По-един-час-на-ден ще ви изведе на бързата писта към успеха

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

„Не позволявайте на страха за това колко време ще ви отнеме, за да постигнете нещо, да ви се изпречи на пътя и да ви спре да го правите. Времето ще мине така или иначе; защо тогава да не използваме това така или иначе отминаващо време по възможно най-добрия начин”. – Ърл Найтингейл

fast track 1311345361141

Какво общо има между най-богатите хора на света, Бил Гейтс (с богатство на нетна стойност от $21 милиарда), създателят на Oracle Лари Елисън ($15 милиарда), и компютърният изобретател Майкъл Дел Michael Dell ($11 милиарда)? Никой от тях не е завършил университет — което идва да покаже, че завършването на университет не е непременно предпоставка за това да преуспееш. Какво е необходимо на човек, за да преуспее? Има много прост, изпитан и доказан метод, който действа при почти всеки… и то след забележително кратко време. Изучавайте нещо — каквото и да било, стига да ви е интересно — по един час на ден по същия начин, по който студентът би изучавал някой от предметите си.

Това е концепция, популяризирана от Ърл Найтингейл преди половин век и след това до голяма степен забравена. Но както откри Найтингейл, ежедневното учене е черта на почти всички успели хора. И тя бързо се изплаща. Защото само след шест месеца съсредоточено учене по един час на ден, вие можете да разберете основите на почти всяка тема. Звучи ви лесно? Така е. И в това е красотата, и една от причините, поради които тази техника променя живота… живота на неориентирани тийнейджъри… на хора, зациклили в коловоза на кариерата по средата на живота си… и на хора в златните си години, които се чувстват избутани в периферията от обществото и се нуждаят от малко повече пари.

Пример от истинския живот (а мога да дам много такива): веднъж наех човек, който току-що беше завършил колеж, и бях разочарован да открия, че не е много мотивиран в работата си. По мое предложение, той започна да изпълнява програма на самообучение по един час на ден в графичен дизайн, област, която възбуждаше любопитството му. След шест месеца той премина на длъжност в компанията като графичен дизайнер на пълен работен ден.

В рамките на 12 месеца, тъй като новите му умения продължаваха да се подобряват, заплатата му се повиши повече от два пъти. След година и половина той беше готов да започне собствен бизнес. Днес той още ръководи този бизнес, като работи у дома си и печели повече от $300000 на година като прави нещо, което обича. За мен това е самото олицетворение на успеха. Какво бихте могли да изучавате, за да можете да постигнете свободата, която искате и доходите, за да й се наслаждавате?

Очевидният отговор е нещо, което страстно харесвате. Това не само че прави ученето забавно, но и гарантира, че новата ви кариера ще е емоционално и финансово удовлетворяваща. Щастливи ли сте в компанията, за която вече работите? Няма по-сигурен начин да се движите нагоре по корпоративната стълбица от това да учите повече за сектора, в който работите. Само след месец или два ежедневно учене, вие ще демонстрирате бързо растящите си знания в работата — и ще привличате вниманието на шефовете си. По време на първата ми истинска работа — като момче за всичко във фирма, организираща конференции — попаднах на едночасовата идея на Найтингейл.

След това ми стана практика да оставам в офиса час или два след като всички си бяха отишли, за да изучавам бизнеса, свързан с организирането на конгреси/конференции. Само след малко повече от година, аз вече бях заместник председател на компанията и шеф на всички останали в офиса: шестима служители, които всичките бяха значително по-възрастни от мен. За по-малко от две години аз притежавах 25% от компанията — само защото, освен че бях президент, аз бях единственият, който знаеше как точно да проведе голям конгрес от началото до края. Зареден с енергия от новите си познания за истинската тайна на успеха, аз продължих нататък… заемайки се към други теми по време на ежедневното ми учене. Насочвах тези познания, така че да стана партньор в група взаимоспомагателни фондове — а след време, съосновател на една от най-успешните онлайн банки в страната.

В моя случай, ученето само по един час на ден ми се изплати буквално в приходи от милиони долари и което е по-важно, в изключително чувство на увереност относно работата и живота ми. Как да намерите един час на ден, в който да учите? Открих, че най-добрият начин да подходи човек към въпроса е като планува периода за учене в едно и също време всеки ден. Аз предпочитам тихия час между 5:30 и 6:30 сутринта. Много ви е рано? Лягайте си преди 10:00 часа вечерта и ще успявате да спите по седем часа преди да станете в 5 сутринта, за да си направите кафе и да се впуснете в приключението.

Макар и да не можете вероятно да станете мозъчен хирург като учите по един час на ден в продължение на шест месеца, има много кариери, за които това минимално усилие ще ви постави доста добре на пътя, който сте избрали. Колко дълго, например, ще ви отнеме да станете наистина компетентен видео редактор? Да се научите да конструирате наистина чудесни сърфове? Да научите особено важните принципи на дизайна за уебсайтове? Без значение какво изберете да учите, не отлагайте. Ако днес не научите нещо ново, вие утре ще сте просто един ден по-възрастен, но не й мъничко по-умен. И не забравяйте да разпространявате съвета на г-н Найтингейл: Знанието е сила — и вие можете да придобиете впечатляващи по количество знания само за по един час на ден.

Дейвид Галанд

 

Източник:

Early to Rise, Your Hour-a-Day Fast Track to Success

Снимка: www.grouponnz.co.nz

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *