Пчелният прополис е отровен за повечето видове ракови клетки!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bee-propolis

Знаехте ли… че мистериозна субстанция, използвана от пчелите може да е мощно оръжие срещу рак?

Вижте първо следната статия на Даника Колинс:

Прополисът се използва от хиляди години от различни култури за различни лечебни цели, докато съвременната наука едва започва да наваксва в познанията си за него. В допълнение към противораковите му свойства, на които е посветена тази статия, прополисът съдържа разнообразни химически съединения (основно флавоноиди и фенолни киселини), които имат значимо антимикробно действие, лекуват изгаряния, предпазват от кариеси като дори лекуват гингивит, лекуват от паразити, премахват брадавици И са по-ефикасни от популярно лекарство против херпес в изследване за лечение на симптоми! Не е зле за нещо направено от пчели, нали?

Прополисът е естествена смола от младите пъпки на дърветата. Медоносните пчели събират прополис и го използват, за да запушват дупки в кошерите си и да предпзват своите колонии от бактерии, вируси и плесени. Още от древността, лечителите използват прополис, за да лекуват настинки, възпалено гърло, изгаряния, алергии и други. Последни изследвания от Медицинския център на Университета на Чикаго показват ползите на прополиса за едно по-сериозно заболяване – рака.

Още за прополиса: Прополис за лечение на конюнктивит

Прополисът спира растежа на раковите клетки

Поради интереса си да научат какви са антибактериалните, антимикробни и противовъзпалителни свойства на прополиса, учените изследователи от Медицинския център на Университета на Чикаго изследват действието на субстанцията върху ракови клетки при рак на простатата.

Учените изолират един от биоктивните противоракови компоненти на прополиса— кафеената киселина фенетил естер (CAPE).  Те третират ин витро раковите простатни клетки с малки дози CAPE, които впоследствие забавят растежа на тези туморни клетки!  Кафеенета киселина фенетил естер също така показала противораков ефект при даването й на мишки с простатни тумори. Растежът на туморите при мишките се забавил със забележителните 50%, а лекуването на мишките ежедневно с CAPE напълно спряло растежа на туморите. Обаче, при спирането на лечението, туморите веднага отново започнали да растат и да се размножават чрез пролиферация.

Тези заключения показват, че прополисът не убива раковите клетки, а по-скоро забавя развитието и разпространението им като прекъсва сигнализиращите мрежи, контролиращи техния растеж. Но четири други изследвания показват, че прополисът наистина може да причини смъртта на раковите клетки, чрез процес, наречен апоптоза.

Прополисът убива раковите клетки

Бразилски учени изследователи доказаха, че прополисът може да въздейства върху рак на ларинкса при хората (плоскоклетъчен карцином на ларинкса). Те отглеждат различни концентрации пчелен прополис за различни периоди от време и след това изследват броя останали ракови клетки. Резултатите показват, че прополисът успява да унищожи раковите клетки съобразно дозата и времето.

Две съединения в прополиса – кафеена киселина фенетил естер (CAPE) и артепилин С  (ARC), доказано блокират достигането на кръв до туморите. Когато достъпа на кръв до туморите е спрян, те не получават хранителните вещества, от които се нуждаят, за да растат. Кафеената киселина фенетил естер (CAPE) и артепилин С (ARC) също така показват силна антиоксидантна дейност, имаща възпрепятстващо рака действие.

Прополисът лекува неврофиброматоза – Блокирате ли PAK1, блокирате рака

През 2009 година учените в университета Universitaets Klinikum Eppendorf в Хамбург, Германия изследваха действието на прополиса върху растежа на неврофиброматозни тумори при онкоболни. Неврофиброматоза е заболяване, което може да задейства растеж на тумори в нервната тъкан в цялото тяло, включително в главния и гръбначния мозък. Неврофиброматозните тумори зависят от гена на растеж PAK1—както правят и 70% от всички видове рак при човека, включително рак на гърдата. Резултатите от изследването потвърждават, че както CAPE така и ARC блокират причиняващите рак сингнални пътеки на PAK1 като по този начин потискат растежа на туморите.

Още ползи от прополиса: Прополисът: Вероятно лекарство за СПИН

Учените са погълнати в изучаването на противораковия потенциал на прополиса при неврофиброматоза, меланома и рак на панкреаса. Макар че изследванията още не са завършили, повечето участвали в изследванията пациенти с рак вече не показват растеж на туморите.

Тази перспектива е невероятно обещаваща. Изследователите са оптимисти, че противораковите механизми в прополиса могат да действат и при други подвластни на PAK1 заболявания като СПИН, синдром на чупливата Х хромозома, синдром на умствена изостаналост.

Следва още информация от блога на Райън Стърнегал, който търси лек за сина си

Изследване на прополиса за почти всички видове рак

Преглед от 2015 година на всички изследвания, проведени до тогава за действието на прополиса при рак откри, че той прави почти всичко, което бихте искали едно противораково средство да прави при почти всички видове рак. Авторката посочва, „Прополисът показва ефикасност срещу рак на мозъка, главата и врата, кожата, гърдата, черния дроб, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, простатата, дебелото черво и различните видове рак на кръвта”. Очевидно доказателствата са толкова много, че тя дори не успява да ги посочи всичките, понеже не споменава рака на нервните тъкани, а аз попаднах на тази информация именно докато търсех помощ за този вид рак! Същият преглед открива, че прополисът задейства апоптоза („самоубийството” на раковите клетки), предотвратява метастазите (разпространението на туморите в други органи) и ангиогенезата (туморите изграждат сами собствен приток на кръв), причинява спиране на клетъчния цикъл (спира умножаването на клетките), и дори има умерено вредни странични ефекти в сравнение с химиотерапията! Много обичаме такива терапии, които предоставят много за цената си и сме много развълнувани че я включихме в лечебния си протокол.

Bee-apis-350x233

Полезно е също да знаем: Още за Apis Mellifica и други чудесни хомеопатични лекове

Разследвайки още по-надълбоко, причината прополисът да изпълнява толкова много функции е че той се състои от много различни химически съединения. Всяко дърво или растение, от които пчелите събират смола предоставя нещо уникално на потребителя. Както можете да предположите, това означава, че прополисът от различни части на света съдържа напълно различни съединения. Например, най-добре проученото съединение в прополисите, идващи от Нова Зеландия, Европа и Далечния Изток е кафеената киселина фенетил естер (CAPE), докато в червения и зелен прополис от Бразилия най-полезната съставка е артепилин С (ARC). Хубавото е, че доколкото разбирам изглежда дори и съединенията да са различни, те въпреки това се допълват и предоставят приблизително един и същи резултат. И двете съединения – CAPE и ARC, например, блокират сингнализирането на онкогеничния ген PAK1.

Още ползи от прополиса: Прополисът: Естествен антибиотик, полезен за костите

Прополисът дори се бори с раковите стволови клетки!!

Вече надявам се всеки знае за раковите стволови клетки, онези кетки, които имат способността да метастазират и причиняват поврторните появи на болестта поради резистентността им към химиотерапията. В изследване, наречено „Идентифициране на съединения, които селективно се целят в мъчно лечимите с химиотерапия стволови клетки при невробластома” учените откриха няколко съединениея в кубински прополис, притежаващи „значително противодействащо на раковите стволови клетки действие”. Друго изследване показва съединения в карибския прополис, които атакуват раковите стволови клетки при невробластома, както и при рак на гърдата и на простатата.

Друго изследване на р-кумарова киселина (съдържаща се в новозеландски прополис) показва, че повече от 80% от невробластомните клетки, изложени на съединението са стимулирани към апоптоза, след като са увредени толкова силно от видовете реактивен кислород, произведен в резултат на това, че клетъчните мембрани буквално изчезвали след излагането на клетките на киселината!

И действа епигенетично!!

Може би най-вълнуващият ефект на прополиса по отношение на всички видове рак е способността му да действа епигенетично по положителен начин. Хистон-деацетилаза са ензими, които могат буквално да изключват цели участъци от ДНК-то, включително тумор супресивните гени, което е нещото, което често допринася за много сериозен до неконтрулируем клетъчен растеж при повечето видове рак. Прополисът доказано спира тези ензими и всъщност възстановява изгубената ДНК функция, а оттам и възобновява способността на клетките да регулират растежа си! И аз дори успях да намеря изследване, свързващо този механизъм конкретно с ефикасността срещу клетките на невробластомата.

Още за новата наука, епигенетика: Помогнете на ДНК-то си да победи рака

Как го използваме

До момента сме си набавили новозеландски прополис, понеже той съдържа най-много CAPE, което съединение е най-изучаваното от всички, но вероятно в крайна сметка ще си набавим и бразилски и други видове прополис, за да сме сигурни, че си осигуряваме всички съединения, които можем.

Що се отнася до терапевтичната доза, до момента съм открил 1 хилядна (20 капки) на всеки 10 кг (22 паунда) телесно тегло, количеството се разделя на три части и се пие всеки ден. Казвайки това, аз подчертавам, че все още го обмислям и разбира се това не е здравен съвет, а просто споделяне какво съм открил. Понеже даваме на сина си Райдър по три чаши сок от моркови на ден, като няколко изследвания подчертават ползите на този сок в комбинация с ретиноева киселина, а тя не е най-вкусното нещо, идеалното е просто да капвате капките в сока. Така детето не го усеща!

Виждам че хората също така препоръчват смесването на прополиса с натурален органичен мед за вкус след като така човек се възползва от дори повече лечебни свойства на пчелните продукти. Сигурно сте попадали на фразата „не хранете рака със захар” (което на практика го правите и с пиенето на сок от моркови), което е тема за друга статия, но на кратко, склонни сме да се съгласим с хората, които разграничават между естествените захари и обработените такива в това отношение и вероятно в крайна сметка ще изпробваме и това от време на време.

Добре е всеки който търси лечение за себе си или за близък човек да се запознае с лечебните свойства на прополиса и да ги включи в лечението. Пчелният прополис е панацея от древни времена, защо да не го използваме и днес?!

 

Източници:

http://undergroundhealthreporter.com/propolis-may-help-prevent-cancer/

http://www.mykidcurescancer.com/propolis/

Снимки: keepingbee.org; www.brightonyourhealth.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Тази статия е информативна и не предполага самолечение. Винаги се консултирайте с лекар преди да включите каквото и да било в лечебния си протокол. Преди да ги използвате, винаги проверявайте – може да се окажете алергични към пчелния мед и пчелния прополис.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *