Естествено намаляване на риска от рак на гърдата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

naked woman with breast cancer awareness ribbon

Какво казва науката за неферментиралата соя и рака на гърдата?

Обикновено препоръчвам да се избягва неферментирала соя, понеже тя има високо съдържание на растителни естрогени  или фитоестрогени, също известни като изофлавони. Д-р Хорнър, обаче, не е съгласна с идеята, че соята действа в синхрон с човешкия естроген за увеличаването на пролиферацията на клетките на гърдата, като по този начин повишава риска от мутации и появата на ракови клетки.

„След всичките тези изследвания, аз съм много добре запозната с всички дискусии относно растителния естроген”, казва тя . „Става дума за следните факти, които мога да споделя с вас. Повечето от притеснението относно „растителните естрогени” идва от изследване, в което бе изолиран и концентриран един химикал от соята, генистеин, който бе даван на жени в продължение на една година като хранителна добавка. В края на тази година, клетките на гърдата при тези жени показаха признаци на стимулация. Това изследване със сигурност повдига притеснението, че пиенето на хранителни добавки с извлечен, концентриран генистеин не предпазва тъканите на гърдата и всъщност може да повиши риска от рак.

Следователно, пиенето на такъв вид хранителна добавка не е препоръчително. Следователно, много хора направиха заключението, че всички соеви храни или всичко, съдържащо фитоестрогени би следвало да има същото действие в тялото и трябва да се избягва. Но хиляди изследвания показват, че яденето на храни с богато съдържание на „растителни естрогени”, като пълноценните соеви храни, снижава риска от рак на гърдата. Пълноценните соеви храни съдържат много различни „фитоестрогени”, както и стотици други съставки и очевидно се обработват в тялото различно от изолирания химикал генистеин”.

Лененото семе, например, също съдържа фитоестрогени и според д-р Хорнър има стотици изследвания, показващи, че ленът не само предпазва от рак на гърдата по-ефикасно от която и да било друга позната ни храна, но и свива туморите на гърдата. Тя също така цитира изследване, проведено от Лилиан Томпсън в Университета на Торонто, която е правила много изследвания с ленено семе и естроген-положителни тумори. В едно от изследванията си д-р Томпсън открива, че естроген-положителните тумори на гърдата се свиват при всяка жена, на която давали ленено семе в продължение на три седмици.

„Имах личен опит с това”, казва д-р Хорнър. „Майката на моя бизнес мениджър се разболя от рак на гърдата. Назначих й по три супени лъжици ленено семе на ден плюс мощен билков антиоксидант. Туморът й беше 1.5 см на мамограмата. По време на операцията, три седмици по-късно туморът й се бе свил до 0.5 см.

При всички тези, борещи рака действия, не е изненадващо, че изследването показва, че жените с най-високо ниво на лигнани в тялото си имат най-нисък риск от рак на гърдата. Лененото семе съдържа 100 пъти повече лингнани от всички останали, познати ни растителни източници и е една от най-мощните храни, която можете да ядете, за да снижите риска си от рак на гърдата.

Ето ключа към разбирането на тази дискусия: Растителните естрогени не са същите като естрогените, произвеждани в тялото, нито като синтетичните естрогени, съдържащи се в хормонозаместващата терапия. Те са много различни. Много от тях всъщност действат повече като селективни естрогенни модулатори или SERMS (лекарството тамоксифен е SERM) и като инхибитори на ароматазата като аримидекс (Arimidex). Тези растителни химикали действат по толкова много и сложни начини, че ние може изобщо никога да не ги разберем напълно”.

Изследването на д-р Томпсън, както и други изследвания показват, че лигнаните в лененото семе се борят с рака на гърдата по редица начини като:

Снижават общото производство на естроген в тялото Блокират естрогените в околната среда да не атакуват тъканта на гърдата
Създават повече „полезен”, предпазен вид естроген Предпазват тъканта на гърдата от увреждащото действие на токсините в околната среда
Снижават три различни вида фактори на растежа, свързвани с растежа на рака на гърдата Блокират ензима ароматаза по начин, подобен на лекарството аримидекс (Arimidex)
Удължават менструалния цикъл Блокират рецептора на естроген по начин, подобен на лекарството тамоксифен -Tamoxifen

Д-р Хорнър е посветила глава на последните изследвания на соята в книгата си, в която има далеч повече подробности по тази сложна тема. Но според д-р Хорнър изводът е, че:

 1. Човек трябва да избягва да взима хранителни добавки с генистеин
 2. Растителните естрогени, макар и наричани естрогени, всъщност много се различават от естрогена
 3. Хиляди изследвания показват, че яденето на храни с високо съдържание на „растителни естрогени” има значимо защитно действие срещу много заболявания, включително и срещу рака на гърдата
 4. Ефективното предпазване от рак на гърдата или подобряването на успешното преборване с него не идва от „едно” нещо – то идва от общия сбор от всичките ви избори на храна и начин на живот взети заедно.

10 лесни стратегии за начин на живот, насочен към намаляване на риска от рак на гърдата

 • Радикално намалете приема си на захар/фруктоза и обработени храни.

Нормализирането на нивата на инсулин и лептин, като се избягва захар и фруктоза, е едно от най-мощните физически действия, които можете да предприемете, за да снижите риска си от рак. За жалост, много малко онколози оценяват или прилагат тази информация днес. Рафинираната фруктоза (съдържаща се в продукти направени от сладки плодове, зеленчуци и пчелен мед) е особено опасна, понеже изследванията показват, че тя всъщност ускорява растежа на рака.

 • Оптимизирайте нивото си на витамин D.

В идеалния случай то трябва да е над 50 ng/ml, но нивата от 70-100 ng/ml ще снижат радикално риска ви от рак. Безопасното излагане на слънце е най-ефикасният начин да повишите нивата си на витамин D, последван от използването на солариум с електронен баласт, вместо магнитен такъв. И двата метода са далеч по-полезни от вземането на висока доза хранителна добавка, която би направила необходимо повишаването също на приема ви на витамин К2, било то с храната или като хранителна добавка.

 • Превърнете постенето/гладуването с прекъсване в част от начина си на живот.

Постенето с прекъсване ще помогне на тялото ви да премине към горене на мазнини, вместо на захар като основен начин да си набавя енергия гориво. Има само два вида гориво; тялото ви може да гори въглехидрати/захар или мазнини. Почти всеки болен от рак гори въглехидрати като основно гориво. Понеже раковите клетки процъфтяват от захарта, това е нещо, което ще искате да избегнете.

Гладуването с прекъсване изисква определяне на точен график на храненията, за да си осигурите редовни периоди на постене/гладуване. За да е ефикасно, продължителността на постенето ви трябва да е поне 16 часа. Това означава ядене само от 11 сутринта до 17 след обед, например. В основни линии, това се равнява просто на пропускането на закуската като така обядът я замества и става първото ви ядене за деня.

 • Поддържайте здравословно тегло.

Важно е да свалите излишните килограми, защото естрогенът се произвежда в мастните тъкани. За щастие, това ще се случи естествено, когато започнете да се храните правилно и да извършвате физическа активност. Постенето с прекъсване също така е изключително ефикасно за загубата и контролирането на теглото. Що се отнася до упражненията, силно препоръчвам такива с висока интензивност.

 • Набавяйте си много висококачествени животински омега-3 мазнини

Висококачествени омега-3 мазнини са маслото от крил. Недостигът на омега-3 е често срещан основен фактор за.

 • Пийте от .5 до 1.14 литра органичен сок от зелени зеленчуци на ден 

Ето малко повече информация за плодовете и зеленчуците, които можете да използвате в тези сокове:

Антиоксиданти като витамин Е, витамин С и бета-каротин предпазват ДНК-то на клетките от увреждане от свободните радикали, на които се натъкваме ежедневно – газовете от колите, тютюнения дим, рентгеновите снимки и слънчевата светлина, например. Свободните радикали атакуват мембраните на клетките и увреждат ДНК-то на клетките, което в крайна сметка причинява рак. Изследванията показват че яденето на храни богати на антиоксиданти, с високо съдържание на фибри може да предотврати много видове рак при жените. Набавяйте си с храната, най-вече под формата на сокове, зелени листни зеленчуци като органично къдраво зеле кейл и спанак и други зелени зеленчуци като броколи и брюкселско зеле, червени и жълти зеленчуци като домати, червени чушки, моркови и тиква, както и червено цвекло. Плодове като горските и най-вече боровинки и акай, розов грейпфрут, портокали, сини сливи, грозде, кайсии, праскови и т.н.

 • Да обърнем внимание и на фибрите:

Рискът през целия живот на жените от рак на гърдата е пряко свързан с непрестанното им излагане на естроген. Фибрите помагат на тялото да се освобождава от прекомерния естроген. Има два вида фибри, като и двата са еднакво полезни. Разтворимите фибри се съдържат в разтворими фибри, овесено брашно и ечемик. Неразтворимите фибри се съдържат в пшеничените трици и в дървесните стъбла на зеленчуците и плодовете.

 • Избягвайте пиенето на алкохол

Избягвайте алкохола или го ограничавайте до едно питие на ден за жените или две за мъжете. (Очаквайте по-подробна статия по темата.)

 • Внимавайте за прекомерни нива на желязо

Това е всъщност много често срещано след спирането на менструацията на жените. Излишното желязо всъщност действа като мощен оксидант, повишавайки свободните радикали и риска от рак. Така че, ако сте в менопауза или страдате от рак на гърдата, със сигурност ще искате да измерите нивото си на феретин. Феретин е протеинът, транспортиращ желязото и той не трябва да надвишава 80. Ако е повишен, просто дарявайте кръв, за да го снижите.

 • Набавяйте си достатъчно и качествен сън

Това означава, както достатъчно сън, така и спане между определени часове. Според аюрведическата медицина, идеалните часове за сън са между 10 вечерта и 6 сутринта. Съвременните изследвания потвърждават стойността на тази препоръка понеже някои хормонални колебания се появяват през целия ден и през цялата нощ, и ако извършвате подходящите дейности през тези периоди, вие ще сте на „гребена на вълната” така да се каже и ще можете да извлечете оптималните нива. Ако работите в противовес на своята биология като оставате будни когато в идеалния случай би следвало да спите или обратното, това ще повлияе на нестабилността на тези хормони. Ако имате деца, кърмете изключително в продължение на до шест месеца. Изследванията показват, че това ще снижи риска ви от рак на гърдата.

Д-р Меркола

Източници:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/20/breast-cancer-prevention.aspx

https://www.mizulife.com/blog/latest-news/partners-for-a-cause-boarding-for-breast-cancer-x-mizu/

Снимка: boavidaonline.com.br

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *