Най-полезните 10 лековити храни в Библията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

В Библията от край до край се правят препратки към лечебните свойства на храни и билки.

Представляваща здраве и дълголетие, предоставяни от всесилния Бог, важността на храната и на приготвянето и яденето й често се счита за духовно занимание.

bible-foods-1

Ако искате да се храните с някои от най-често споменаваните заради здравословните им свойства храни в Библията, тогава опитайте следните 10 лечебни храни.

Най-полезните 10 лечебни храни в Библията

1. Маслини и зехтин

Евреите са най-добрите търговци на маслини в древността когато тази ценна стока се използвала заради лечебните й свойства за готвене, в лампите, за сапуни, козметика и дори като разменна монети. Зехтина бил считан за така свещен в древната култура, че го използвали за миропомазване на крале и жреци. Ето защо на иврит месия означава „помазания”!

Провеждат се изследвания, които доказват, че редовната консумация на маслини и зехтин допринася за здравето на сърцето, мозъка кожата и ставите. Те дори се свързват с превенцията на рак и диабет. Не е необходимо да казваме, че тази свещена храна заслужи репутацията си от древността!

2. Нар

Вкусен, цапащ и едва наскоро завладяващ пазара в Америка, през последните няколко години няколко научни изследвания показаха, че наровете притежават силни противовъзпалителни, антиоксидантни противотуморни и препятстващи затлъстяването свойства. Според учените, „Много полезни ефекти са свързани с наличието в нара на елагова киселина, флавоноиди, антоцианини и флавони, които изглежда са неговите най-полезни лечебни съставки.” Следователно, наровете се считат за добро лечебно средство при хронични заболявания като рак, инсулинова резистентност, възпаление на червата и затлъстяване.

3. Ферментирало грозде

Националният здравен институт (на САЩ),NIH, от години хвали редовното пиене на по чаша (120 мл) червено вино, защото ва снижава риска от развиване на сърдечни заболявания (атеросклероза). Въпреки това, поради вродените опасности в консумацията на твърде много алкохол, клиниката Мейо предупреждава да не се пие много повече от това количество.

Когато сокът от грозде ферментира, се проявяват естествени антиоксидантни и флавоноидни свойства, поради появата на субстанцията, наречена ресвератрол. Следователно, изследователите фокусират доста от вниманието си върху оценяването на ползите за здравето от ресвератрола през последните години, което се свързва с излекуването на хронични заболявания като диабет и затлъстяване.

4. Лен

Ленът представлява едни от най-важните растителни фибри в Библията, така че растението се използва за направата на ленени платове откакто свят светува. Макар че в голяма степен се заменя от памук през последните години, ленът си остава едно от най-важните, съдържащи фибри растения в света.

Лененото семе има богата история на лечебна употреба, датираща още 3000 г.пр.н.е. във Вавилон, затова то е напълно прието, както от естествената, така и от традиционната медицина като естествен веган източник на омега-3 мастни киселини, лигнани и фибри. Ето защо, лененото семе помага в битката срещу рака, диабета и сърдечните заболявания.

5. Хляб от кълнове

В книгата на Езикил, Бог дава на пророка Езикил рецепта за нещо, което се е доказало че е идеалният хляб, както наскоро науката ни показа, че създава „пълен протеин” или протеинът, който съдържа всички есенциални аминокиселини. Основната причина хлябът на Езикил да е по-здравословен от другите хлябове е защото зърнените и бобови храни се киснат и се оставят да покълнат, което прави храносмилането им по-лесно.

Използването на „покълналите кълнове” става веднага след като семената започнат да покълват, но преди да са се превърнали в напълно развито растение. По време на този особено важен етап на растеж, младата издънка разгражда част от скорбялата, за да подхранва растежа си. Ето защо, понеже скорбялата на зърната е била използвана, нивото на жизненоважните хранителни вещества, включващи протеини, витамини и минерали, се усилва. Освен това, научните изследвания показват, че желязото и цинка всъщност стават „биоусвоими” (т.е. по-лесно усвоими) след покълване.

6. Сурово прясно мляко

Суровото прясно мляко е пълно с витамини и минерали, които допринасят за здравословното протичане на зъбна течност и помагат за поддържането на зъбите здрави. Изследователите провеждат сравнително изследване за свойствата на зареденото с калций, витамин К2, магнезий, фосфор и мастно разтворими витамини краве прясно мляко в сравнение с козето прясно мляко и откриха, че козето прясно мляко е може би дори още по-полезно.

За разлика от кравето прясно мляко, учените от Университета на Гранада откриха, че данните, отнасящи се до козето краве мляко показват, че то предпазва от заболявания като анемия и деминерализация на костите. Освен това, козето прясно мляко има свойства, които спомагат храносмилателната и метаболитна употреба на минерали като желязо, калций, фосфор и магнезий.

7. Агнешко

Поради важността на агнешкото по Великден и свързването й с ролята на Христос, агнетата са най-благословеното животно в историята и най-почитаната храна в Библията. Агнешкото е месото от агънца до една година. Поради заколването на животното на такава млада възраст, тлъстините в него са значително по-малко, отколкото в по-възрастните животни, което допринася за здравето на сърцето и помага за предпазване от затлъстяване. Агнешкото е богато на протеини, витамин В12 и минерали и се приема за едно от най-здравословните червени меса на планетата.

Непременно купувайте местно отглеждано, органично и от хранени на паша животни агнешко, когато е възможно. Хранените със зърнени храни животни са пълни с генетично модифицирана царевица, безброй добавки и просто не си струват риска.

8. Трапчиви билки (кориандър и магданоз)

Учените не са напълно на едно мнение кои растения авторите на Библията са имали предвид когато споменават „трапчивите билки”, но обикновено сред тях са кориандър и магданоз.

Семената на кориандъра имат мощни антиоксидантни и естествено прочистващи организма свойства. Европейците наричат билката „антидиабетна”, заради безапелационната й способност да регулира кръвната захар, а индианската народна медицина я хвалят като ефикасно противовъзпалително средство.

Използван също в лечението на хронични заболявания, магданозът е доказал че нормализира кръвното налягане, помага за предпазване на рак и осигурява облекчение от ставни болки заради противовъзпалителните си свойства. Магданозът е богат източник на някои от най-важните витамини, включително на витамините A, B12, C и K.

9. Зеленчуци

Вместо да яде вкусните засукани ястия на вавилонците, Даниел и приятелите му препоръчвали вегетариански хранителен режим. Когато дошло времето да се представят на царя, Небукаднезар и всичките водачи били изумени като видели че четиримата млади евреи са в по-добра форма и изглеждат по-добре от младежите, които се хранели с традиционната вавилонска храна. Често наричана „диетата” на Даниел, историята и от текста на Библията всъщност подкрепят твърдението, че Даниел е спазвал вегетарианска диета през целия си живот.

От всичките хранителни групи, зеленчуците са най-наситени с хранителни вещества и най-безопасни за ядене. Почти няма риск от консумирането на твърде много зеленчуци; докато, ако ядете плодове по цял ден, вие се излагате на риска от рязко покачване на кръвната захар или от развиване на кариеси заради прекомерната захар.

Зеленчуците са толкова ефикасни в лечението на тялото, че според Националния раков институт (National Cancer Institute) на САЩ, кръстоцветните зеленчуци (броколи, зеле, кейл, репички и т.н.) спомагат предпазването от рак, защото са богати на глюкозинолати   – голяма група, съдържащи сяра глюкозиди. Познати с това, че се разграждат при дъвчене и храносмилане, тези мощни химически вещества забавят и дори спират растежа на раковите клетки. Освен това, е добре известно, че глюкозинолатите лекуват следните здравословни проблеми:

  • Възпаление
  • Бактериални и вирусни инфекции
  • Канцеригенна токсичност
  • Туморна ангиогенеза (формиране на кръвоносни съдове в туморите)
  • Туморна метастаза (мигриране на туморите)

10. Натурален мед

Не е чудно, че наричат натуралния мед „течно злато”. Лечебните му приложения върху кожата и вътре в тялото са безбройни. На първо място, натуралният мед е зареден с основните витамини (B1 – B6 и C) и съдържа редица минерали (калций, магнезий, манган, калий и цинк).

Освен че е фантастичен заместител на енергийните напитки при атлетите и при хората, които се нуждаят от малко стимулиране, натуралният мед съдържа и целия спектър антиоксиданти, както и подсилва растежа на пробиотиците в стомашно-чревния тракт, включително на бактерията Bifidobacteria. Друго изумително качество на меда е способността му да предпазва от сезонните алергии. Обаче, непременно купувайте местен мед, понеже той съдържа присъщите за района видове полен, за разлика от широко продаваните марки.

Кой да помисли, че човек може да си набавя съвети за храненето от Библията, нали? В крайна сметка, ако тези храни са били достатъчно полезни за предците ни, те са също така полезни и за нас днес.

Коя е вашата любима лечебна храна, споменавана в Библията?

 

Източник:

https://draxe.com/top-10-bible-foods-that-heal/

Снимка: www.lyricspicture.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *