Загубата на слуха и влошаването на умствената дейност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hearing-loss

Много от пациентите над 55 годишна възраст ми казват, че им се струва, че вече не чуват така добре както едно време. Загубата на слуха не е драматична, а по-скоро наподобява размиване на звуците или изпускане на думи в разговора. Хващат се, че усилват звука или молят хората по-често да повтарят какво са казали.  Макар че им е неприятно, те просто се примиряват като го приписват на ‘остаряването’. Винаги насърчавам пациентите да са придвидливи що се отнася до слуховите си затруднения, както за да подобрят, така и за да предотвратят понататъшното влошаване  на слуха си. Те са изненадани като им кажа каква е причината. Искам да я споделя също и с вас.

Слухът ви може да засегне мисленето ви

Наскоро изследователи от университета Джонс Хопкинс разкриха резултатите от едно от последните си изследвания на слуха (Загубата на слуха и когнитивното влошаване при по-възрастните хора, JAMA Internal Medicine, 2013). В революционното си проучване те откриват, че по-възрастните участници, които имат проблеми със слуха е по-вероятно да развият проблеми съшо и с паметта и мисленето.

Участниците преминали през когнитивни (за умствените способностти) тестове в период от 6 години. В края на изследването било открито, че всички участници с влошен слух са имали и 30%-40% влошаване в познавателните способности. Тези хора също така преминавали през когнитивни промени 3.2 years години по-рано от хората без проблеми със слуха – нивото на влошаване се обуславяло от степента на загубата на слуха.

Каква е връзката между загубата на слуха и влошаването на умствената дейност? Изследователите имат няколко теории, включващи:

  • Социална изолация. Загубата на слуха може да доведе до социална изолация. Самотата е документирана в други изследвания като голям рисков фактор в случаите на когнитивно влошаване.
  • Изцеждане на умствената енергия. Влошаването на слуха принуждава мозъка да отделя повече от енергията си за обработване на звуците, така че той започва да ‘взима назаем’ от когнитивните участъци в мозъка, като например от мисловната дейност и паметта, за да подпомогне слуха.
  • Скрито мозъчно увреждане. Скрито влошаване на части от мозъка, което може би допринася за загубата на слуха.

Какво причинява влошаването на слуха с остаряването?

Съгласен съм, че всички теории по-горе биха могли да допринесат за връзката между загубата на слуха и влошаването на умствената дейност. Има и други причини за развиването на загуба на слуха, включително:

  • Излагане на висок шум
  • Токсини (в околната среда или от лекарства като антибиотици)
  • Инфекция на ушния канал

Също така бих искал да спомена и друга по-често срещана причина за загубата на слуха – и дори за когнитивното влошаване – при по-възрастните хора. Недостатъчното хранителни вещества или просто недостатъчното приемане на определени витамини – особено на В витамините фолиева киселина и В-12, може да доведе до проблеми със слуха, влошаване на паметта и когнитивно влошаване.

Много изследователи в целия свят правят едно и също заключение. Скорошно изследване в Медицинския факултет на университета на Пенсилвания разкрива, че свързаната със стареенето загуба на слуха може да е свързана с недостиг на фолиева киселина (В-9) и на витамин В-12. В изследването, иначе здрави хора над 60 годишна възраст със загуба на слуха по отношение на честотата на речта имали нива на фолиева киселина с около 32% по-ниски от хора на същата възраст без загуба на слуха.

Друго изследване, публикувано в списанията Journal of Neurological Science и American Journal of Clinical nutrition, разкри че вземането на хранителни добавки с витамин B-6 и and B-12 подобрява слуха.

Що се отнася до влошаването на когнитивната функция, Австралийският национален университет доказа, че по-възрастните хора, вземащи В витамини – особено В-12 и фолиева киселина – показват по-големи подобрения в тестове за дългосрочната и краткосрочна памет в сравнение с възрастните, които не пиели такива витамини.

Както фолиевата киселина, така и витамин B-12 имат предпазен ефект върху много чувствителните нерви на ухото. Ушните нерви улавят звуците и ги предават в мозъка.  Недистига на тези предпазващи нервите витамини често придружават сензорната  загуба на слуха.

Фолиевата киселина също така снижава хомоцистеина, причина за възпаление на нервната и съдовите системи. Тъй като слухът е свързан с централната нервна система, високите нива на хомоцистеин може би допринасят за влошаването на слуха причинявайки възпаление в нервните клетки.

И за да се влошат нещата още повече, след 40 годишна възраст повечето хора изгубват способността си да усвояват витамин B-12 през червата и лесно могат да изпитат недостиг. Непременно включвайте в режима си на хранене достатъчно храни, богати на фолиева киселина и на витамин B-12. Добри източници, богати на фолиева киселина са  зелените листни зеленчуци като спанака, къдравото зеле, синапените листа, както и портокалов соk, плодове, зеленчуци и обогатени зърнени закуски. Богати на витамин B-12 храни са говеждото и рибата. Уверете се също така, че пиете мултивитамини, съдържащи целия спектър В витамини.

Загубата на слуха трябва да се приема като важен фактор за това дали запазваме здравето си с остаряването. Като обръщаме специално внимание на хранителния си статус и сме мъдри по отношение на В витамините, ние можем да запазим и/или подобрим слуха, паметта и другите когнитивни функции на мозъка си. Важно е да не се изолираме социално тъй като самотата може да засили умствената деградация. Научаването и правенето на нови неща често помага в упражняването на мозъка и поддържа бързината на мисленето и паметта. Също така статистиката показва, че едва 15% от хората които се нуждаят от слухови апарати изполват такива. Слуховите апарати не само ви помагат да чувате по-добре, те ви позволяват да живеете живота си пълноценно.

Бъдете здрави,

Д-р Марк Розенберг

Източник: Healthy Answers, Hearing Loss And Mental Decline, 26 February 2013

Снимка: www.aidright.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *