Дали не крадем енергията на боговете?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ebe Canova 1801

Изследване на 90-годишен мъж с увредени митохондрии е добър пример за това, че когато ‘генераторите’ на енергия в клетките се разпаднат, човек остарява и става слаб и немощен.

Затова възрастните хора си тътрят краката когато ходят… и имат нужда от следобеден сън… и в крайна сметка са болни и стари. Със изгубването на генераторите на енергия човек става слаб и безпомощен.

Загубата и увреждането на митохондриите ускоряват стареенето. И е пряко свързано с всички ужасяващи проблеми, които повалят човек с възрастта.

Но митохондриите имат свой собствен запас от ДНК. Това означава, че те могат да се РЕПЛИКИРАТ и следователно да ПОВИШАВАТ  броя си в клетките… ако разполагат с правилните хранителни вещества.

Съединението, което произвежда тези нови митохондрии е познато като пиролоквинолин квинон или PQQ.

PQQ задейства така наречената ‘митохондриална биогенеза’

Митохондриалната биогенеза е елегантен начин да кажем, че PQQ активира гените, които дават живот на нови генератори на енергия в клетките.

В зависимост от типа клетки, във всяка от тях може да има само две или цели 2500 митохондрии. Не е за чудене, че именно ‘гладните за енергия’ органи като сърцето и мозъкът съдържат най-много митохондрии.

Но с увреждането и отслабването на митохондриите, те отмират и човек губи способността си да произвежда енергия. Представете си да имате фабрика с 2500 рабтника и изведнъж да ви се наложи да работите само с 10 или 20. Бързо ще излезете от строя.

Същото се случва и в клетките ви. Като загубите работната сила, която ги поддържа във форма, изведнъж някой от органите – сърцето, мозъкът или черният дроб, трябва да ‘затвори врати’. И вие знаете какво означава това.

 И така какво представлява PQQ?

Този витамин вероятно е така важен поради факта, че никога не сте чували за него. PQQ (пиролоквинолин квинон) ни показва, че в суровата храна има безброй съединения, които все още не са открити. PQQ е хранително вещество, открито към края на седемдесетте години на миналия век и едва сега започваме да разбираме какво представлява то. Пиролоквинолин квинонът е органичен елемент, извличан от бактерии и е фактор в намаляването на окисляването, подобно на никотинамидите и флавините. Пиролоквинолин квинонът (PQQ) се счита за едно от важните хранителни вещества за хората и се приема за витамин. Той е член на групата на В комплекс витамините. Открит е от Джей Джи Хадж, който го нарича третия редукционен кофактор. PQQ е разтворим във вода. Той задейства активирането на различни сигнализиращи молекули. В структурата си, освен квинон, той съдържа и витамин В12. PQQ е открит през 1979 година като основен фактор за алкохол дехидрогеназата, ензимът, спомагащ черния дроб в преработването на алкохола.

При бактериите,  PQQ стимулира растежа и действа като кофактор в специфичен клас дехидрогенази/оксидоредуктази. В тази си роля, PQQ е ключов регулатор на клетъчната функция и участва в процесите на сигнална трансдукция, които са част от растежа, развитието, диференциацията и оцеляването на клетките. Той е също така изключително силен антиоксидант, способен да катализира непрекъснат цикъл на редуциране на окисляването (способността да катализират повтарящи се реакции на окисляване и редуциране) в много по-голяма степен в сравнение с други антиоксиданти.

Функции и ползи от пиролоквинолин квинона

Най-важната функция на PQQ е да стимулира спонтанния растеж на нови митохондрии в стареещите клетки и да активира гените, които управляват възпроизводството, защитата и възстановяването на митохондриите.

Пиролоквинолин квинонът е важен за митохондриите, защото поддържа здравето им. Той подсилва биогенезата в митоходнриите и по този начин подобрява използването на енергията в тях.

Пиролоквинолин квинонът действа като антиоксидант и причинява премахването на опасните вещества от тялото. По този начин той осигурява защита от оксидативния стрес.

Той също така причинява разграждането на аминокиселините.

През 2010 година изследователите в Калифорнийския университет в Дейвис публикуваха преглед на сходни изследвания, показващ особено важната роля на PQQ за растежа и развитието на стволови клетки поради уникалната му способност да активира клетъчните сигнални пътища, пряко свързани с метаболизма, развитието и функцията на енергията на клетките.

Важните си антиоксидантни функции, както и активирането на сигналите той може да използва, за да предпазва хората от стареене. Той действа като противодействащ на стареенето витамин в тялото.

Предстоят нови изследвания, свързани с когнитивната функция, така както тя е свързана с заболявания като загубата на паметта, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Изследванията показват, че PQQ подсилва функцията на клетките на сърцето и подобрява кръвотока в сърдечния мускул.

PQQ взаимодейства и с така наречените -ras гени, които ускоряват растежа на туморите. Изглежда, че той ги обезврежда и така предотвратява разпространението на различните видове рак в предразположените към тях тъкани. PQQ се бори с диабета и с различните видове рак и помага в свалянето на килограми. Не се ли радвате, че се запознахте с PQQ?

 Недостиг на пиролоквинолин квинон

Липсата на този важен витамин води до забавяне на процеса на използване на митохондриалната енергия.

Полезната му антиоксидантна способност може да бъде подтисната и тогава мозъкът и сърцето ни са в повишен риск от увреждане от оксидативния стрес.

Недостигът на PQQ може да доведе също така до влошена когнитивна функция.

Хранителни източници на пироликвинолин квинон

Ябълки, банани, зеле, моркови, селери, едамаме (зелен соев боб), спанак, яйца, портокали, магданоз, зелени чушки, зелен чай, киви, папая, картофи, домати, соевите продукти натто и тофу.

Тъй като PQQ може да се окаже жизненоважен за издържливостта и дълголетието ни, ние трябва да ядем много и разнообразни сурови и пълноценни храни.

Природата винаги е била нашата божествена майка. Дано дорастем достатъчно да се докосваме до повече от все още неразкритите й чудеса за здраве, сила и дълголетие.

Пиролоквинолин квинонът със сигурност е едно от тях.

Източник: Al Sears, Are We Stealing Power From the Gods?; Vitamin PQQ Pyrroloquinoline Quinone: The vitamin your body needs for energy production and cancer protection; http://blissreturned.wordpress.com/2012/03/09/vitamin-pqq-pyrroloquinoline-quinone-the-vitamin-your-body-needs-for-energy-production-and-cancer-protection/

Снимка: www.summagallicana.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *