Как да намерим „оптималното количество” полезни мазнини за себе си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

 

Avocado sandwich with arugula, seeds and poached egg

Спрете да ядете мазнини — това е най-лошият съвет, който бихте могли да следвате относно начина си на хранене.

Той заема първото място заедно с този да не ядем яйца — а вече знаем колко грешаха за яйцата, нали?

Но неприятният факт е, че лекари и диетолози даваха този погрешен съвет години наред, защото смятаха, че това (неяденето на мазнини) може да подобри здравето на сърцето ви и да ви помогне да живеете по-дълго.

Нищо не беше по-далече от истината…

В последните години научихме, че диетите с ниско съдържание на мазнини са по-малко ефикасни в спомагане свалянето на килограми от диетите с по-високо съдържание на мазнини, че те могат да повишат риска ви от болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер и че те дори не снижават риска ви от сърдечно заболяване — основната набелязана полезна цел.

С това не искаме да кажем, че трябва да се тъпчете с мазнини. Онова, което трябва да направите е да намерите най-ефикасното количество мазнини — идеалното количесто мазнини, което да ви поддържа здрави и да подобрява шансовете ви да доживеете до 90-я или дори до 100-я си рожден ден.

А последното изследване на канадски учени може да ви помогне да направите именно това…

Яжте ПОВЕЧЕ мазнини, за да предпазвате сърцето и мозъка си

Яжте мазнини, за да е животът ви по-истински

Наскоро публикувано в списанието The Lancet изследване откри, че хората, които ядели храна с ниско съдържание на мазнини повишавали риска си от ранна смърт.

По-конкретно, хората, които ядели ниски нива на наситени мазнини повишавали риска си от ранна смърт с 13 процента. Докато хората, които ядели високи нива от всички мазнини снижавали своя риск от ранна смърт с 23 процента.

Част от проблема с намаляването на мазнините в храната според учените е че хората са склонни да заменят мазнините с повече въглехидрати — при това с обработени въглехидрати (в готови храни). А това е проблем…

Последният аргумент срещу бекона рухна

Хората в изследването, които ядели най-много въглехидрати (много от които идвали от захарта в газираните напитки и готовите храни) имали 28 процента по-висок риск от ранна смърт.

Така че е очевидно, че снижаването на мазнините и заменянето им с въглехидрати не е отговорът.

Отговорът е в откриването на точното количество мазнини, което според учените означава набавяне на около 35 процента от дневните си калории от мазнини. Така че, ако ядете по 2000 до 2500 калории на ден (количеството, препоръчвано за поддържане на теглото ви в момента), тогава около 700 до 875 от тези калории би следвало да идват от мазнини.

Забранената храна, която парира рака

Набавяйте си мазнини от висококачествени, пълноценни храни

Ето още едно важно нещо, което трябва да помните…

Здравословното хранене е нещо повече от броенето на въглехидратите, калориите или мазнините. То е свързано с яденето на здравословни пълноценни храни.

Ако си набавяте така нареченото „правилно количество” от всеки от тези микроелементи, но това става с яденето на зърнени десертчета и маргарин и газирани напитки и храни с ниско съдържание на мазнини, които можете да топлите в микровълновата, тогава вие не правите никаква услуга на здравето си.

Ако си ги набавяте от органични яйца и ябълки и леща и авокадо и маруля с червени листа, тогава може би сте на прав път.

Реабилитацията на свинската мас от витамин D и полезен холестерол до божествен вкус в кухнята

Така че макар че точното количество мазнини е добър ориентир, който да следвате, той ще има ефект единствено ако си набавяте мазнини от пълноценни здравословни храни с високо качество като:

  • Органични млечни продукти от хранени на паша животни
  • Яйца
  • Авокадо
  • Тлъсти риби (сьомга, пъстърва, скумрия, сардини и херинга)
  • Зехтин
  • Черен шоколад (добавянето на мъничко студено пресован зехтин към черния шоколад прави чудеса за сърцето ви)
  • Ядки (орехи, бадеми, кашу, шам-фъстъци)
  • Органична соя
  • Семена (чиа, тиквени семки, конопено и ленено семе)
  • Кокос (леле, те грешаха и за кокоса също!)

Невероятните ползи за здравето от шам-фъстъците

Храната, лишена от мазнини обрича мозъкът ви на глад и кара сърцето ви да страда.  Подарете си здраве и живот, хранете се здравословно като включвате полезни мазнини в храната си на всяка хранене (вижте как в статията Лесни съвети как да ядем полезни мазнини на всяко хранене).

Източник:

https://easyhealthoptions.com/find-healthy-fats-sweet-spot/

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *