастно-разтворими хранителни вещества, което означава, че е по-важно от всякога да храносмиламе и усвояваме тези вещества колкото се може по-ефективно. Освен това, често срещаните последици от лошото храносмилане, подуването на корема, дискомфорта в корема и газовете, произтичащи от яденето на много мазни храни могат да бъдат в голяма степен облекчени.

Ползите за здравето от липазата

Ето някои от големите ползи за здравето и изследвания, които подкрепят ползите от ензима липаза:

Липазата поддържа оптималните нива на панкреатичните ензими с напредването на възрастта

Изследвания от Франция показват, че концентрациите на храносмилателни ензими като липазата намаляват с възрастта. Тези изследвания откриха, че ензимите липаза, фосфолипаза и химотрипсин намаляват с възрастта, както като концентрация, така и като количество. Това е потвърждение, че стареенето изменя панкреатичната секреция и подкрепя доказателствата за необходимостта от набавяне на липаза чрез хранителни добавки.

Липазата смекчава симптомите на цьолиакията

Цьолиакията е доста често срещано храносмилателно заболяване, при което не можем да храносмиламе протеините, съдържащи се в глутена. Панкреатичните ензими като липазата биват проучвани като потенциално помощно средство при това заболяване. Изследване, проведено с деца, страдащи от цьолиакия откри, че добавяната към храната липаза им помага да напълнеят и да задържат хранителните вещества в тялото си.

Липазата смекчава често срещаните симптоми на лошо храносмилане

Според Медицинския център на университета на Мериленд, клинично изследване откри, че хранителните добавки, съдържащи липаза и други ензими снижават общите симптоми на лошото храносмилане, включително чувството за преяждане, метеоризъм и подуване на стомаха след консумация на храна с високо съдържание на мазнини. Тъй като тези симптоми типично се свързват със синдрома на дразнимото черво, учените вярват, че ензимът липаза може да е полезен и при това заболяване.

Липазата подобрява цялостния хранителен статус за хората с кистозна фиброза

Това заболяване кара храносмилателната система да произвежда прекомерно много слуз и създава хранителен недостиг, тъй като слузта не позволява на панкреатичните ензими да достигат до тънките черва. Много лекари отчитат, че даването на ензими като липазата  под формата на хранителни добавки спомага за уталожването на симптомите и най-важното помага на хората да усвояват хранителните съставки на храната, която ядат.

Липазата помага за подсилването на имунната функция

С повишаването на секрецията на ензимите, ние може да почувстваме цялостно подсилване на имунната функция. Едно двойно сляпо плацебо контролирано изследване с хора откри, че приеманите с храната хранителни добавки, съдържащи ензима липаза, снижават храносмилателните смущения при болнични пациенти. След приемането на липаза в продължение на осем седмици, стомашно-чревните симптоми значително се подобрили при пациентите, които пиели ензима. Изследването потвърди категорично снижаване на стомашните болки, подуването на стомаха, повръщането, гаденето, киселините, газовете и загубата на апетит.

Липазата подсилва усвояването на витамините и минералите от храната, която ядем

Изследванията показват, че ензимът липаза спомага за избягването на прекомерната загуба на мазнини с фекалиите (стеаторея). Това се получава когато не разграждаме мазнини и не усвояваме жизнено необходимите ни хранителни вещества, които поглъщаме. Усвояването е нарушено, което води до това, че ни се иска да поглъщаме още и още мазнини, което може с времето да доведе до напълняване. Когато нивата на липазата в тялото са добри, мастноразтворимите хранителни вещества като основните мастни киселини могат да бъдат разградени и усвоени в тялото. Също така, липазата ни помага по-добре да биосинтезираме витамините А, D, Е и К.

Липазата помага за разграждането на мазнините и за контролирането на теглото

Изследванията потвърждават, че ензимът липаза може драстично да повиши способността ни да усвояваме мазнините. Изследване с приемането на панкреатични ензими като хранителни добавки откри, че големите дози липаза помагат за стабилизиране усвояването на мазнините при до 63% от хората, страдащи от заболявания на панкреаса.  Друго изследване с животни откри, че липазата също така помага за лечението на някои форми на заболявания на панкреаса при кучета. Изследване с хора, при което е използвана липаза, извлечена от гъби също така показа как използването на липаза спомага за намаляване изхвърлянето на мазнините с фекалиите и подобрява усвояването на мазнините при хора с кистозна фиброза. Скорошен преглед на терапия с липаза показа, че приемането на липаза с хранителни добавки спомага за намаляването на липидната малабсорбация и за възстановяване храносмилането на мазнините до оптимални нива.

Д-р Едуард Груп

Източник: Healthier Talk, Enzyme Soothes Tummy Troubles and Controls Weight, 21 July 2011

Снимка: www.indiamart.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненете, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *