Когато инфекциите водят до психични заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

infection-mental-illness

Ново изследване, публикувано в списанието Acta Psychiatrica Scandinavica, предоставя още повече причини да поддържаме имунитета си и да помагаме на тялото си да отблъсква инфекциите.

В това изследване учените показаха, че дори и нетежките инфекции — онези, които не изискват хоспитализация като гъбичните или паразитни инфекции — могат да повишат риска от шизофрения и депресия.

Предишни данни показват, че пациентите, хоспитализирани със сериозни инфекции носят по-висок риск за тези заболявания. Обаче, това е първото изследване, което посочва, че дори и по-леките инфекции, лекувани от общо практикуващи лекари могат да повишат тези рискове. Резултатите показват зависима от дозите връзка, като по-високият брой инфекции водят към повишени рискове от депресия и шизофрения.

Инфекции причиняват заболявания на щитовидната жлеза

Изникващи нови изследвания в областта на имунологията-стомах-мозък очертават сложни взаимоотношения между имунната система, нервната система и храносмилателната система. Учените често я наричат „Ост стомах-мозък“, и показват как емоционалните и познавателни центрове на мозъка са тясно свързани с чревната функция чрез неврологични, хормонални, имунологични, микробни и други пътеки.

Това последно изследване, което показва взаимоотношенията между инфекциите, последващата употреба на антибиотици или на други лекарства, и повишения риск от психични заболявания, добавя още прозрения в тези комплексни взаимовръзки. Тези лекарства разстройват здравословната чревна флора, поставяйки основа за каскада от последствия.

Ролята, която здравословната чревна и стомашна микрофлора играе за психичното и емоционално здраве е добре установена в предишни изследвания, и това изследване още веднъж показва, че нездравословната микрофлора, причинена от инфекции и лечения с лекарства, може да е фактор за появата на психични и познавателни дисбаланси.

Ефикасен лек срещу язви, хипертония, гъбични инфекции и атеросклероза

Поддържайте силен имунитет и добро храносмилателно здраве

Един от най-добрите начини за предпазване и възстановяване на храносмилателното, имунно и много други области на здравето е с помощта на конкретни хранителни добавки. Може би съвсем не е съвпадение, че много от стимулиращите храносмилането растения и хранителни добавки също така действат за подобряването на мозъчната и неврологичната функция, хормоналния баланс, имунното здраве и други. Следва списък от особено важни хранителни вещества, които стимулират не само храносмилателната, но и другите, свързани с нея области на здравето:

Пробиотици и пребиотици:

Това са две от най-важните хранителни добавки, които можете да пиете, за да подсилвате възстановяването на здравословното храносмилане. Пробиотиците осигуряват живи щамове на полезни бактерии, които са особено важни за храносмилателното, имунното и неврологично здраве, а пребиотиците осигуряват хранителна среда на полезната чревна флора, в която тя да се чувства добре.

Цинк:

Важно хранително вещество за храносмилателното здраве, което също така играе сериозна роли в регулирането на хормоните, имунното здраве и неврологичната функция.

Домашен тест разкрива опасния недостиг на цинк

Китайски кардамон:

Предоставя редица ползи за храносмилането, повишава антиоксидантните нива и подсилва имунитета. Също така, билката помага в побеждаването на нездравословния клетъчен растеж и за балансирането на хормоните със съединението индол-3 карбинол.

Канела:

Облекчава храносмилателния дискомфорт, подобрява капацитета на храносмилането, стимулира имунитета и балансира кръвната захар.

Джинджифил:

Подобрява храносмилането, снижава възпалението и пречиства ГИ тракт, повишава нивата на антиоксидантите и стимулира имунитета.

Рибено масло:

Снижава възпалението и помага в лечението на лигавицата на гастроинтестиналния тракт, подобрява усвояването на хранителните вещества, балансира хормоните, подобрява неврологичната функция и стимулира имунитета.

Протеолитични ензими:

Повишават храносмилателната способност и усвояването на хранителните вещества, стимулират имунитета и повишават жизнената енергия.

Борете се с инфекциите и подсилвайте издръжливостта си с глутамин

Допълнителни съвети за подобряване на храносмилателното здраве и имунитета

Някои от най-честите причини за храносмилателна дисфункция включват нездравословната, причиняваща възпаление храна, храненето късно вечер, припряното хранене, хранителните алергии и най-вече стреса. Като просто си отделите време и забавите темпото и ядете здравословни храни, вие можете в голяма степен да подобрите храносмилателното си здраве, имунитета и нивата на стрес. Следните практически съвети могат да ви помогнат да подобрите храносмилането, имунитета и психичното си здраве:

Микробите наистина ли причиняват заболявания?

  • Включвайте много фибри в храната си от пресни плодове, зеленчуци и пълноценни необработени зърнени храни
  • Избягвайте обработени храни, купешките меса и транс-мазнините (нездравословните мазнини)
  • Направете си тест за алергии и чувствителност към храните
  • Въздържайте се от ядене два до три часа преди лягане
  • Пийте много филтрирана вода и билков чай за добро хидратиране на тялото
  • Открийте здравословни начини за облекчаване на стреса като медитация, физически упражнения и смях
  • Практикувайте йога за подобряване на храносмилателната функция и снижаване на стреса
  • Ограничете употребата на лекарства с без рецепта

12 симптома на атака на „свободните радикали”

 Изпитана във времето мъдрост, одобрена от науката

Традиционните лечебни системи, включително традиционната китайска медицина, отдавна са открили, че индивидуалните храносмилателни екосистеми въздействат на множество области на здравето и играят голяма роля в това как изглеждаме, как се чувстваме, мислим и действаме. Западната медицина разкрива много от същите тези взаимоотношения като например сложната връзка стомах/мозък от научна гледна точка. Тези впечатляващи паралели между съвременната наука и древните лечебни знания ще продължават да се разгръщат, като в същото време основаното ни на изследвания знание за човешката физиология продължава да хвърля нова светлина върху изпитаните във времето възгледи за здравето и лечението.

Широк спектър от Многото разностранни ползи за здравето са чести срещани в много естествени терапии. В случая на храносмилателното здраве, обаче, привидно различните последици, предоставяни от множество храносмилателни лекове ни дават по-дълбока перспектива за преките връзки между храносмилателното здраве, имунното здраве, мозъчната функция и цялостното добро физическо и психическо здраве.

Д-р Айзък Илайъс

 

Източник:

https://easyhealthoptions.com/infection-leads-mental-illness/

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *