Хипократ смятал, че това растение може да замени всички лекарства

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Hippocrates-Medicine-520x363

„Това божествено растение може да замени всички лекарства – ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГО”! – казва Хипократ.

Бъзът е едно от най-древните и лековити растения в света. Той от хиляди години служи на човечеството, а Хипократ особено ценял бъза като казвал, че е растение, което може да замени всички други лекове в света.

През последните двайсет години научната общност провежда изследвания, които потвърждават, че бъзът има много лечебни свойства.

Повечето изследвания изучават въздействието на бъза в лечението на симптомите на грип, настинка, кашлица и сходни заболявания. Резултатите от няколко изследвания показват, че екстрактът от бъз е сравним с лекарства като Тамифлу в лечението на грипа. Лековитият бъз помага за бързото възстановяване, но без вредни странични ефекти.

Черен бъз за добро цялостно здраве плюс неустоима рецепта

Бъзът е най-вече свързан със заболявания на респираторната система: бронхит, астма, кашлица, задушаване в гърдите, първоначален етап на пневмония, възпаление и инфекция на гърлото… Тези са само някои от заболяванията, при които бъзът може да помогне. Той се използва като билков лек за стимулиране на имунната система, и като повечето билки с дребни плодове, той е източник на антиоксиданти. Бъзът е леко слабително средство, така че се препоръчва да се приема при чревни и храносмилателни заболявания, заради приятния му вкус, особено при децата. Диуретичните му свойства са полезни за работата на бъбреците и уринарния тракт.

Цветовете на бъза са богати на гликозиди, танини, флавоноиди, каротеноиди и витамин С. Неговите плодове съдържат алкалоиди, каротин, танини, органични киселини и витамините А, В и С. Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които защитават клетките ни от увреждане и поради това, бъзът се използва в лечението на дегенеративни заболявания, както и за превенцията на рак.

7 естествени антибиотика, които няма да ви убият

Хранителна стойност на бъза

Плодовете на бъза са заредени с хранителни вещества: минерали като желязо, калий, фосфор и мед, витамини, като витамин А, В и С, както и протеини и хранителни фибри. Като добавим и полезните органични съединения, които функционират като противовъзпалителни и антиоксидантни средства в тялото и ето ви мощен лековит плод!

Ползи за здравето от бъза

Плодовете на бъза предоставят много ползи за здравето. Нека се запознаем с някои от тях по-подробно:

Той е чудесен съюзник в превенцията на настинки и грип, защото укрепва имунната система. В допълнение, бъзът има антивирусна и антимикробна дейност. Полезен е при астма и възпаление на респираторната система, защото улеснява дишането и помага при кашлица, а през пролетта можете да го използвате като антиалергенно средство. Бъзът има детоксикиращо действие и стимулира изхвърлянето на токсините от лимфните възли. Тази билка помага при акне, язви, очни инфекции и кожни обриви. Освен като слабително средство, тя действа като диуретик и допринася за здравето на бъбреците. Тя се използва в ситуации, в които е необходимо да се засили потенето и при воднянка. Бъзът също така се използва в мехлеми срещу петна по кожата и за компреси, нанасяни върху нея.

Аронията пробужда свръхестествено здраве

А сега нека споменем по-подробно още няколко от многото ползи за здравето, споменавани още от Хипократ:

Помага на храносмилането

Макар че повечето плодове и зеленчуци могат да ни помогнат да си набавяме необходимите фибри ежедневно, малко са плодовете, които могат да ви предоставят повече от 40% от необходимата ви дневна доза фибри в една единствена порция. Плодовете на бъза са заредени с хранителни фибри, които спомагат елиминирането на запека, снижават прекомерните газове и като цяло подобряват здравето на стомашно-чревната система. Фибрите също така помагат за повишаването на ефикасността на естествения прием в стомаха, така че да извличате повече от храната си!

Подобряват сърдечно-съдовото здраве

Изглежда че здравето на сърцето и плодовете и зеленчуците вървят ръка за ръка, и за това си има добра причина. Високите нива на фибри помагат за елиминирането на прекомерния холестерол от организма и предоставят място за „полезния” холестерол, необходим на тялото. Това може да помогне за елиминирането на вероятността от развиване на атеросклероза и други сърдечно-съдови проблеми. Високото ниво на калий в плодовете на бъза също защитава сърцето като отпуска напрежението на кръвоносните съдове и артериите. Като вазодилататор, калият значително снижава кръвното налягане и поддържа сърцето ви здраво!

Витамин B-17 за живот без рак

Подобрява респираторното здраве

Що се отнася до лечението на възпалено гърло, кашлица, настинка, бронхит или всякакви други проблеми, засягащи дихателните пътища, сокът от бъз вероятно е най-добрият избор. Като много сиропи за кашлица, бъзът съдържа активни съставки (биофлавоноиди като антоцианините, за да сме по-точни), които успокояват възпалението и дразненето и действат също като експекторант и изхвърлят слузта, която може да задържа вредни микроби в жлезите на тялото ви. Сокът от бъз се препоръчва и на хора, страдащи от астма.

Подсилва имунитета

Изглежда хората обичат да говорят за бъза във връзка с действието му върху имунната система. Бъзът има антибактериални и противо-инфекциозни качества и често се използва за отблъскването на грип в разгара на болестта, когато сякаш всеки го пипва. Освен това, бъзът предпазва от автоимунни заболявания като дори облекчава някои симптоми и свързаната със СПИН болка.

Контролира диабета

Някои от активните антиоксидантни съставки в бъза действат директно върху панкреаса за регулиране на нивата на инсулина и глюкозата, като или предоставят стабилност на хората, страдащи от диабет или помагат на хората, които не са диабетици са избягват развиването на това ужасно заболяване.

Бразилска рецепта стана ХИТ в целия свят с успешното лечение на рак

Подобрява здравето на костите

Макар че антиоксидантните и противовъзпалителни съединения, съдържащи се в бъза могат да помогнат за облекчаването на ставни болки и на болки, причинени от възпаление, високите нива на минерали помагат за укрепването на силата на костите и за развитието на нова костна тъкан. Остеопорозата е заболяване с което милиони трябва да се справят всеки ден в по-напреднала възраст, но повишаването на плътността на костите на по-млада възраст може значително да забави появата на тази болест.

Грижа за кожата

Бъзът се съдържа в множество козметични продукти, основно поради биофлавоноидите в тези плодове, които стимулират здравето на кожата. Антиоксидантното действие, съчетано със значителните нива на витамин А прави бъза идеален за предпазване от или намаляване на бръчките, помага за избледняването на старческите петна, и като цяло подобряват блясъка и тургура на най-големия и видим телесен орган!

Сок прави чудеса за здравето когато го пиете на гладно

Отслабване

При високото ниво на хранителни фибри, комбинирани с ускоряващото метаболизма действие наподобяващо силна инжекция с витамини и минерали, бъзът помага за свалянето на килограмите. Фибрите ви карат да се чувствате сити, а ниското съдържание на калории не въздейства на приема ви на храна твърде много, като в същото време си набавяте и други ползи за здравето от бъза!

Предупреждение

Ако говорейки за бъза, вие си представяте пълните със захар сиропи, пък макар и домашно приготвени, то по-добре е да не пиете големи количества от тях. По-добре е да намирате или приготвяте продукти, несъдържащи захар.

Имайки предвид, че малко сортове бъз са ядивни, винаги е мъдро да купувате бъз от лицензирани и уважавани магазини. Не берете бъз в природата, без да знаете със сигурност, че именно това е лековитото растение, понеже някои видове съдържат опасния цианид.

Освен това, алергиите към растения от семейство орлови нокти са често срещани, така че е добре да знаете към кои храни имате алергия преди да добавите бъза в диетата си. И накрая, бъзът има диуретично действие при някои хора, така че ако вече страдате от проблеми с бъбреците, то бъзът може да ги.

 

Източници:

http://www.cuisineandhealth.com/hippocrates-said-about-it-this-divine-plant-can-replace-all-medications-use-it/

https://www.organicfacts.net/elderberries.html

Снимка: STEM by ART = STEMART

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *