Превърнете 2014 в най-добрата си година досега с помощта на 12 лесни стъпки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

dream it 2014

Ако през годините получавахте по петаче за всяко обещание, направено от приятелите ви за Нова година – което те не са спазили при това – вероятно бихте могли да поставите нов басейн в двора си преди следващото гости с барбекю. На какво се дължи този потресаващ рекорд?

Ами, на приятелите ви нищо им няма. Проблемът е в нещата, които си обещават. Те са практически невъзможни за спазване… защото са преувеличени.

Да свалиш 25 кг е прекомерно… докато да свалиш половин килограм е лесно. Навържете 50 лесни стъпки една след друга и ето че сте свалили 25 килограма.

Така че през 2014 година забравете обещанията. Ето лесен план, който да доведе до пълен обрат в здравето ви само за 12 месеца. Всеки месец добавяйте само по една малка стъпчица.

Януари – Ходете. Ако не сте много активни физически, започнете с разходка до близката пресечка. По пет дни в седмицата ставайте и се разхождайте в карето между вашата и следващата улица. Ходете толкова енергично, колкото ви харесва. Всеки месец просто добавяйте по още една пресечка. Така че през февруари разходката ви ще обхваща карето между вашата улица и още две пресечки. Март вече ще обхваща четири пресечки. И така нататък.

Февруари – Определете време за лягане. Опитайте се да си лягате и да ставате в приблизително едно и също време. Изследванията показват, че лягането – и ставането – по едно и също време допринасят за ясното мислене, по-добрата памет и могат да регулират теглото.

Март – Почиствайте зъбите си с конец. Бактериите, които са в устата се свързват с проблеми със сърцето и с други здравословни проблеми. Отделянето на две минути за почистване на зъбите с конец всяка вечер помага за отърваването от тези бактерии.

Април – Преминете на зеленчуци. На обяд и вечеря всеки ден яжте 10% по-малко храни съдържащи скорбяла (картофи, спагети, и т.н.) и 10% повече зеленчуци или салати. Всеки месец през следващите пет месеца заменяйте по още 10%. Така ще се освободите от огромен брой калории и ще добавите към храната си тонове хранителни вещества.

Май – Изправете се и се изпънете. Колкото повече се движите през деня, толкова по-нисък е рискът ви от проблеми със сърцето. Заделяйте само по няколко секунди веднъж на всеки час, в които да се изправите, да се изпънете и да ходите на място. Правете си също така разходки в редовните почивки, както и през обедната си почивка.

Юни – Заемете се с доброволен труд. Една сутрин или един следобед в седмицата помагайте в местна организация. Библиотеки, музеи, приюти за животни и много други каузи се нуждаят от помощ. А изследванията показват, че доброволците са по-здрави – и живеят по-дълго – от хората, които не се занимават с доброволчески труд.

Юли – Качете се по стълбите. Всеки път когато се изправите пред асансьор или ескалатор, изберете да се качите един етаж по стълбите. После вземете асансьора за останалите етажи, ако ви се иска. И след това започнете да добавяте етажи. През август се качвайте по два етажа без асансьор. През септември, по три преди да се качите в асансьора. И така нататък.

Август – Пропуснете десерта. Една вечер в седмицата заменете сладкия десерт с малко плодове. Всеки месец през следващите четири месеца правете замяната в още една вечер. Това ще ви помогне да контролирате кръвната си захар, ще подобри здравето на зъбите ви и ще допринесе за регулирането на теглото.

Септември – Отидете на гости на приятели. Изследванията показват, че социалната активност стимулира ясното мислене. Поне веднъж в седмицата прекарвайте няколко часа на гости на приятели или канете такива у дома си.

Октомври – Дъвчете дъвка. Направете усмивката си по-здрава като снижите риска си от кариеси. Изследванията показват, че дъвченето на дъвка, подсладена с ксилитол спомага за убиването на вредните бактерии, които причиняват увреждане на зъбите.

Ноември – Паркирайте в края на паркинга. Няма нещо по-добро за здравето от ходенето. Така че когато ходите да пазарувате, планирайте да паркирате в далечната част паркинга на мола. Не само че ходенето ще подобри здравето ви, но и ще спестите време и бензин.

Декември – Вземете си почивка. Празниците са стресиращи. Но можете да си осигурите по-ниски нива на стрес, здравословно кръвно налягане, по-добро настроение, по-добър сън – и така нататък – наведнъж. Просто прекарвайте по няколко минути на ден правейки така наречената медитация на просветлението. Тя се прави лесно, нищо не струва и предлага огромни ползи за здравето.

Това е! Всичко изброено по-горе е само една малка стъпка. Но наслагването им в режима ви може да ви направи по-силно, по-умни, по-елегантни и по-секси.

И ето един допълнителен съвет. Ако все още не взимате хранителни добавки, добавете в дневния си режим качествен натурален мултивитамин. Хранителните вещества в него ще спомогнат 2014 да е най-здравата година в живота ви досега.

Ваш във все така добро здраве,

Д-р Кенет Уолинър

Източник: The Journal for Healthy Living, Your Best Year Yet in 12 Easy Steps, 26 December 2013

Снимка: www.searchquotes.com

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *