Защо любовта лекува и как да черпим сила от нея

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

love-heals

Твърдението, че любовта лекува може да ви се струва изтъркано, както и обсъждането на лечебната сила на любовта. Но това е истината. Истинската любов ни кара да се чувстваме приети, в безопасност, ценени и ценни. Тя докосва сърцата ни и ни вдъхновява да даваме най-доброто от себе си.

Объркването относно любовта идва от факта, че обикновено под любов разбираме едно нещо, докато всъщност съществуват много видове любов. Ние понякога бъркаме любовта с увлечение или с задоволяването на нужда или с някакъв вид емоционална тръпка. Обичайното разбиране на любовта е че тя е чувство и че това чувство се съпровожда от очаквания и условия.

Истинската любов е чувство, но и много повече. Когато имаме късмета да я изпитваме, давайки и приемайки я, тогава откриваме, че любовта лекува ума, душата и тялото ни.

Защо най-щастливите семейства никога не са идеални

Четири думи за любовта в гръцкия

В гръцкия език има следните думи за разграничаване между четири вида любов.

Филия – гръцката дума за любовта между братя (сестри) и за обичта, изпитвана към приятели и хора, които познаваме цял живот.

Сторге – обичта между членовете на семейството, приятелите, домашните любимци и настойниците, съдружниците и колегите. Тя се отнася и за интимни взаимоотношения, произтекли от приятелство, които ще продължат дори и сексуалните взаимоотношения да бъдат прекратени.

Ерос – страстната и романтична любов. Митът е че Ерос, или неговия латински двойник Купидон пронизва сърцето със стрела и предизвиква силни чувства на взаимна романтична любов.

Агапе – безусловна любов. Това е търпеливата, нежна, състрадателна, въздържана, опрощаваща, благородна, праведна, всеотдайна любов, описана в 1 Коринтяни 13. Приема се, че тези думи описват Божията любов. Християните също въплъщават тези характеристики на божествената любов. Когато вникнете в най-дълбокото си автентично, незасегнато и непрограмирано аз, вие ще осъзнаете, че и вие също сте агапе.

Излизането на срещи, 5те най-важни съвета

Лечебната сила на любовта

Човешкото тяло е пригодено да се лекува психически и физически. Любовта е средство за това лечение. Тя е дар, който можете да давате и получавате.

Този дар е свързан както с обичта, така и с действието.

Сърцето изпитва радост когато изпитваме нежност към другите и когато знаем, че и те ни обичат. Различните видове любов като тази към децата ни, към любимия ни човек, към семейството и домашните ни любимци ни кара да се чувстваме в безопасност и част от нещо. Те са важни, вродени в нас и необходими неща, които ни помагат да водим по-дълъг и по-щастлив живот.

Тези видове любов също вдъхновяват агапе, макар че те не са необходими. Обичта и това да си част от група или племе има лечебни способности сами по себе си. Агапе отвежда нещата на още по-дълбоко ниво.

Тантричен секс: 4 упражнения, които да правим заедно или сами

Как лекува любовта

Буда казва, „Скърбите и раните ни биват излекувани единствено когато ги лекуваме със състрадание” 

Изследванията доказват как любовта лекува. Освен че противодейства на стреса, тя е вградена химически в човешкото тяло. Когато някой страда, ние инстинктивно предлагаме нежни жестове, прегръдки и изключителни грижи. Когато нас ни успокояват, тялото ни поема благотворно тези жестове. Душата откликва когато даваме както и когато получаваме дори и малки жестове на доброта и нежност.

Безусловната любов създава релаксация и пространство за оздравяване. Тя изпраща на клетките посланието да се възстановяват, подмладяват и създават. ДНК-то ни се отпуска и може да се репликира здравословно. Енергията на приемането, обичта и спокойствието е необятна.

Когато се прегръщаме, сгушваме в някого и се радваме на прекрасното време, прекарано с приятели, семейство и домашни любимци, мозъкът освобождава окситоцин, наричан също така хормона на любовта. Този хормон ни свързва с другите, предпазва ни от въздействието на стреса и буквално лекува сърцето ни.

Вълнуващият цикъл на близостта, окситоцин

От друга страна стресът, или по-точно казано, бедите, казват на клетките ни да се приготвят за атака. Хормоните на стреса ограничават способността на тялото да се възстановява и лекува само. Истинското или въображаемо усещане, че сме атакувани сковава енергията ни. ДНК-то ни се стяга и потиска и се затваря и не може да се изразява напълно. Стресът също така ни кара да взимаме нездравословни решения и да оставаме хванати в проблемите. След време той уврежда психическото и физическото ни здраве.

Дийн Шрок, PhD, автор на книгата Why Love Heals цитира научни факти за това, че любовта лекува. Д-р Шрок работи в повече от 40 центрове за лечение на рака. Той откри, че пациентите му живеят много по-дълго от онези, получаващи конвенционални медицински грижи.

Много изненадващо за него е че проучванията му разкриват, че не програмите и начина му на преподаване повлияват положително пациентите му. За тях е важно да усещат, че той се грижи за тях.

Д-р Шрок определя любовта като всепроникващата енергия, преминаваща през всичко. Той обяснява, че любовта е единство поради суб-атомното ниво, в което всички ние сме свързани.

Когато човек изпитва любов, той резонира със същината на Вселената и с това което е самия той. Квантовото поле протича свободно, а здравето е неговата естествена последица. Самите вие сте източник на любов. Емоционалното и духовно свързване е същината на живота и здравето.

Мастурбацията, здравословна и необходима

Лечебната сила на любовта към себе си

Любовта към самия себе си означава, че вие приемате себе си и се грижите за себе си психически и физически. Като позволявате на себе си да се отворите и да получавате от другите това е акт на любов към самия себе си.

За много от нас е по-лесно да предлагаме помощ на другите, отколкото на самите себе си.

Д-р Бърни Сийгъл обяснява, че когато човек не обича живота си, тялото му страда. Именно „доброто момиче” се разболява от рак на гърдата. Тя се грижи за нуждите и желанията на другите за сметка на собствените си нужди и желания.

„Доброто момиче” приема, че любовта е съобразяване. Може би тя е отгледана така, че да поставя другите преди себе си, или да не мисли много ласкаво за самата себе си. Може да са й казвали, За коя се мислиш? Тя може да е отгледана така, че да вярва, че е грешница, че не заслужава или дори, че нищо не струвате.

Естествено намаляване на риска от рак на гърдата

Разбира се, има моменти, в които съобразяването със ситуацията е най-полезно за вас. Но съобразяването с всичко с цел да се чувстваме обичани и приемани от другите, задушава творчеството и прави невъзможно да живеем истински. То създава стрес, който води до болести. Хората често усещат този стрес в понеделник – най-често избирания ден за самоубийство, както и денят, в който има най-много инфаркти и разболявания.

За да се излекуваме, трябва да поставяме себе си на първо място в списъка (или поне на по-предно място!) Това не е егоизъм. Вие го заслужавате.

Тук не говорим за егото. Става дума за това да се ценим и приемаме такива каквито сме, защото сме живи и съществуваме. Понеже сме част от божественото, ние си струваме.

Любовта към себе си лекува когато се постараете да се храните правилно, да си почивате достатъчно, да сте физически активни и да отделяте време за душата си. Тя лекува когато презареждате батериите си като прекарвате време с любимите си хора и когато правите нещата, които обичате, дори сами, без вина.

5 начина да харесваме себе си всеки ден

Може да се чувствате виновни за това, че цените и обичате себе си. Но впрягайки лечебната сила на любовта да действа в живота ви е един от най-чудесните подаръци, които можете да направите на себе си и на другите. Ако това да служите на другите като майка или спасител или лекар или дърводелец (и т.н.) е важно за вас, тогава им дължите да обичате себе си. Човек може да дава единствено онова, което има. Ако сте стресирани или болни, вие не можете истински да помагате на когото и да било. Силни думи. Тежки думи. Но верни. Изричам ги с любов към вас.

Любовта лекува не само тялото, но и ума и взаимоотношенията ви. Тя е силата, която лекува другите в нашия свят. Ние всички сме едно цяло.

Източник:

http://www.holistic-mindbody-healing.com/love-heals.html

Снимка: Images HD Download

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *