Факт или мит: Токсични ли са съдовете за готвене с незалепващо покритие?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

non-stick-pans

Това е ФАКТ

Съдовете с незалепващо покритие предлагат лекота и удобство, каквито другите домакински съдове просто не могат да надминат—те са лесни за почистване, не изискват никакво търкане. Но това удобство идва с висока цена по отношение на здравето. Незалепващите съдове за готвене са покрити с токсични химикали и дори компаниите, които ги произвеждат признават, че тези продукти са опасни за здравето ви. Нека внимателно да разгледаме кое прави незалепващите съдове токсични.

Незалепващите съдове печелят от химикалите

Храната не залепва по съдовете с незалепващо покритие, защото те са покрити с поли- и перфлуороалкални субстанции. Когато се нагряват, тези флуорирани химикали се преобразуват в перфлуорооктанова киселина (PFOA), химикал, свързван със заболявания като безплодие, заболявания на щитовидната жлеза, както и увреждане на органите.

Прочетете още: Предпазвайте щитовидната си жлеза от тези токсини

Според Агенцията за токсични субстанции & регистър на заболяванията (ATSDR):

„След като проникнат в тялото ви, перфлуороалкилите остават непроменени дълги периоди от време. Най-често използваните перфлуороалкили (PFOA и PFOS) остават в тялото много години. Необходими са приблизително четири години, за да спадне нивото им в тялото наполовина, дори и да не поглъщате повече от тях”.

Съдовете за готвене с незалепващи повърхности се правят също от перфлуорни съединения (PFCs), които Агенцията за опзване на околната среда (EPA) определя като „вероятни канцерогени”.

ЕРА предприема действия

През 2006 година ЕРА откликна на тези опасности като издаде доброволна Стюардшип (етика, включваща отговорното планиране и управление ресурси, вредни химикали и т.н.) програма относно PFOA за периода 2010/2015. Компаниите откликнаха, като се съгласиха да снижат употребата на PFOA и на други токсични химикали с 95% към 2010 години и изцяло до 2015 година. Обаче, те просто замениха тези химикали с други, еднакво опасни заместители—група перфлуороалкокси алкани (PFAs), които са късоверижни, а не дълговерижни и се считат за малко по-малко опасни.

Химикът от Университета на Калифорния и изпълнителен директор на института Green Science Policy Institute, Арлийн Блум, казва:

„Ние знаем, че тези заместители са също толкова устойчиви. Те не се разграждат за геологически период от време… Решението да се правят химикали, които траят толкова дълго е много сериозно, а използването им в продукти за масово потребление с високо ниво на излагане на хората е тревожно”.

Датско изследване, публикувано през април 2015 година в списанието PLOS ONE показа, че PFAs, вкючително късоверижните заместители, използвани в съдовете за готвене с незалепващо покритие, повишават риска от помятане при бременните жени 16 пъти.

Добавете и топлината

Изследвания, финансирани от Работната група по околната среда (EWG) показват, че са необходими само някакви си две минути за освобождаване на токсични пари в околната среда от съдовете с незалепващо покритие при нагряването им върху конвенционални котлони на печките. Топлината кара покритието да се разгражда при температура от 240 градуса по Целзий (464 по Фаренхайт), а при 360 градуса по Целзий (680 по Фаренхайт) се освобождават до 6 токсични газа, включително PFOA и TFE, които са известни канцерогени! При нагряване, съдовете за готвене с незалепващо покритие освобождават също и MFA – мефенаминова киселина, която е химическо бойно вещество.

Изследвания, финансирани от Dupont, водещ производител на съдове с незалепващо покритие, показаха, че когато се загреят съдовете им с незалепващи покрития освобождават 15 вида токсични газове и частици.

Прочетете още: Пазете се от тефлона

Докладът на EWG за 2003 година „Канарчета в кухнята: DuPont знае за това от 50 години”, твърди:

„“DuPont признава, че димът разболява и хора със заболяване, наречено треска от полимерен дим. DuPont никога не са изследвали заболеваемостта сред милиардите потребители на съдовете с незалепващо покритие, продавани в целия свят. Компанията също така не е изследвала дългосрочните ефекти от болестта или размера, до който стига излагането водейки до болести при хората, считани погрешно за обикновен грип”.

Така че… готови ли сте да замените съдовете си с незалепващо покритие за по-трудно миещи се, но пък по-безопасни съдове?

Даника Колинс

 

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-are-non-stick-pans-toxic/#axzz3dpH7HpGG

Снимка: www.bebesymas.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *