Спасете слуха си с тези 5 хранителни вещества

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

С минаването на годинките слухът е едно от първите неща, които изчезват. Но това не се случва бързо. Загубата на слуха започва бавно…

keep_quiet_by_firemisha

В началото забелязвате, че трябва да усилите звука на телевизора малко. Може би  ви се налага да молите приятелите си да повтарят казаното от тях по-често. Но загубата на слуха не е просто неудобство. Тя може да застраши безопасността ви, ако не чувате какво се случва около вас. Помислете. Безопасно ли е да шофирате, ако не чувате клаксоните на другите коли?

За щастие има безопасни естествени начини, с които можете да започнете да подсилвате слуха си веднага. Следват 5 хранителни вещества, които можете да добавите към храната си, за да поемете контрол над слуха си.

1. Цинк:

Може да го знаете като минерал, който подсилва имунната система и  стимулира здравето на простатата. Но той е и чудесен начин за поддържане на слуха в най-добра форма.

Изследванията показват, че пиенето по 50 мг цинк всеки ден в продължение на два месеца снижава симптомите на тинитус при 82 процента от участниците в тях. Тинитус е бръмченето или звънтенето в ушите. Той може да е резултат от увреждане или на свързана с възрастта загуба на слуха.

Друго изследване откри, че цинкът подобрява бързината, с която хората се възстановяват след внезапна загуба на слуха. То свърза по-високите нива на този минерал в кръвта с по-доброто качество на слуха.

Можете да си набавяте цинк от мекотелите с черупки като стридите. Но можете да го предоставяте на тялото си и от яйцата, ядките и тиквените семки. Или разбира се от качествена хранителна добавка.

2. Ресвератрол:

Този антиоксидант подпомага здравето на сърцето и по-дълъг живот. И е също така чудесен повод да се наслаждаваме на чаша червено вино с вечерята. Но учудващата полза е че той може всъщност да ви помогне да си възстановите слуха.

В изследване ресвератролът драматично снижава количеството СОХ-2 във вътрешното ухо на плъхове след излагането им на шум в продължение на 24. СОХ-2 е протеин, който причинява възпаление и може да допринесе за загубата на слуха.

Ресвератролът ефикасно снижава възпалението и се бори със свободните радикали в тялото. Контролирането им е важно що се отнася до избягването на заболявания, включително на загубата на слуха. Но изследването показа, че той може да предпазва слуха и при пряко излагане на шум.

Можете да си набавяте ресвератрол от червеното вино и от грозде. Можете да го приемате и под формата на хранителна добавка, закупена от повечето магазини за здравословни храни.

3. N-ацетил цистеин (NАС):

Тази комбинация от аминокиселина и антиоксидант снижава оксидативния стрес от физическа натовареност, възстановява нивата на глутатиона и дори предотвратява развиването на рака. И именно това предпазване от оксидативен стрес го прави чудесен начин за поддържането на слуха във форма.

Изследване показа, че вземането по 1200 мг NАС на ден две седмици значително е снижило свързаната с шума загуба на слуха в участниците.

Друго изследване откри, че пиенето на хранителна добавка с NАС не предотвратява напълно загубата на слуха, но в значителна степен я намалява след продължително излагане на силен шум.

Тъй като NАС не се съдържа естествено в храните, ще трябва да го пиете като хранителна добавка, ако искате да помогнете на слуха си. Но ако ядете пилешко месо или кисело мляко, можете да си набавяте добро количество цистеин. Тялото ви може да го използва, за да произвежда NАС.

4. Омега-3 мастни киселини:

Омега-3 мастните киселини се борят с възпалението и предотвратяват сърдечни заболявания. Но тези здравословни мазнини също така доказано помагат и в предотвратяването на загубата на слуха.

Изследване откри, че яденето на две порции тлъсти риби на седмица може да снижи риска от свързаната със възрастта загуба на слуха с над 40 процента при почти 3000 души на възраст над 50 години.

Загубата на слуха, която може да настъпи със старостта може да не е проблем, свързан с ушите, а по-скоро проблем, свързан с това как мозъка комуникира с тях. Така че освен, че се борят с възпалението, омега-3 мастните киселини помагат и за по- ефективното изпращане на сигнали между мозъка и ушите.

Разбира се, можете да си набавяте тези мастни киселини от студеноводни риби като сьомгата. Но можете да ги пиете и като хранителна добавка. Препоръчваме масло от крил, защото то преминава през кръвно-мозъчната бариера без помощ от други мазнини.

5. Витамин А:

Този витамин помага за поддържането на силна имунна система. Той е особено важен за репродуктивното здраве и ясното зрение. Но той играе роля и по отношение на качеството на слуха с остаряването.

В изследване на почти 3000 участника над 50 годишна възраст взимането на витамин А под формата на хранителна добавка спомага за намаляване на риска от умерена до сериозна загуба на слуха с почти 50 процента. Това е впечатляващо. Но кое е най-доброто? Предпазният ефект продължил пет години. Това се казва дългосрочна полза!

Повечето хора знаят, че този витамин се набавя от морковите. Можете също така да си го набавяте в по-големи количества от различни храни. Някои от най-добрите източници са сладките картофи и говеждия черен. Разбира се, можете да го откриете и в хранителна добавка, ако говеждият черен дроб не се появява често в списъка ви за пазаруване.

Слушайте, никой не иска да загуби слуха си. И никой не иска в крайна сметка да носи слухов апарат. Добавянето на повече от която и да било от тези естествени субстанции към хранителния ви режим може да се окаже най-ефикасният начин да предпазите слуха си ясен и силен след излагане на силен шум и с остаряването.

 

Източник: Add These 5 Nutrients to Your Diet to Save Your Hearing

http://institutefornaturalhealing.com/2013/12/add-these-5-nutrients-to-your-diet-to-save-your-hearing/

Снимка:  limitees.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *