Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

healing music

Музиката е универсален език. Това е така понеже ритъмът и хармонията са повече от музикални елементи – те са енергийната основа на живота, природата, вселената, в която живеем. Вибрациите им имат способността да разтварят сърцето, да преобразяват мозъка и да лекуват. Всъщност, музиката е най-ранната форма на медицината, датираща от преди десетки хиляди години и въплатена в първите шамански барабани и песни. Днес лечението с песни се практикува в целия свят, тъй като все повече от хората, стремящи се към здравето разбират, че пеенето, свиренето на инструменти или слушането на определена музика водят до дълбоко изцеление, спокойствие на ума, духовно израстване и по-пълноценна връзка с природата.

Като интегративен лекар и човек, практикуващ традиционната китайска медицина, лечебната сила на музиката от край време е важна част в моята практика и в семейния ми живот. Хармонията и темпото спомагат за синхронизирането на ритмите на природния свят с ‘музиката на сърцето’ – енергийния модел на всеки отделен човек, изразен в пулса му. Сърдечния модел най-добре се разбира през призмата на традиционната китайска медициа, в която се преподават диагностичните качества на различните модели пулс при анализирането на здравето и болестите. И музиката вероятно е способна да повлияе на тези биологични ритми повече от всеки друг фактор.

Силата на музиката

Ето защо съм така вдъхновен от дъщеря си Амити, която създава авторска музика, откакто беше малка и съвсем наскоро пусна своята силна и извисяваща песен и клип, наречени Me and My Guitar. В нея Амити разказва красива история за изцелителната сила на музиката, която спомага за израстването на вътрешната същност на човека и на истината на духа под пластовете препятствия. Амити се е отдала да споделя таланта си в полза на хората. Когато тя пее и свири, хората споделят колко възвисяваща е нейната музика, особено когато я пускат на хронично болни хора, които често дълбоко се вълнуват, слушайки вдъхновяващите й песни за изцеление и трансформация.

Музиката в медицината

Вълнуващо е също така, че науката започна да изследва тези древни ритмични връзки, които представляват сърцевината на културата, духовността и изцелението от хилядолетия. Днес изследването на музиката в медицината е бързо разрастваща се област, което я превръща в нещо повече от допълваща и подкрепяща терапия. Растящ брой публикувани изследвания показват, че музиката играе активна роля в здраве и болест. Все по-голям брой книги, написани за масовия читател, акцентират множеството и забележителни ползи на музиката и звуците. От засилване на изцелението, духовността и личното израстване до по-добри когнитивни способности и по-голяма емоционална стабилност, музиката и терапията със звуци имат голямо значение в живота на хората.

Интересен преглед на последните клинични изследвания на музиката и психологията бе публикуван тази година в списанието Nutrition. Статията със заглавие „Влиянието на музиката върху метаболизма” изследва начините, по които музиката влияе на различните физиологични и метаболитни пътеки, за да подобри сърдечносъдовото здраве, справянето с болката, възстановяването след операция, здравето на храносмилателния тракт, метаболитното здраве, жизнената енергия, времето за възстановяване чрез упражнения и други. Изследванията показваха, че слушането на музика повишава нивата на хормона на растежа, снижава маркерите на кортизола и възпалението и регулира пътеките на надбъбречните жлези за подобряване на откликването на тялото при стрес. В едно от прегледаните изследвания музикалната терапия намалява появата на случаи на остра и конгестивна сърдечна недостатъчност у пациенти със сърдечносъдови заболявания. В друго изследване, децата, родени преди термина и подложени на музикална терапия показват редица благоприятни преимущества, включващи подобрено дишане и оксигенация, повишено наддаване, снижена болка, по-голям прием на храна и по-кратък престой в болница. Други изследвания на въздействието на музиката върху здравето на храносмилателния тракт и метаболизма показват, че терапията с музика подобрява храносмилателната функция и ефективност, засилват метабилизма и поддържа теглото в здравословни граници. Изследвания на музиката и представянето на атлетите показват, че слушането на музика по време на тренировки помога за подобряването на холестеролния и общ липиден профили, както и индекса на телесните мазнини.

Модерната наука тъкмо започна да се плъзга по повърхността на музиката и звуците по отношение на изцелителния им потенциал. Традиционните медицински системи от целия свят обаче от край време почитат полезните за здравето и жизнеността вибрации на музиката, хармонията и ритъма. Въздействието им е незабавно и осезаемо, но те са също така мощни и дълготрайни.

Ето защо, направете си чаша чай, отпуснете се и си пуснете музика, която обичате. Това може да е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си.

Д-р Исак Елиас

Източник: Easy Health Options, Music: The Language of Healing, December 2012

Снимка: www.worldhealth.net

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Здрави всеки ден” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *