Бактерии на 3.5 милиона години крият тайната на младостта и още тайни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

DNA-bacillus-f

Човекът отдавна мечтае за митичен лек, наречен „еликсир на живота”, който осигурява на пиещия го вечна младост.

Сега руски учени твърдят, че напредват с овладяването на „вечна” бактерия, наречена Бацил Ф (Bacillus F), която е на 3.5 милиона години, за да я използват за удължаване дълголетието на хората.

Те разкриват, че са отключили ДНК-то на тази студено-имунна „научна сензация” и че сега се опитват да изучат гените, които са позволили необичайното й оцеляване във вечно замръзналите полета на Сибир.

Тестовете върху живи организми, най-вече върху човешки кръвни телца, мишки, ракообразни, плодови мушици и селскостопански култури, всичките имат положително въздействие.

Професор Сергей Петров, главен изследовател в Научния център на Тюмен, казва: „Във всички експерименти Бацил Ф стимулираше растежа и също така укрепваше имунната система”.

„Експериментите с човешки еритроцити и левкоцити също са много оптимистични”.

Бактерията е открита през 2009 година от д-р Анатоли Бручков, завеждащ катедрата по Геокриология в Московския държавен университет. Тя е била в древните вечни снегове на място, известно като Мамутската планина в Република Сакха, чието друго име е Якутия, най-голямата област в Сибир.

Подобни бактерии бяха открити от сибирският учен Владимир Репин в мозъка на изчезнал вид вълнест мамут, запазен във вечните снегове.

„Правихме много експерименти с мишки и плодови мушици и видяхме устойчивото въздействие на нашата бактерия върху тяхното дълголетие и плодовитост”, казва д-р Бручков. „Но все още не знаем точно как действа тя”. Всъщност, ние не знаем как точно действа и аспиринът, например, но той действа. Същото важи и в този случай: ние не разбираме механизма, но виждаме въздействието му”.

Якутският епидемиолог д-р Виктор Чернявски казва: „Бактерията отдава биологически активни субстанции през целия си живот, което активира имунния статус на експерименталните животни. В резултат на това мишки на преклонна възраст не само започнаха да танцуват, но също така и имаха потомство… Ако същата субстанция се даде на хора, тя може да причини впечатляващо подобрение на здравето им, което да доведе до откриването на „еликсира на живота”, казва д-р Чернявски.

Друга бактерия, открита във вечните ледове се счита, че има способността да „унищожава петролните молекули, превръщайки ги във вода с потенциала някой ден да бъде създадена нова система за почистването на разливи на петрол”, съобщава вестник „Сибирски времена”.

„Трети щам древни бактерии са способни да елиминират целулозните молекули”.

Д-р Бручков казва „Искаме да разберем механизмите на защита на генома, функционирането на гените”.

„Ключовият въпрос е какво дава жизненост на тази бактерия, но това е също толкова сложно, колкото това кои човешки гени са отговорни за рака и за това как той да бъде лекуван. Мащабът и сложността на тези въпроси са почти еднакви”.

„Тази бактерия е била изолирана от външния свят в лед, така че сме съвсем сигурни, че тази бактерия е престояла във вечните ледове през цялото това време.

„Но все още работим за доказването на това”.

Той твърди: „Бих казал, че (в света) съществуват безсмъртни бактерии, безсмъртни същества. Те не могат да умрат, и по-точно, те могат да предпазват себе си.

„Нашите клетки не са способни да защитават себе си от увреждане.

„Тези бактерии са способни да защитават себе си”.

„Би било чудесно да открием механизми за защита от стареенето, от увреждането и да ги използваме в битката със собственото си остаряване”.

„Това е основната загадка на човечеството и аз вярвам, че трябва да работим за решаването й”.

„Сега имаме ключ, древна бактерия, която учените откриха в екстремна и древна среда”.

Д-р Бручков казва пред Сибирски времена: „Приключихме с дешифрирането на ДНК-то на Бацила напълно възстановихме поредицата на гените в него. Тази работа продължи няколко години и завърши в края на миналата година (2014). Сега сме изправени пред най-сложната задача – опитите да се открие кои гени предоставят дълголетието на бактериите и кои протеини защитават ДНК структурата от увреждания.

„Искаме да разберем механизмите за защита на генома, но те са също толкова сложни, колкото това кои човешки гени са отговорни за рака и за лечението му. Мащабът на сложност е почти еднакъв при тези въпроси”. Това изисква технически трудни изследвания, казва той.

„За да определим точната възраст на бактериите, ще трябва да датираме скалите във вечните ледове, а това не е толкова лесно”, казва той. „Няма точни методи за датиране на вечните ледове, но имаме сериозна причина да вярваме, че те са доста стари.

„Източен Сибир не е топло място дори и днес, а преди 3.5 милиона години то също е било доста студено. Температурният модел вече е бил почти същия като сегашния. Т.е. ние вярваме, че тези вечни ледове са се формирали преди 3.5 милиона години. И вярваме, че бактериите не са могли да проникнат до най-стария пласт от по-късните пластове през вечните ледове. Тази бактерия е била изолирана от външния свят в лед, така че сме съвсем сигурни, че тази бактерия е престояла във вечните ледове толкова дълго време. Но все пак ние все още работим, за да докажем това”.

Бактериите също са се запазили и в други екстремни условия, казва той. „Някои са открити в кехлибар, а някои дори в каменна сол. Освен това, в каменна сол бяха открити бактерии на половин милиард години”.

„Сега имаме ключ, древна бактерия, която учените откриха в екстремна и древна среда”. Той признава, че някои хора трябва да бъдат убеждавани за важността на откритията. „Разбира се, дискусията продължава. Има много скептици, които не вярват, че тази бактерия е наистина древна.

„Но главното е: ние най-накрая видяхме светлината в края на дълъг и безнадежден тунел. Това е велико дело. Бих бил щастлив, ако повече хора се интересуват от изследванията ни. Те са много по-важни от това да се следи курса на долара или цената на петрола. Нашите изследвания в глобален мащаб започнаха неотдавна. Първите (научни) статии се появиха преди около десет години, така че сме в първия етап на изследванията.

„Вярвам, че ние всички трябва да започнем да изучаваме тези безсмъртни същества, но в момента не много от нас го правят. Ние спорим, обсъждаме, вместо да правим достатъчно изследвания. Нужно е да използваме факта, че такива бактерии са открити в нашите вечни ледове. Имаме такива възможности за изследване. Вярвам че тази бактерия би могла да е много полезна”.

„Сега се фокусираме върху експерименти със селскостопански култури. Бактериите стимулират растежа на растенията, повишават продуктивността им. Тази година (2015) завършихме лабораторните изследвания и продължихме с полеви изпитания. Ще видим резултатите. Преди засяването на семената, ние ги сложихме в разтвор, съдържащ култура от бактерията. Вече събрахме реколта, но резултатите все още не са обработени напълно”. Резултатите от тези изпитания ще бъдат огласени по-късно.

„В лабораторията получихме много добри резултати. Бактериите не само стимулират растежа, но и повишават мразоустойчивостта на растенията. Семената поникват при температура от 5 градуса по C. Това е много важно в нашите сурови сибирски условия където мраз може да се появи неочаквано през май й дори през юни”.

Той разкри: „Можем да кажем, че бактериите подобряват фотосинтезата. Това също е много важно за нашите северни райони с кратък период за фотосинтеза. Растенията имат време да узреят напълно.

„Провеждаме биохимични изследвания, за да разберем механизма, как точно тези бактерии влияят на растенията, върху кои точно етапи от метаболизма въздействат те. В момента не можем да кажем със сигурност. Искам да кажа, че ние виждаме последиците, но не можем напълно да обясним това все още.

„В момента употребата на стимулиращи растежа на растенията бактерии е много обещаваща посока. Ясно е, че бактериите са много по-ефикасни от химикалите. Нашият Bacillus F има чудесен потенциал след като е успял да оцелее във вечните ледове. Вярвам, че потенциалът на тези бактерии е много по-голям, отколкото на други стимулиращи растежа бактерии. Освен това, те могат да помогнат за устояване на студа, което е много важно за нашите условия.

„Кандидатствахме за субсидия за провеждането на още изследвания, особено с човешки кръвни клетки и се надяваме, че ще я получим, защото изследванията са изключително обещаващи”.

Близо до мястото, където бяха открити древните бактерии бяха открити останки на вълнести мамути и носорози. „Ние открихме бактериите в по-древни пластове по-надълбоко във вечните ледове, значително по-надолу от пластовете, където бяха открити мамутите”, казва д-р Бручков.

 

Източници:

http://www.lib.ru/URIKOVA/KELDER/Ancient_Secret_of_the_Fountain_of_Youth-Peter_Kelder.pdf

http://siberiantimes.com/science/casestudy/features/f0159-russian-scientists-make-progress-on-secret-of-eternal-life/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *