Холандия ще раздава таблетки йод в случай на ядрена авария

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Dutch-atom-incident-measures

Събота, 30 април 2016 г, Агенция Франс-прес

Страхът относно безопасността през границата в Белгия кара правителството да поръча доставката на 15 милиона таблетки, спомагащи за снижаването на радиационното натруване в тялото

Холандското правителство поръча 15 милиона таблетки йод за защита на населението, живеещо близо до атомни централи в случай на инцидент, след като притесненията относно стареещите реактори отвъд границата в Белгия нарастват.

Йодните таблетки, които помагат за снижаване натрупването на радиация в щитовидната жлеза, ще се раздават първо на децата под 18 години и на бременните жени, живеещи в радиус от 100-километра (62 мили) от атомна централа, каза говорителят на здравното министерство Едит Шиперс.

Прочетете още: Не е минала и година без някой близък да почине вследствие на аварията в Чернобил

До момента таблетките са на разположение на 20 км от централата за хора на възраст 40 години и по-млади.

Холандия има само една атомна централа – в град Борселе в югозападната част на страната – но експанзията ще осигури таблетки за хората, живеещи в граничните области в близост до централата Емсланд в Германия и две съоръжения в Белгия, Доел и Тиханге.

Холандското съобщение излезе един ден след като Белгия обяви, че планира да раздава таблетки йод на цялото си население от 11 милиона души в случай на ядрен инцидент, като подробностите ще бъдат уточнени през 2017 г.

Холандските власти казват, че те ще „следят как белгийците изпълняват раздаването на тези таблетки и къде те ще бъдат на разположение – дали хората ще трябва да ги търсят в аптеките или в местните здравни служби”,  каза Шиперс.

След раздаването на таблетките на децата и бременните, останалите от 15те милиона могат да се предоставят на всеки поразен в потенциален инцидент, включително  на „туристи, посетители и работници”.

Белгийските скърцащи от старост атомни централи будят притеснения относно сигурността им от известно време след възникването на поредица проблеми от течове до пукнатини, както и от неразкрит инцидент със саботаж.

Страхове относно безопасността възникнаха и след като следователите миналата година разкриха филмов материал с белгийски служител в атомна централа в апартамента на заподозрян, свързан с атаките в Брюксел и Париж.

Миналата седмица Германия поиска 40-годишните реактори Тиханге 2 и Доел 3 да бъдат спрени „до решаването на належащите проблеми със сигурността”, което бе отхвърлено от Белгия , която каза, че централите са обект на „най-строгите възможни изисквания за безопасност”.

Източник:

http://www.theguardian.com/world/2016/apr/30/netherlands-to-hand-out-iodine-pills-in-case-of-nuclear-accident

Снимка: sci24h.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *