Защо да избягваме съдове с незалепващо покритие и какви да използваме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Тефлонът съдържаше перфлуороктанова киселина (PFOA). Този химикал се свързваше с бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, разстройства на щитовидната жлеза, рак на тестисите и други сериозни болести.

През 2013 година PFOA беше постепенно спрян от производство. Новата формула на тефлона се предполагаше, че е по-безопасна.

Ново изследване (статията е от 11 декември 2018) показва, че и тя може да е също толкова опасна.

Последен проект на доклад на Агенцията за опазване на околната среда (ЕРА) разглежда съединения, наречени PFAS. Те са заменили PFOA и се използват сега в Teflon и в други химически, незалепващи покрития.

Заключенията на EPA са обезпокоителни.

Факт или мит: Токсични ли са съдовете за готвене с незалепващо покритие?

Едно от PFAS съединенията, което се използва широко в съдовете за готвене се нарича “GenX.” То е разработено от химическата компания гигант DuPont.

EPA казва, че данните от животински изследвания с GenX  „са показателни за рак”.

Докладът също така посочва, че поглъщането на GenX химикалите може да въздейства негативно върху имунната система, бъбреците, кръвта и черния дроб.

Професор Лий Фъргюсон от Университета Дюк е химик, занимаващ се с анализ на околната среда. Той казва, че докладът показва „че съединенията, с които заменяме токсични съединения също са токсични”.

Дори изключително малки количества от PFAS съединенията могат да са опасни… само няколко стотин части на трилион.

Отварянето на засекретени данни наскоро разкри имейл от неназован служител на Белия дом. Служителят нарича ситуацията с незалепващите съдове за готвене „потенциален кошмар в сферата на връзките с обществеността”.

Правителствени служители искат настойчиво EPA да регулира GenX. Но към настоящия момент няма указания на федералните здравни органи за това.

Пазете се от тефлона

5 безопасни материали за съдове за готвене

Не използвайте тенджери и тигани с химически незалепващи покрития. Все още не знаем точно колко опасни са те, но докладът на EPA ясно посочва, че те може да не са по-безопасни от по-старата генерация такива покрития. И понеже има много алтернативни материали за съдове за готвене, няма причина да рискуваме. Ето пет материали за съдове за готвене, които няма да навредят на здравето ви:

Съдове за готвене от чугун:

Този материал е евтин, подходящ за различни употреби, лесно се почиства, и на практика е неразрушим. Той може да отделя малки количества желязо в ястията, но за повечето хора това не е проблем.

Съдове за готвене от емайлиран чугун:

Тези съдове са безопасни понеже не отделят химикали и добре понасят топлината. Le Creuset е най-известната марка. Но тя е скъпа. Марки с по-ниски цени се предлагат широко през последните години.

Керамични и каменни съдове за готвене:

Те са удобни за печене. Те чудесно разпределят топлината и пекат равномерно. Но непременно си купувайте неглазирани съдове. Глазираните (емайлирани) съдове могат да съдържат олово и други замърсители. Единственият им недостатък е че са чупливи при изпускане.

Множеството причини да спрем да използваме микровълнова фурна ВЕДНАГА!

Съдове за готвене от неръждаема стомана:

Съдовете от неръждаема стомана може да са скъпи. Но те не отделят химикали при съприкосновение с храни. В съдове от неръждаема стомана можете да готвите киселинни и алкални храни без да се притеснявате, че от тях ще се отделят химикали в храната.

Съдове за готвене от стъкло:

Стъклото се използва най-вече за тенджери, а не за тигани. Но от стъкло се правят и добри тави за печене, приготвяне на пайове и гювечи, и касароли. То изобщо не отделя химикали. Недостатък е, че ако сложите нещо студено в горещ стъклен съд, той може да се счупи. Така че трябва да внимаваме за температурните разлики, когато ги използваме.

Освен избягването на съдове за готвене с химически незалепващи покрития, трябва да избягваме и алуминиевите съдове. Те се свързват с познавателни проблеми.

Още нещо… съдовете ви за готвене по-малко ще загарят и така храната ви ще е по-здравословна, ако използвате обилни количества зехтин за готвене когато задушавате ястията си.

Прочетете още:

Опасните пластмасови бутилки за вода

Токсични химикали във витамини, хранителни добавки и здравословни храни

Опасности от освежителите на въздуха: дишате ли смъртоносен въздух?

Хлор, рак и сърдечни заболявания

Ако отказвате цигарите, не го правете по този начин

Естествените дезинфектанти надделяват над токсичните в битката за чистота

Не пренебрегвайте и статиите в категория Вредни химикали в сайта https://zdravivsekiden.com/

Източник:

https://www.institutefornaturalhealing.com/2018/12/new-cookware-linked-to-cancer

Снимка: American Kitchen Cookware

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *