Връзката между щитовидната жлеза и хроничната болка, която лекарите пропускат всеки път

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

chronicpain-thyroid

Интуицията казва ли ви, че хипотироидизмът или Хашимото, от които страдате причиняват хроничната ви болка?

Имам новина за вас: 

Интуицията може да не ви лъже.

Позволете ми да ви покажа как хипотироидизмът причинява хронична болка… но най-важното, нека ви помогна да се научите как да се справяте с положението!

За да разберете как действа това, вие наистина трябва са разберете концепцията за хипотироидизъм на ниво тъкани …

Хипотироидизъм на ниво тъкани

Хроничната болка в случаите на нелекувани хипотироидизъм или болест на Хашимото обикновено сочи към хипотироидизъм на тъканно ниво.

Хипотироидизмът на тъканно ниво се отнася до идеята, че можете да имате адекватни нива на щитовидните хормони, протичащи в организма чрез кръвотока, но поради възпаление или други причини те не успяват да попаднат в клетките, за да задействат гените ви.

Това състояние е известно също така като щитовидна резистентност. И е може би едно от най-често пропусканите за диагнозиране щитовидни заболявания.

Стандартните лабораторни тестове могат единствено да измерват какво се случва в кръвотока.

Но…

Нас не ни интересува какво се случва в кръвотока, защото щитовидните хормони трябва да попаднат в клетките, за да си вършат работата!

Ако имате достатъчно щитовидни хормони, протичащи през тялото с кръвта, но те изобщо не могат да попаднат в клетките, тогава имате така наречения хипотироидизъм на клетъчно ниво.

Връзката между фибромиалгия, хронична болка и хипотироидизъм

Това е особено вярно, ако сте диагнозирани с фибромиалгия.

Хроничната болка и фибромиалгията вървят ръка за ръка, обаче, никой все още не е успял да направи връзка как и защо това е така.

Но ако погледне симптомите на фибромиалгия и хипотироидизъм паралелно, човек започва да вижда нещо невероятно:

Фибромиалгията и хипотироидизмът се проявяват по почти един и същи начин…

За щастие имаше изследовател на име д-р Лоу, който сглоби всичко това за нас.

Той свърза хипотироидизма на тъканно ниво като една от основните причини за фибромиалгия. И го направи посредством концепция, позната като „дедуктивно формулирана теория”.

Този метод на решаване на проблемите взима всички противоречиви теории за причината за дадено заболяване и като използва математически анализ, извлича хипотезата, която е най-вероятно да е правилна. (Това е същата логика, която Алберт Айнщайн използваше, за да създава своите хипотези – като теорията за относителността).

Той също така показа, че повечето пациенти, попадащи в тази категория наистина се нуждаят от някаква форма на терапия с щитовидния хормон Т3 за облекчаването на симптомите им.

Данните на д-р Лоу показаха, че приблизително 2/3 от пациентите му се подобряват когато пият натурален изсушен щитовиден хормон (лекарства като Armour thyroid, а останалите 1/3 се нуждаят от по-високи дози единствено от Т3 терапията (Liothyronine или Т3 със забавено освобождаване).

(До 1/3 от пациентите му с фибромиалгия не се подобряват, пиейки натурален изсушен щитовиден хормон и са се нуждаели от терапия с Т3!)

Д-р Лоу откри, че болката при фибромиалгия може да бъде премахната само при пациентите, взимащи достатъчно висока доза щитовиден хормон (точните дози в голяма степен варират и се определят индивидуално за всеки пациент).

Как да разберете дали имате хипотироидизъм на тъканно ниво?

За жалост, изследването на кръвните нива на щитовидния хормон не е 100% акуратно. В резултат на това за диагнозирането на хипотироидизъм на тъканно ниво е най-добре да се използва комбинация от серумни маркери, както и заключенията от медицински преглед и субективните симптоми.

Най-често отчитаните симптоми включват:

1. Умора

Щитовидният хормон участва в производството на допамин. Ако имате ниски нива на щитовиден хормон, вие ще имате ниски нива на допамин, което ще доведе до синдром на хроничната умора.

Щитовидният хормон помага на тялото ви да превръща тирозина в допамин, норепинефрин и епинефрин. Може да познавате някои от тези хормони като „адреналин”, хормон, който помага за настройването на метаболизма в тялото ви и е необходим за отговора „бий се или бягай”.

2. Напълняване

При нормални обстоятелства щитовидният хормон помага на тялото да гори мазнините като повишава ефикасността на липолитичните ензими (ензимите, които разграждат мазнините). Когато нивото на щитовидния хормон е ниско, тези ензими също са малко, което води до неспособност за разграждане на мастните молекули – правейки отслабването почти невъзможно.

(Щитовидният хормон повишава ензимите, които помагат в горенето на мазнините, така че когато щитовидните нива са ниски, холестеролът ви се покачва, а метаболизмът ви се забавя.

3. Косопад

Добре известно е че щитовидният хормон е необходим както за растежа на косата, така и за добрата й пигментация.

Когато щитовидният хормон в тялото не е достатъчен, косата ви не само, че няма да расте, но и няма да можете да усвоявате хранителните вещества, необходими за растежа й (като цинк), което ще доведе до допълнителен косопад в порочен цикъл.

(Сниженият щитовиден хормон води до косопад сам по себе си, но води и до недостици на хранителните вещества, необходими за растежа на косата – или нанася двоен удар на тялото).

thyroid-chronic-pain 4. Напрежение в мускулите и болезнени точки

За да могат мускулите да се отпускат, тялото трябва да произвежда АТР или аденозин три-фосфат (съставната единица на енергията в тялото).

Щитовидният хормон е отговорен за производството на енергия и когато той е снижен, в тялото има ниско производство на енергия. Тази неспособност за отпускане на мускулите води до формирането на задействащи болката точки и до напрежение/болка в мускулите.

5. Фаза на забавено отпускане на дълбоките сухожилни рефлекси

Един от най-чувствителните маркери за хипотироидизъм на тъканно ниво е заключението от този лекарски преглед.

Когато тъканните нива на щитовидния хормон са ниски, това води до неспособност на мускулите да се отпускат бързо, което причинява фаза на бавно отпускане при проверката на дълбоките сухожилни рефлекси. (Дълбоките сухожилни рефлекси се проявяват когато лекарят чукне коляното ви с чукчето).

Ако страдате от който и да било от тези симптоми плюс хронична болка или сте диагнозирани с фибромиалгия, тогава има вероятност да страдате от хипотироидизъм на тъканно ниво!

Какво можете да правите за лечението на хипотироидизъм на тъканно ниво?

Д-р Лоу създаде лечебен режим, който му позволяваше да осигурява пълна ремисия на симптомите при пациенти с фибромиалгия и хронична болка.

В практиката си аз доизкусурих неговия подход и добавих някои неща към него и имам огромен успех в лечението на пациентите, които страдат както от хронична болка, така и от фибромиалгия:

  1. Определяне на правилната доза и на вида лекарство за щитовидната жлеза (повечето хора с хронична умора ще се нуждаят от някаква форма на Т3 терапия – като NDT или liothyronine)
  2. Физически упражнения до границата на поносимост – това означава правене на упражнения с максимална интензивност. Дори и това да означава тичане по улицата за 10 секунди! Трябва да имате физиологични изисквания към тялото си, за да промените гените си и да балансирате нивата на хормоните.
  3. Истинска, пълноценна храна, питателен хранителен режим – избягвайте силно обработени храни и се фокусирайте върху плодове и зеленчуци ( т.е. върху „истинска храна”). Ако на храните има етикет или те съдържат повече от една съставка – не ги включвайте в храната си. И най-вече знайте, че храните, които могат да влошат болестта на Хашимото са тези с ниско съдържание на мазнини, въглехидрати и калории.
  4. Терапия със задействащи болката точки (Trigger point therapy) – Или с помощта на масаж или с инжекции в тези точки. С цел снижаване на болката ТРЯБВА да се погрижите за тези точки защото иначе те ще усилват болката и мускулните спазми още повече.
  5. Насищане на недостиците от хранителни вещества – Това най-често се прави с високи дози витамини В комплекс, цинк и желязо. Но помнете, че недостиците силно варират, така че се изследвайте!

от д-р Уестин Чайлдс

Прочетете още за хипотироидизма:

Гореща новина: Сок естествено пренастройва щитовидната жлеза и активира метаболизма

Източник:

http://healthycures.org/pain-and-hypothyroidism

Снимки: Quick and Dirty Tips; Health Line America

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *